ACC voorzitter Bert Knuts: hoog tijd om de druk te verhogen!

De Nationale Veiligheidsraad besloot vorige week – na bedrijven, winkels, basisscholen en contactberoepen – om ook de horecasector opnieuw op te starten. Over beurzen, congressen of bedrijfsevenementen kwam echter geen nieuws. De evenementenindustrie werd andermaal over het hoofd gekeken en dat uitstel kan nefaste gevolgen hebben. Vandaar dat op 18 juni de sector dan ook een opmerkelijke actie hield aan Paleis 5 van de Heizel in Brussel. De sector zette 1.000 lege flight cases neer voor het gebouw. Elke case vertegenwoordigde 80 werknemers of freelancers uit de sector. Zo’n 80.000 mannen en vrouwen en 3.200 bedrijven staan nog in de kou. Olivier Wauters, Executive Director van Eventonline, tekende present en sprak er met Bert Knuts, de voorzitter van ACC.

Het werd hoog tijd om de druk bij de politieke verantwoordelijken te verhogen,” vindt Bert Knuts. We zijn reeds drie maanden bezig met lobbyen. We hebben veiligheidsplannen uitgewerkt om de heropstart mogelijk te maken. We vragen al heel lang om een perspectief. We zitten op alle politieke kabinetten, we hebben rond de tafel gezeten met de GEES. Het wordt nu echt wel tijd! We voelen ons vergeten en hebben geen perspectief. Geen enkele termijn, kort of lang … en stilaan beginnen er wel drama’s te voltrekken in onze sector. Vandaar deze actie. 80.000 man die vergeten wordt. Dat moet echt wel in de pers komen. We moeten nu wel van de politiek een antwoord en een datum krijgen.

ACC heeft heel veel werk verzet, maar tot op heden blijft een reactie van de overheid evenwel achterwege. “Dit is heel frustrerend,” oordeelt Bert Knuts. “We hebben alle politici van het land dossiers bezorgd, vergaderingen bijgewoond. Natuurlijk wonen we in een heel ingewikkeld land met heel wat ministers en regeringen waardoor je de ene dag twee stappen vooruit zet en de dag erna weer drie stappen terug. We worden in de B2B-sector over dezelfde kam geschoren als de massa-events. Studies hebben aangetoond dat het merendeel juist betrekking heeft op dat B2B-gebeuren i.p.v. massa-events. Vandaag mogen restaurants terug open, mag er opnieuw gevlogen worden. Dus naar analogie zouden heel wat B2B-events terug kunnen doorgaan met respect voor social distancing en de veiligheidsmaatregelen. En dan hebben we ook nog de risicomatrix. Ook die is aan de overheid voorgelegd. We begrijpen echt niet waarom dat allemaal zolang moet duren.

Originele set-up

De originele setup sprak alvast boekdelen:  een verzameling van 1.000 flight cases die eventprofessionals van event naar event meezeulen en die per case zo’n 80 professionals vertegenwoordigen. “Alvast een dikke merci aan iedereen die hier mee aan heeft gewerkt om dit in een week te organiseren,” stelt de ACC-voorzitter. “We zijn braaf geweest. We hebben rond vele tafels gezeten om mee te vergaderen, maar de reserve was nu wel op en het was hoog tijd voor actie. En je voelt dat dit uit de buik van de organisatie komt. Mensen willen hier zijn. We hebben dan ook veel deelnemers moeten weigeren uit veiligheidsoverwegingen. Zie het vooral symbolisch. Wij weten immers hoe we ons moeten organiseren. We konden rekenen op heel wat persbelangstelling, dus ik vermoed dat onze boodschap wel zal worden gehoord. Het is de politiek die de finale beslissing moet nemen en liefst nu zo snel mogelijk!”

Sterker op termijn

“We moeten nog even volhouden,” stelt de Bert Knuts. Ik ben ervan overtuigd dat de sector niet dood is. We gaan wel tijd nodig hebben om terug in gang te geraken. Live ontmoetingen zullen er terug komen. Op termijn gaat onze sector hier sterker uitkomen,” aldus nog een strijdvaardig ACC-voorzitter.

Shares

You May Also Like

Lancering van een high-tech eventlocatie met virtuele studio ‘De Filatuur'

Locatie De Filatuur is een authentieke eventlocatie in de voormalige textielfabriek FFR, Filature et ...

JADA events opent een varend Pop Up Sterrenrestaurant

Jan en Danny van JADA events zagen de afgelopen maanden zo goed als alle ...

Live, hybride of online? Jouw event bij Technopolis gaat àltijd door!

Plan jij binnenkort een event? Stuur die uitnodigingen maar uit, want Technopolis garandeert dat ...

Exclusief interview met Zuhal Demir Vlaams Minister van Toerisme

In het kader van de persvoorstelling van CERM, het COVID Event Risk Model, had ...

Veilige heropstart van eventsector mogelijk dankzij COVID Event Risk Model

Unieke samenwerking tussen eventsector, overheid en academische wereld Het COVID Event Risk Model (CERM) ...

Breaking news! Train World creëert een nieuwe digitale tool

Train World beseft dat alles in onze veeleisende wereld steeds sneller gaat en dat ...