Het dak boven de beste Belgische hospitality providers, dat is House of Hospitality. Een coalitie van bedrijven – Flying Service, Mira, Djobz, Kitchenstaff, Hels, Blackfisk en SKWD – die elk voor zich de ambitie hebben om de beste van de klas te zijn. De services van deze zeven bedrijven vullen elkaar naadloos aan, wat leidt tot synergiën op de werkvloer. Olivier Wauters, Executive Director van Eventonline, had hierover een gesprek met COO Wout Janssen en CEO Rakki Amghar.
Sinds 2004 zet Flying Service efficiënte en klassevolle kelners, kwalitatief barpersoneel en sterke projectleaders in die écht weten hoe de touwtjes in handen te nemen. “Zeg maar een uitzendkantoor gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met bediening voor events en hospitality,” aldus CEO Rakki Amghar. Denk hierbij aan klanten zoals het Sportpaleis, eersteklasse voetbalclubs en grote cateringbedrijven. Ons zusterbedrijf, Kitchenstaff, doet hetzelfde, maar dan voor keukenpersoneel, zoals chefs, koks en keukenmedewerkers.”
“We zijn ergens gestart vanuit een frustratie, omdat er daar toch een gemis bleek. We zijn echt een mission player,” voegt COO Wout Janssen eraan toe.
Flying Service werd 20 jaar geleden, in 2004, opgericht. Kitchenstaff volgde 10 jaar later. Hebben de heren in die 20 jaar de markt zien evolueren?
“Enorm, aan beide kanten, zowel bij de klanten als bij het aanbod van medewerkers” bevestigt Rakki. “We startten in 2004 tijdens een hoofdconjunctuur. Aanvankelijk konden we de vraag amper bijhouden. Bedrijven beschikten over enorme budgetten voor allerlei evenementen. Destijds werden partners van personeelsleden steevast uitgenodigd voor eindejaar- en bedrijfsfeesten, altijd met diner aan tafel. In 2008 kwamen we in onze eerste crisis terecht. Hoewel we daar niet veel hinder van ondervonden, zagen we wel een verandering. Diners met partner werden zonder partner, wat natuurlijk betekende dat er minder eventpersoneel nodig was. Tegenwoordig bevinden we ons in een hyperconcurrerende sector waarin actief verkoop moet worden bedreven.”
De sector is in die 20 jaar ook verder geprofessionaliseerd, niet enkel digitaal, maar ook op andere vlakken.
“Je merkt dat professionele klanten en cateringbedrijven niet stilstaan en vooruitkijken,” zegt Wout. “Toch blijven sommige bedrijven vaak nog heel conservatief. Iedereen zit in die ‘war for talent’. De omgang met mensen is ook sterk veranderd. Waar men tien jaar geleden nog kon schreeuwen en tieren, werkt dat nu niet meer. Dat is een positieve evolutie. Wij hebben dat zelf ook meegemaakt. Enerzijds was het een hamer die hard sloeg maar wel vormde, maar anderzijds jaag je op die manier mensen weg. Het is dus heel dubbel.
Met House of Hospitality startten beide heren een koepelorganisatie. Hoe is dat tot stand gekomen?
“In 2020 en 2021 hadden we door corona een periode van weinig of geen activiteit,” vertelt Wout. “Dit gaf ons voor het eerst de kans om na te denken en te connecteren met collega’s, concullega’s en sectorgenoten die we op evenementen tegenkwamen. Zonder een concrete visie ontmoetten we mensen met wie we een klik hadden en een gemeenschappelijk doel deelden. Door jarenlang in de sector actief te zijn, hebben Rakki en ik een uitgebreid netwerk opgebouwd. Voor corona waren we al op zoek naar groeimogelijkheden, niet organisch, maar door middel van overnames. Tijdens de coronaperiode hebben we ons echter breder georiënteerd. We deden al keuken en zaal op evenementen, maar een evenement omvat veel meer dan dat. Zo hebben we tijdens de corona-periode enkele nieuwe participaties gerealiseerd.”
Een goed voorbeeld hiervan is Hels. De jongens van Hels ken ik al zo’n 7 à 8 jaar. Elk jaar ontmoetten we elkaar op Tomorrowland en voerden we hetzelfde korte gesprek van 20 seconden: ‘Hoe is het? Ja, alles goed. Druk? Bij jullie ook? Ja, bij ons ook.’ Tijdens corona hadden we voor het eerst echt tijd om eens door te spreken, te zien wie ze zijn en wat ze doen, en dat bleek het juiste moment te zijn. Zo hebben we in korte tijd een drietal participaties gedaan en ons in verschillende bedrijven versterkt. Hoewel het verschillende bedrijven zijn met hun eigen koers en management, dekte de naam Flying Service de lading niet meer. We realiseerden ons dat we misschien een koepelorganisatie moesten oprichten, niet alleen als façade, maar ook met gekoppelde waarden en normen, visie en structuur. Wie zijn wij? Waar staan we voor?”
