All you need to know about the event sector

All you need to know about the event sector

Brugge voert toeristentaks in

Brugge voert een toeristentaks in, omdat het noodgedwongen zijn hotelbelasting moet herzien. Het vijfsterrenhotel Kempinski Dukes’ Palace, dat al zes jaar de belasting in twijfel trekt, haalde gelijk bij het hof van beroep. “Een toeristentaks zal de stad meer opbrengen, terwijl de hoteliers kunnen doorrekenen aan de toeristen”, zegt schepen Boudewijn Laloo.

Een onaangename brief viel zopas in de bus bij het Brugse stadsbestuur. Na zes jaar lang procederen geeft het beroepshof de nv Royal Center, uitbater van Kempinski, gelijk. Het vijfsterrenhotel in Prinsenhof betwiste al in 2008 de hotelbelasting. Die wordt momenteel nog berekend volgens het aantal hotelkamers, de gemiddelde prijs voor een tweepersoonskamer, het aantal openingsdagen en de bezettingsgraad. De belasting leverde de stad vorig jaar 1,9 miljoen euro op. Maar de uitspraak van het hof van beroep legt een bom onder het reglement. “Volgens de rechter schendt onze taks de grondslag van de federale inkomstenbelasting. We heffen met andere woorden een belasting op de omzet van de hoteliers en dat mag niet. Ik betwist die uitspraak persoonlijk, maar juridisch gaan we geen stappen meer ondernemen”, reageert schepen van Financiën Boudewijn Laloo (CD&V).

Internationaal aanvaard

De stad zat in allerijl samen met de hotelsector om een nieuwe belasting uit te werken die vanaf januari 2015 in voege gaat. Brugge kiest daarbij voor een toeristentaks, zoals die ook al geldt in steden als Antwerpen en Gent. De stad kiest voor 2 euro taks per persoon per nacht. “Dat bedrag ligt lager dan de 2,25 euro in Antwerpen of de 2,87 euro in Gent. Deze vorm wordt internationaal toegepast en aanvaard. Het is ook een eenvoudiger systeem. Bovendien gaan vooral de toeristen deze belasting voelen, en niet de hoteliers”, aldus Laloo.

Congrescentrum

Deze nieuwe belasting zal ook merkelijk meer geld in het laatje brengen. Brugge telt immers op jaarbasis 1,9 miljoen overnachtingen. Vermenigvuldig dat met 2 euro, en dat levert een slordige 3,8 miljoen euro op voor de stadskas. Het dubbele dus dan met de huidige hotelbelasting (1,9 miljoen euro). “Als we op het einde van de rit effectief dat bedrag ontvangen hebben, dan zullen we de meeropbrengst investeren in de administratieve lasten en in een fonds voor een congrescentrum. Zo vloeit het geld voor een deel terug naar de sector”, vult burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) aan.

De hotelsector reageert voorzichtig positief. Volgens Thierry Lemahieu, voorzitter van Horeca Brugge, was een duidelijker reglement nodig. “Ik heb de indruk dat bij de collega’s de sfeer goed is, omdat elke hotelgast nu hetzelfde zal betalen. We koppelen de toeristentaks bovendien los van de kamerprijs. Die gaat dus niet naar omhoog. We doen zoals andere steden en zullen de toeristentaks op het einde van het verblijf aanrekenen. Dat zullen we ook zo communiceren naar onze klanten.” Bij vijfsterrenhotel Kempinski was gisteren niemand bereikbaar voor een reactie.

Bron: HLN

Shares

Pin It on Pinterest