All you need to know about the event sector

All you need to know about the event sector

Een COVID19-proof event beleving: bestaat ze?

GELUKKIG NIEUWJAAR!

“Gelukkig Nieuwjaar, beste wensen voor 2020, een goede gezondheid en…”.  Het lijkt zo ver af, zo onwezenlijk, maar nooit eerder betekenden die traditionele nieuwjaarswensen zoveel.  Het onzichtbare monster heeft toegeslagen en al in de eerste weken van januari leek het alsof onze nieuwsuitzendingen het begin waren van een apocalyptische science-fiction film.

COVID19, of zoals we in onze contreien zeggen ‘Corona’, is het land binnengeslopen als een dief in de nacht en sloeg al gauw de volksgezondheid, economie en ons sociale leven aan diggelen.  Noodzakelijke maatregelen installeerden zich en op woensdag 19 maart zou het gaan van erger naar ergst: met de eerste lockdown werd de symbolische steen geworpen die al snel de lawine  van economische miserie zou worden. 

ZOEKTOCHT

Sindsdien werd onze sector net zoals de culturele sector uiterst stiefmoederlijk behandeld en al snel sneuvelden de eerste jobs en ondernemingen.  ‘We moesten ons heruitvinden’, zo heette het.  ‘Innoveren is de oplossing’, werd het credo.  Tientallen online virtual event concepten, de ene al straffer dan de andere, zagen het licht.  Maar ook ontstond er al snel een ‘online moeheid’ omdat het zowat het enige medium nog was voor mensen om met familie, vrienden en hun collega’s te communiceren.  Bij de eerste versoepelingen werd het dan ook snel duidelijk welke nood de mensen hadden om fysiek samen te komen of het nu was om samen te feesten of om samen te protesteren.  Sinds 1 juli mocht het dan weer, evenementen konden plaatsvinden, maar onder haast onmogelijke voorwaarden én met het permanente zwaard van Corona boven onze organisaties, dat een nieuwe opflakkering van het virus de evenementen terug zou kunnen verbieden.

OPLOSSING

ArchitectofEMOTION wil als creatief service provider proberen helpen op de manier die hen het beste ligt: het zoeken naar creatieve ‘andere’ ideeën.  Concreet biedt AoE een concept ‘free of charge’ aan dat elke geïnteresseerde partij mag gebruiken:  “We willen met dit gratis gedeelde event format vooral de event producers stimuleren op een andere manier te gaan nadenken over briefings en evenementële beleving.

Het idee werd uitgewerkt door AoE, doorheen het ganse traject ondersteund door een reeks van zeer ervaren partners.  Zij stonden het team bij met advies, kritische feedback en ondersteunend denkwerk.

Het format biedt in zijn basis uitwerking al een antwoord op vrijwel elke denkbare briefing, mits enig inzicht, flexibiliteit en creativiteit.  De eindklanten moeten mogelijk ook een beetje begeleid worden in het inzien van de voordelen van deze andere aanpak in de huidige omstandigheden.  Boven alles laat dit concept toe om grote aantallen mensen in COVID19 veilige omstandigheden te betrekken in een zeer intense merkbeleving.” stelt Steven Martin.

AoE kan de organisatoren bijstaan in het denkwerk of in de realisatie van de beleving, maar dat is niet eerste intentie van het delen van dit dossier.  Steven Martin: “Eindklanten en evenementenbureaus, zelfs collega freelancers, eigenlijk eender wie kan dit format zonder enig probleem gebruiken, aangepast of zoals het is voorgesteld.  Wij hoeven er niet in betrokken te zijn, het is voor ons op dit moment belangrijker dat onze sector werk heeft en dat er bedrijven kunnen werken, kunnen factureren.  Dat we zo samen die typerende positieve energie vol passie in onze markt terug kunnen brengen.”

SPELREGELS

AoE stelt slechts 2 regels voor het kostenloos gebruik: enerzijds het project moet uitgewerkt worden met zoveel mogelijk lokale productiepartners om onze economie te stimuleren, anderzijds willen ze de impact en het gebruik van het idee kunnen evalueren.  Daarom vragen ze geïnformeerd te worden wie op het idee verderbouwt, liefst met uitnodiging tot het evenement of enkele foto’s of videobeelden achteraf.

Daarom deze oproep. Contacteer uw klanten met de melding dat u hen mogelijk een oplossing bieden kan: een evenement organiseren voor een groot aantal mensen (bijgevolg optimale kost per contact), met grote aanpasbaarheid voor andere klanten (interessant schaalvoordeel voor de producent) en met een zeer intense en waardevolle merkbeleving. Dit alles kan COVD19-proof volgens de geldende CERM* regels op 27 juli.

* Het COVID Event Risk Model is ontwikkeld in samenwerking met wetenschappelijke experts en deskundigen op hun vakgebied. U kunt dit model gebruiken om inzicht te krijgen in de COVID-veiligheidsrisico’s van een evenement. Dit wordt aangegeven met een veiligheidslabel: groen, oranje, rood. https://www.covideventriskmodel.be/

SAMEN STERKER

“Voer het format uit zoals voorgesteld of gebruik het idee als inspiratie voor verder denkwerk.  Het belangrijkste is dat we de eindklanten vertrouwen kunnen geven, dat er evenementen geproduceerd kunnen worden en dat we er uiteindelijk allemaal samen sterker uit komen.  Daarom doen wij het alvast,”, concludeert Steven, “we hopen oprecht dat al die creatief strategische talenten op onze markt het potentieel zien en hun klanten gaan contacteren om zo mooie projecten te laten ontstaan en onze sector een verdiende kick-start te geven.”

http://architectofemotion.com/the-xprnz-walk/

Shares

Pin It on Pinterest