“Alle bedrijven hebben connecties met de aandeelhouders,” zegt Rakki, “maar het is even belangrijk dat elk bedrijf zijn eigen management en aandeelhouders heeft. Dit is een structuur waar we sterk in geloven. Elk bedrijf staat op zichzelf, maar we houden wel toezicht op de operaties. Onze focus lag eerst op de mensen achter het bedrijf, voordat we naar het bedrijf zelf keken. We wisten wat elk bedrijf deed en hoe ze elkaar aanvulden, maar het was cruciaal voor ons om de mensen achter het verhaal te begrijpen en een goede connectie met hen te hebben, zoals Wout zegt. Op basis daarvan hebben we onze selectie gemaakt. We vormen eigenlijk een ‘joint-force’ met een gemeenschappelijk doel en een breder aanbod voor onze klanten, en we willen ons onderscheiden van concurrenten. Het klinkt misschien gewaagd, maar we zijn eigenlijk sterker uit de coronaperiode gekomen dan we erin gingen. We hebben de tijd gehad om te reflecteren over wie we zijn en waar we naartoe willen groeien, en om verschillende partners te ontmoeten. We geloven sterk dat dit een serieuze toegevoegde waarde biedt, niet alleen voor onszelf als hefboom voor elkaar, maar ook zeker voor onze klanten en de sector.”
Wat is dan juist het voordeel?
“Ons netwerk stelt ons in staat om een breed scala aan oplossingen aan te bieden aan de klant,” zegt Wout beslist. “We hebben een aanbod dat varieert van bediening en koks tot opbouw- en afbouwpersoneel, evenals werving en selectie. Klanten hebben de vrijheid om te kiezen welke diensten ze afnemen; er is geen verplichting om met alle diensten samen te werken. Soms kiest een klant voor slechts één dienst, terwijl anderen meerdere diensten combineren. Wat we echter altijd merken, is dat elke klant behoefte heeft aan de kwaliteit en veelzijdigheid die we bieden. Omdat we dezelfde bedrijfsfilosofie delen, kunnen we snel en effectief nieuwe samenwerkingen opzetten. Dit voordeel van synergie komt zowel ons als de klant ten goede.”
Flying Service en Kitchenstaff zijn in de MICE-sector bedrijven die al goed gekend zijn. Hoe zit dat met de andere bedrijven onder de koepel van House of Hospitality?
“Mira is een uitzendkantoor met een jonger profiel en vooral sterk vertegenwoordigd in West-Vlaanderen en aan de kust,” legt Rakki uit. “Wout komt uit Antwerpen, ik uit Leuven. Samen hebben we geprobeerd om ons op de westflank van Vlaanderen te richten, maar dat was niet succesvol. Daarom hadden we echt lokale partners nodig, vooral rond Brugge, Kortrijk en Oostende. Hels daarentegen is gespecialiseerd in logistiek, vooral voor de op- en afbouw van evenementen, en ze zijn zeer actief tijdens de zomermaanden op festivals en verzorgen ook producties.”
“Blackfisk fungeert eigenlijk als een consultancy en white label productieatelier voor onze klanten,” voegt Wout toe. “Het behandelt alles wat we niet direct kunnen oplossen met onze uitzendbedrijven, zoals wanneer een klant bijvoorbeeld behoefte heeft aan een food cost berekening, een analyse, of een creatieve blik op de menukaart.
Onze laatste Telg SKWD ( spreek uit: squad ) is een student based uitzendbureau met speerpunt in Brussel waar we onze eventklanten bijstaan met een aanbod van gedreven studenten en studentes.
Hoe moet het verder met House of Hospitality?
“House of Hospitality blijft voortdurend in beweging,” benadrukt Wout. “We verkennen de markt en identificeren blinde vlekken. Het doel is niet om simpelweg 50 bedrijven toe te voegen, maar om in elk vakgebied waarin we actief zijn, de beste te worden. We willen de eerste keuze zijn als leverancier of partner voor al onze diensten. Dit begint met het leveren van hoge kwaliteit; de kwantiteit volgt vanzelf. We streven ernaar echt relevant te zijn en onze positie in de sector verder uit te bouwen.”
“Passie is de lijm die ons verbindt, zowel binnen ons team bij House of Hospitality als bij onze klanten. We zijn al 20 jaar actief in deze sector, en hoewel het soms conservatief kan lijken, merken we dat deze passie het werk leuk en interessant maakt. Het enthousiasme van de mensen waarmee we samenwerken, zorgt ervoor dat zelfs op mindere momenten de zon blijft schijnen.”
Op de website van House of Hospitality staat een charter met zes geboden die beide managers hoog in het vaandel dragen.
“Dit charter heb ik zelf opgesteld,” vertelt Rakki. Het charter is meer dan alleen een logo op onze website; het vertegenwoordigt de kernwaarden waar wij voor staan. We blijven onszelf dagelijks kritisch bekijken, en ik geloof dat we daarin succesvol zijn.”
“Dit zijn inderdaad de regels die voor ons belangrijk zijn,” vult Wout aan. “We houden ons hieraan, zowel als partner voor onze klanten als in onze samenwerking met medewerkers. Zoals Rakki al zei, is dit geen marketingverhaal. We streven ernaar een waardegedreven organisatie te zijn, omdat we geloven dat dit de enige manier is om relevant te blijven en om onze toegewijde medewerkers zo lang mogelijk bij ons te houden en te laten groeien.”
Personeel voor evenementen in België – Flying Service/Kitchenstaff