All you need to know about the event sector

All you need to know about the event sector

Interview met Roy Kamphuis, GM Radisson Blu Amsterdam City Center

De 54-jarige Roy Kamphuis, de huidige General Manager van Radisson Blu Amsterdam City Center, is een man met een indrukwekkend carrièrepad. Vader van vier kinderen en sinds zijn zeventiende werkzaam in de hospitality branche. Olivier Wauters, Managing Director Eventonline had een gesprek met hem.

“Mijn loopbaan begon ik als leerling-kok, hier in dit hotel, op 18-jarige leeftijd. Vervolgens werkte ik me op naar chef de parti, sous-chef en uiteindelijk executive chef. Daarna maakte ik de overstap naar operations, eerst als Food & Beverage Manager en later als Operations Manager. Na acht jaar in die functie werd ik General Manager, en dat ben ik nu al zo’n vijf à zes jaar.”

Roy’s betrokkenheid bij Radisson Blu is door de jaren heen sterk gebleven: “Ik ben altijd bij Radisson blijven werken. We hebben een prachtig hotel, midden in Amsterdam, maar toch rustig gelegen. Geen trams of bussen voor de deur, wat voor veel gasten ideaal is. Onze locatie is echt een van onze grootste troeven.”

Radisson Blu Amsterdam City Center telt 252 kamers en strekt zich uit over twee gebouwen, verbonden door een unieke doorgang onder de straat. “Het ene gebouw was ooit een oude kerk wat later omgebouwd is tot oude Amsterdamse huizen, het andere een bekende papierfabriek in Amsterdam en heel Nederland,” vertelt Roy. “Die rijke historie maakt het extra bijzonder. We hebben premium kamers en vergaderzalen in het gebouw van de oude papierfabriek met mooie hoge plafonds. De receptie, het restaurant, de bar en de overige kamers bevinden zich in het andere, ons hoofdgebouw.”

De kamers in het hotel zijn ook allesbehalve standaard. “Door de verschillende etages en structuren van het gebouw is geen enkele kamer hetzelfde, wat het een uniek verblijf maakt voor onze gasten.”

Over het restaurant vertelt Roy dat het na Corona een nieuwe focus heeft gekregen. “Voorheen promootten we het restaurant ook naar externe gasten, maar tegenwoordig richten we ons vooral op zakelijke events en privé-diners. De geschiedenis van het gebouw – het restaurant was ooit een bijbelwinkel en de bar een pastorie – geeft het een unieke sfeer.”

De hotelmarkt in Amsterdam is door de jaren heen sterk veranderd, merkt Roy op. “Amsterdam zet zich steeds meer af tegen toerisme. We moeten creatief zijn om ons te onderscheiden, zeker met de geplande btw-verhoging in 2026 en het limiteren van toeristen. Dat brengt uitdagingen met zich mee, maar we blijven ons focussen op onze sterke punten, zoals de ‘Yes I Can’-filosofie van Radisson. We doen er alles aan om gasten zo goed mogelijk te bedienen, of het nu gaat om een hotelovernachting of een event.”

Wat betreft de toekomst ziet Roy een groeiende vraag naar hybride en online meetings, maar hij is ervan overtuigd dat fysieke vergaderingen ook weer in opkomst zullen zijn. “We moeten meegaan met de tijd, en dat doen we ook. Vanuit Radisson werken we hard aan innovatieve oplossingen, zoals het online boeken van vergaderzalen, en blijven we de lat hoog leggen om voorop te blijven lopen in de markt.”

“Ik denk dat mensen zich bewuster zijn geworden van hun keuzes. Alles wordt duurder, waardoor ze nog meer letten op wat er aangeboden wordt en welke service ze krijgen. Als ik naar ons segment kijk, zijn wij qua service eigenlijk niet veel veranderd. We werken al jaren met vaste teams, wat een groot voordeel is. Ondanks enige veranderingen hebben we nog steeds twee vaste planners in huis die zich volledig richten op het plannen en aanpassen van arrangementen voor de klanten. Daarnaast voeren we de service ook zelf uit, wat bijzonder is. Door al zo’n 20 jaar met hetzelfde vaste team te werken, biedt dat zowel voor terugkerende als nieuwe klanten een groot voordeel. Er wordt immers nauwelijks gewerkt met uitzendkrachten, waardoor klanten snel en direct antwoord krijgen. Dat is onze kracht. Een MICE-event brengt natuurlijk enorm veel aspecten met zich mee, ook voor de organisator. Daarom is het, denk ik, heel belangrijk om een vast team te hebben dat de klant volledig kan ontzorgen. Dat is precies wat onze planners doen: ze zijn volledig gefocust op het ondersteunen van de organisatoren en het regelen van de planning.”

Roy’s betrokkenheid, zowel bij het hotel als bij de stad Amsterdam, is onmiskenbaar: “Amsterdam is altijd een stad vol energie en ambitie geweest. Hier werken blijft voor mij elke dag een nieuwe uitdaging,” aldus nog de General Manager.

Conferentiehotel in Amsterdam – Radisson Blu Hotel Amsterdam

 

Shares

Pin It on Pinterest