Alliance Belgian Event Federations evolueert naar Confederation Events

De Alliance Belgian Event Federations werd opgericht om de Belgische evenementenindustrie te verenigen tijdens de COVID-19-crisis, met de nadruk op solidariteit en samenhorigheid bij het verdedigen van gemeenschappelijke belangen. Zo verenigt deze Alliantie ACC Belgium (communicatie agentschappen), BECAS (cateringbedrijven), BESA (eventleveranciers), Febelux (Live communication) en UPT (traiteurs).

De Alliantie zet zich dan ook in voor het herstel van de eventindustrie en de Belgische economie. De organisatie is ervan overtuigd dat de evenementenbranche een deel van de oplossingen kan zijn en zal bijdragen aan nationaal en internationaal economisch herstel. Daarom werden door de Alliantie snelle stappen genomen om het herstel in te luiden, zoals de samenwerking met verschillende regionale en federale overheidsinstanties voor financiële herstelondersteuning.

Ondertussen worden de herstelinspanningen voortgezet en zijn de stakeholders ervan overtuigd om samen een front te blijven vormen als één bedrijfstak, vooral naar de politiek toe. Dat was dan ook de algemene teneur tijdens een perscauserie die onlangs in Willebroek plaatsvond in de gebouwen van Event Masters.

We moeten er niet flauw over doen, de evenementensector kraakt ongetwijfeld het hardst onder de Coronacrisis en keer op keer wanneer de beslagen event professionals met eigen strenge opgelegde veiligheidsmaatregelen op de proppen kwamen, vonden ze amper gehoor bij de politiek. Zo gaf de sector bijvoorbeeld aanleiding om het COVID-model te ontwerpen, een handige tool voor organisatoren, die ook in de toekomst zijn nut zal bewijzen.

Echter, grote events kunnen nog steeds niet – momenteel maximaal 200 deelnemers indoor en 400 outdoor – en de sector vreest voor vele faillissementen, maar ook een onrustwekkende ‘braindrain’ van sterke eventprofessionals die stilaan, maar zeker,  naar andere sectoren vertrekken.

“We hebben enorm veel gelobbyd,” stelt Bert Knuts van Event Masters. “Wat bleek echter? We hebben gemerkt dat we in feite ‘onzichtbaar’ zijn, hoewel we met 80.000 professionals ons brood verdienen met events. De politiek weet niet wie we zijn. Daarom zijn we anders gaan schakelen. Ondertussen is onze Alliantie, geëvolueerd naar de 2.0 Alliantie. Dit is de volgende stap. Die gaat nu worden ondergebracht in Confederation Events.”

Confederation Events is initieel opgericht door BESA en Febelux met  de bedoeling een Paritair Comité onder te brengen voor de eventssector waarvoor deze sector al jaren ijvert. Een heel belangrijk project voor de eventsector dus. De Alliantie wil dan ook nu het momentum aanwenden om die stap te zetten, zeker met de geaccumuleerde knowhow van de laatste maanden.

“Door de Coronacrisis hebben we elkaar gevonden. Het is nu van primordiaal belang om ons te verenigen in een brede vakvereniging om ons beter te wapenen in de toekomst zodat we sneller kunnen anticiperen,” klinkt het.

Vanuit de overheid is er trouwens ook de vraag ‘wie is nu die eventsector?’ De huidige omschrijvingen blijven voor de overheid te vaag, vandaar ook de neiging om geen steun te verlenen. Dat is reeds een eerste nadeel van het ontbreken van zo’n confederatie.

Uit alle gesprekken bleek tevens dat een duidelijk aanspreekpunt is gewenst in plaats van een hele resem vertegenwoordigers van alle vakverenigingen van de eventsector apart. Immers, de overheid wil dé evenementensector horen, vandaar ook het belang van een confederatie.

