9 dingen die ik graag had geweten toen ik 23 was

Op mijn 23ste besloot ik om ondernemer te worden. Nu ben ik 43. Ik heb veel fouten gemaakt en belangrijke lessen geleerd.
Had ik geweten wat ik nu weet, dan zou mijn weg minder pijnlijk geweest zijn en productiever. Dan stond ik al veel verder en had ik sneller innerlijke rust gevonden.

Ik hoop, via dit artikel, dat andere ondernemers kunnen leren uit mijn fouten en zo hindernissen kunnen vermijden op hun pad.

Neem deze 9 inzichten even door en deel het als je er iets aan hebt gehad.
Er zijn meer inzichten die ik wil delen, maar dit is een opsomming van 9 praktische punten om je minder zorgen te maken in ‘t leven, voor wie meer innerlijke rust zoekt en existentieel verschil wil gaan maken.

Hier gaan we: 

 1. Waar je op vandaag staat in je leven, is 100% jouw doen en laten geweest. Enkel jij bent er verantwoordelijk voor. Je kan wel geestelijke invloed inzetten, maar jij hebt het stuurwiel volledig in handen.
 2. ‘t Leven gaat over dingen kunnen oplossen. Kom niet aandraven met een fantastisch idee of een verhaal waar jij in uitblinkt. Focus eerst op wat je voor iemand kan oplossen. Dan heb je meerwaarde en dan hoe groter het probleem je kan oplossen, hoe meer beloning je zal ontvangen. Zoek dat groot probleem en los het op.
 3. Als je geld wil verdienen of succesvol wil worden in wat je doet, als je innerlijke rust wil en een vrij gevoel, moet je niet eerst naar de universiteit geweest zijn. In tegendeel. Het is wel leuke plek voor wie nog dingen wil ontdekken…
 4. Innerlijke rust en vrijheid ervaren, een probleem kunnen oplossen, een bedrijf starten, … bereik je niet door half werk. Je gaat er volledig voor en onderzoekt alles waar mensen van overtuigd zijn en je zal zien dat ze meestal verkeerd zijn.
 5. De leeuw is niet geïnteresseerd in de opinie van het schaap. Populariteit en meningen zijn verkeerde boodschappers. Negeer ze. Ga voor hetgeen waar jij gelukkig van wordt. Kijk niet hoe anderen leven, wat ze doen, wanneer en hoe dikwijls ze reizen, enzovoort… vecht niet, ga weg van wie je tegenwerkt en toon jouw resultaten, zonder jezelf te willen verdedigen.
 6. Als je een bedrijf wil starten, als je succesvol en gelukkig wil zijn, als je een carrière wil uitbouwen, zorg dan eerst dat je zelf cashflow & reserve hebt leren opbouwen. Eerst overleven dus en jezelf beschermen. En als je dat hebt opgebouwd, begin dan pas op lange termijn te denken. Maar zorg eerst dat je zelf de middelen hebt om al je afspraken na te komen en mensen altijd op tijd te betalen. Met die ingesteldheid kan je op middellange en lange termijn beginnen denken.
 7. Als je in verwarring bent of verloren loopt of financiële problemen hebt, focus dan op wat je kan betekenen voor iemand anders en wat ‘t best is voor hen. De rest komt wel op zijn pootjes terecht. Dat is het kompas om uit een ‘pijnlijke’ of vervelende situatie te geraken.
 8. Zorg dat je fit bent en zuinig leeft. Koop geen dingen die je niet nodig hebt omdat je snel dingen zal moeten verkopen die je eigenlijk wel nodig had. Draag meer zorg voor je partner dan voor kledij en snufjes. Draag zorg voor wat iemand nodig heeft in plaats van speelgoedjes te kopen voor jezelf. Vereenvoudig je leven en breng de dingen terug naar de essentie. Je moet er niet succesvol uitzien, je moet gewoon weten dat je het bent, dankbaar zijn voor wat je hebt en wat naar je toe komt. Maar zorg dat de rugzak altijd gevuld is met nuttige zaken, niet met ballast.
 9. Ons lichaam toont waar je op focust, ons gezicht toont welke pijnen je meedraagt en onze acties tonen wat je opoffert. Het gevoel en je verstand zijn daarbij belangrijk. Maar jouw intuïtie en het geweten nog belangrijker. Dan gaat de poort open naar die ongekende kracht. En daarna leer je geloven wat je niet kan zien. Vertrouwen wat je niet kent. Doen wat je niet kan. Leren wat je niet weet. Opzoeken wat je niet durft.
  Focus altijd op het hoogste goed.

Dit zijn 9 eenvoudige en praktische inzichten die ik graag had gekend toen ik 23 was.
Laat weten wat je ervan vond of deel het met mensen die hiermee resoneren.

En wil je als ondernemer nieuwe inzichten opdoen, weten wat de fundamenten zijn van het ondernemerschap, … neem dan gerust contact op.
bart@consoulting.be – Gsm.: +32 475 38 48 36
www.consoulting.be

Bekijk deze klant ook op Eventonline:

Persoonlijke Coaching voor ondernemers – Consoulting

Shares

You May Also Like

Speciaalbierfestival Hoeven trekt 1400 bierliefhebbers naar Conferentiecentrum Bovendonk

De 2e editie van Speciaalbierfestival Hoeven was voor bezoekers én organisatie een groot succes. ...

Happy when you are surrounded by nature – M Hotel, Genk

M Hotel, waar de stad en natuur mekaar kruisen. Vergader in hartje Genk en ...

Horta Rooftop-Bar by St-Germain

Welkom op het gezellige DAKTERRAS van HORTA! Kom genieten van LEKKERE cocktails of doe ...

Alphabet kiest de auto van het jaar Docks Dome

Het bedrijf Alphabet, opgericht in 1997, is wereldleider op het gebied van zakelijke mobiliteit. ...

Sinterklaas & Sonepar Belgium @ Wild Gallery

Sonepar is de wereldwijde marktleider in de distributie van elektrisch materiaal en aanverwante diensten ...

UCI BMX WK 2019 kiest voor krekels promotiemateriaal

Eind juli vond op het circuit van Zolder Hét BMX-evenement van 2019 plaats: De 2019 UCI BMX World ...