Technopolis: meer dan alleen wetenschap

Post Image
Post Image

In een reeks van vier artikels nemen we met MICE Magazine ‘Technopolis’ onder de loep. Immers, het wetenschappelijk belevingscentrum is meer dan alleen een ‘doe-centrum’. Via Technopolis Events heeft het centrum alle knowhow in huis om tevens evenementen te organiseren. Jan Everaert, Events, Sales & Organisation van Technopolis geeft tekst en uitleg.

“Technopolis opende voor het eerst de deuren in 2000,” stelt Jan Everaert. “Toen was er nog niet echt sprake om op deze locatie events te organiseren. Trouwens, behalve enkele kleine vergaderingen, werd er amper iets georganiseerd. Het waren vooral interne events, voor een nieuwe tentoonstelling die we openden bijvoorbeeld. Eerder wetenschappelijke evenementen rechtstreeks verbonden aan Technopolis en niet echt bedrijf gerelateerde events dus. In 2003 ben ik hier gestart om juist dat deel van het centrum uit te bouwen, met de oprichting van Technopolis Events. In 2003 hebben we 147 events georganiseerd, inclusief de lezingen van het Davidsfonds en 28 opnames van het programma ‘Hoezo’ met Bart Peeters. Om heel eerlijk te zijn, betrof dit slechts zo’n 20-tal echte events.”

De vroegere directie ging ervan uit dat Technopolis vooral als doel had de wetenschap naar de mensen te brengen. Aparte events behoorden toen niet echt tot de core business.

“We beschikten toen over heel weinig ruimte. We hadden enkel de foyer vooraan met een capaciteit van 160 personen en dan nog enkele kleine vergaderzaaltjes. Grotere events vonden steeds plaats in combinatie met Technopolis, de zogenaamde nocturnes, exclusief afgehuurd door bedrijven.”

Zo werd een aantal jaren hetzelfde pad gevolgd tot ook de directie besliste om meer events te organiseren.

“In 2007 is Technopolis uitgebreid met het Kinder-Doe-Centrum en daaronder was een grote ruimte voorzien (de zogenaamde ‘Kubus’), een polyvalente ruimte van 900m2, die ons meer mogelijkheden bood. Die ruimte was echter nog niet gebouwd om evenementen in te verzorgen, want zowel een opslagruimte als een keuken ontbraken, maar we hadden nu wel de plaats om iets te organiseren. Dat merkte je dan ook aan de stijging van het aantal evenementen. In 2007 organiseerden we zo’n 144 echte evenementen met heel wat meer bezoekers dan voorheen. Dat was een kantelmoment. Er volgde steeds meer groei met als gevolg ook teamuitbreiding. In 2013 hebben we dan de zalen ‘Einstein’ en ‘Ampère’ erbij gekregen, een polyvalente ruimte vooraan, tevens met aparte ingang en een knappe boardroom. Vanaf dat moment kunnen we echt spreken van een heuse booming. Sinds 2013 zijn we ook echte prospectie gaan doen om evenementen naar hier te halen. Actief naar buiten gaan netwerken dus, alsook de samenwerking met Eventonline.”

Vorig jaar werd alvast een topjaar voor Technopolis Events. “2017 was goed voor zo’n 234 evenementen en bijna 30.000 bezoekers en deelnemers aan die evenementen. Wat de toekomst brengt, is altijd een beetje koffiedikkijken, maar het ziet er toch rooskleurig uit.”

Inzake capaciteit blijft er nog een klein beetje ruimte alvorens het saturatiepunt wordt bereikt.

“We zitten goed, maar qua capaciteit is er nog een kleine groeimarge. Vakantieperiodes zijn voor de evenementensector sowieso kalmere maanden. We proberen dan ook met een aantal eigen initiatieven die leemtes op te vullen. Zo zijn we een aantal jaren geleden begonnen met Sinterklaasfeesten te promoten. Sinds 2 jaar zijn we ook naar de particuliere markt gestapt om communiefeesten te organiseren. Daarmee proberen we dan die lege momenten op te vullen. En daarin lukken we aardig.”

Als evenementlocatie beschikt Technopolis tevens over een aantal belangrijke troeven. “Zo is er de vlotte bereikbaarheid vlakbij de E19 alsook de grote parking die gratis is. Een hele sterke troef is dat de klant iemand van Technopolis krijgt toegewezen die hem/haar zal begeleiden van A tot Z, m.a.w. één enkel aanspreekpunt”, aldus nog Jan Everaert.

Bekijk deze klant ook op Eventonline:

Seminariezalen Mechelen – Technopolis

Shares

You May Also Like

Schedule now your winter business meeting & End of the year staff party

Winter business meetings The end of the year is just around the corner. That’s ...

Asian Day van Connections in Docks Dome

Connections, de Belgische vakantiespecialist heeft ons één van de mooiste culturen van de wereld ...

Young Movers Conference 2018 – turning conferences into experiences

Recent nam Event Masters een ervaren PCO manager  in huis. Het – ondertusen uitgebreide – team ...

Meet in the heart of Bruges at Crowne Plaza

Ever considered booking your winter meeting in Crowne Plaza Brugge? Due to its city ...

The Oval Office gaat de BE-Alert Challenge aan

Vandaag zijn er al meer dan 420.000 registraties op BE-Alert, het alarmsysteem van het ...

Getaway locaties en smaakmakers in de Leiestreek!

MeetinGent & Oost-Vlaanderen liet 24 meetingplanners event- en meetinglocaties ontdekken in de Leiestreek tijdens ...