Artsen zonder Grenzen vangt daklozen met symptomen op in Tour & Taxis

Personen die op straat leven en symptomen van corona vertonen, kunnen vanaf eind deze week terecht in een nieuw opvangcentrum in de gebouwen van Tour & Taxis. Artsen zonder grenzen zorgt er voor minstens 150 bedden tot eind april.

Vorige week had de medische ngo al aangekondigd dat ze een triagecentrum zouden openen voor 50 personen, maar dat aandeel is nu aanzienlijk opgetrokken. Dankzij een partnerschap met Extensa, de ontwikkelaar achter Tour & Taxis, kunnen zij de expositieruimtes aan de Havenlaan gratis gebruiken.

“Voorlopig tot eind april, maar dat kan verlengd worden”, legt woordvoerster Céline Ronquetti van Artsen Zonder Grenzen uit. “Het doel is om mensen die op straat leven te beschermen tegen het coronavirus. Enerzijds door wie symptomen vertoont, af te zonderen. Anderzijds door wie effectief besmet is, te verzorgen.”

Behalve Artsen Zonder Grenzen werken ook de partnerorganisaties van de humanitaire hub mee aan het project. Het gaat concreet om Dokters van de Wereld, de Franstalige afdeling van het Rode Kruis, SOS Jeunes, het Burgerplatform voor steun aan de vluchtelingen en tenslotte Samusocial. Zowel daklozen, asielzoekers als transmigranten kunnen er terecht.

Het centrum dient niet als vervanging van de humanitaire hub aan het Noordstation, maar als aanvullend triagecentrum tijdens de coronacrisis. “De hub blijft bestaan voor andere medische zorgen en voor andere hulpverlening”, verzekert Ronquetti. Ook het triagecentrum van het Rode Kruis in de Trierstraat blijft behouden.

Geen subsidies

Momenteel is het centrum in opbouw en worden de bedden in de gebouwen geplaatst. “We hopen er 150 te kunnen plaatsen, eventueel 160”, zegt woordvoerder Ismael Boukamher van Extensa. “Wij wilden het initiatief van Artsen zonder Grenzen verwelkomen in onze expositieruimtes. In eerste instantie tot eind april, maar afhankelijk van de pandemie kunnen we dat verlengen.”

Het centrum zal eind deze week of begin volgende week openen. De praktische details zullen morgenochtend worden bekendgemaakt in een gezamenlijk persbericht.

Het nieuwe triagecentrum valt weliswaar niet onder de federale steunmaatregelen voor de coronacrisis. Sinds maandag geldt voor andere triageposten in ons land een financiële ondersteuning vanwege het riziv. Huisartsen die patiënten controleren op het coronavirus krijgen in zo’n centrum een vaste vergoeding, om het hele proces administratief te vereenvoudigen.

Het nieuwe initiatief van Artsen zonder Grenzen krijgt daarentegen geen overheidssteun en wordt bekostigd door de ngo zelf.

© Bastin & Evrard | Tour & Taxis, na de renovatiewerken.

Bron: bruzz.be

Shares

You May Also Like

Blue Moon ondersteunt digitalforyouth.be

Computers vallen niet meer weg te denken uit onze leefwereld, ook niet bij jongeren. ...

Technopolis Events biedt interactieve 360° 3D-tour zalen aan

Eventorganisatoren stappen vanuit ‘hun kot’ Technopolis binnen Technopolis biedt bedrijven en organisaties voortaan via ...

Communicatie was nog nooit zo belangrijk

De hele horecasector ziet af op dit moment. Geen reservaties meer voor een bistronomie, ...

Visix laat vlaggen wapperen voor onze helden van de zorg

Het begon vorige week spontaan toen ze aan hun vestigingen in Lokeren, Roeselare en ...

Meting impact coronacrisis op eventsector

Acc Belgium heeft hebben een eerste lijst met 8 prioriteiten voor de eventsector voorgelegd ...

Samen sterk tijdens de Corona crisis

Het Coronavirus raast momenteel als een orkaan door Europa. Deze pandemie heeft bovendien de ...