De Alliantie is tot stand gekomen aan het begin van de crisis, maar is geen officiële organisatie. “Het was eerder een ‘work in proces’. Zeer snel georganiseerd vanuit een besef dat het alleen niet ging lukken,” aldus Bert Knuts. Nu moet er verder worden geïnstitutionaliseerd. De Confederation Events heeft als objectief dé vakvereniging van de brede waaier vakverenigingen binnen de eventsector te worden. Je kan het bijvoorbeeld vergelijken met de Confederatie Bouw die ook alle verschillende vakverenigingen van de beroepen uit de bouwsector omvat (metsers, vloerders, dakdekkers enz.).

Dat het de goede richting uitgaat, is alvast een lichtpunt. Zo werden er reeds enkele overwinningen geboekt (zoals o.a. de tijdelijke werkeloosheid in de eventsector, cf. overzicht onderaan artikel) en werd er tevens overleg gepleegd met de ‘captains of industry’ uit de eventsector. “We zijn gaan praten met een aantal grotere spelers uit de eventsector, zoals Bob Verbeeck, Herman Schuermans, Hans Bourlon … De sectorcrisis treft hen uiteraard even hard. Zo werd er besloten om consultancy bureau Deloitte in te schakelen om alles in kaart te brengen om zo de regering te adviseren hoe steun voor de eventsector te verstrekken en wat er nodig is aan financiële steun om de sector te redden,” aldus Knuts.

De uitdagingen voor de ganse sector blijven echter groot, m.n. heropstarten, perspectief krijgen, braindrain vermijden, maar ook de publieke opinie positief beïnvloeden, om de mensen opnieuw vertrouwen te laten krijgen in de sector. Immers, mensen moeten wel terug naar de events komen. Daar ligt dan ook een grote uitdaging voor de Confederatie Events.

De hoop om met deze confederatie een permanente vertegenwoordiging te krijgen om dagdagelijks de belangen van de ganse sector te behartigen, is dan ook zeer groot.

Interessante website

Op de website welovelive.be vind je alle praktische info voor de eventsector.

Overzicht verwezenlijkingen van de Alliantie voor de sector

 • Voor alle werknemers is tijdelijke werkloosheid overmacht Corona mogelijk tot einde 2020;
 • Voor zaakvoerders en zelfstandigen is er overbruggingsrecht tot augustus 2020 en verlengbaar tot einde van het jaar;
 • Voor eindklanten is er een 100% aftrekbaarheid evenementen tot eind 2020;
 • Voor alle bedrijven in de eventsector is er Carry Back;
 • Voor alle bedrijven in de eventsector is er een mogelijkheid om ‘Wederopbouw reserve’ aan te leggen in 2021/2022/2023 om de verliezen van 2020 goed te maken;
 • De werknemers kunnen van de werkgever een Evenementencheque krijgen van 300€;
 • Bedrijven uit de sector hebben recht op uitstel van betalingen BTW – RSZ – Vennootschapsbelasting; 
 • Uitbreiding Tax Shelter podiumkunsten;
 • Vlaanderen:
  • Compensatiepremie van 3.000€  & compensatiepremie bis van 2.000€;
  • Impulsfonds voor de evenementensector;
  • Vlaams Beschermingsmechanisme;
 • Brussel:
  • COVID-19 premie;
 • Wallonië:
  • Prime d’indemnité + suivants.
Shares

You May Also Like

2de editie Smile Safari ditmaal in hartje Brussel

Na het succes van de eerste editie in Tour & Taxis vorig jaar, opende ...

Technopolis is klaar voor een geslaagd anderhalvemeterevent, jij ook?

Een event of meeting organiseren in coronatijden? Het lukt – veilig en wel – ...

Boek je meeting in Oostende & bezoek gratis het James Ensorhuis – 8 x coronaproof teambuilden

Business en Pleasure zijn in Oostende onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook dit najaar biedt ...

LET'S RECONNECT

De veiligheidsraad heeft de maatregelen voor het organiseren van evenementen ondertussen een beetje versoepeld. ...

Technopolis heeft drie formules voor veilige events

Wist je dat events bij Technopolis altijd kunnen doorgaan? Zo biedt dit huis van ...

Een duidelijk signaal …

De Corona-crisis heeft heel wat roet in het eten gegooid. Daar zijn we het ...