Audi quattro viert 35 jaar in het Autoworld museum in Brussel

In 1980 stelt Audi het eerste Quattromodel voor op de salon van Genève. De meest vooruitstrevende technieken worden samengebracht in één auto. Een vijfcilinder turbomotor met intercooler en de revolutionaire permanente vierwielaandrijving “Quattro”. De club Audi-Héritage stelt een uitzonderlijke expo voor, gewijd aan de historiek van dit systeem, waarmee Audi zich in het Premiumsegment kon nestelen. In juli 2014 produceerde Audi inmiddels de zes miljoenste Quattro.

Van 13 december januari tot en met zondag 1 februari 2015 kunnen de bezoekers van Autoworld o.m. de VW Iltis, een replica van de Quattro (in Marsrood), één van de 214 Sport Quattro’s met korte wielbasis, een 90 Quattro van 1985, een authentieke Quattro Groep 4, die aan de Dakarrally in 1985 deelnam, een 200 Groep A (replica) en zijn VW LT servicewagen. Twee uitzonderlijke auto’s zullen deze serie nog completeren, een originele V8 Procar van het Belgateam, Belgisch kampioen in 1991 en 1992 en een unieke GT Coupé Kamei van Lotterer.

De Audi Quattro

Hoewel Audi al in de jaren ’70 spitstechnologie aflevert, zet de toevallige ontdekking van de voortbewegingmogelijkheden van de Iltis terreinwagen, ontwikkeld voor het Duitse leger, de Audi technici ertoe aan de Audi 80 berline uit te rusten met vierwielaandrijving. De eerste testen zijn dermate bevredigend dat de commerciële afdeling het licht op groen zet voor de productie van 400 voertuigen, noodzakelijk om de auto in Groep 4 te homologeren. In maart 1980 wordt de nieuwe auto dan ook op de salon van Genève voorgesteld. Een coupé met permanente vierwielaandrijving en een vijfcilinder turbomotor goed voor 200 pk. De prestaties zijn meteen verbluffend. Een topsnelheid van +- 220 km/u, een acceleratie van 0 tot 100 km in 7,1 seconden. De internationale pers wordt uitgenodigd om de gloednieuwe rode Audi Quattro in uiterst zware omstandigheden te testen. De eerste commentaren zijn dan ook meteen zeer lovend.

Dankzij de sportieve successen in het wereldkampioenschap rally vanaf 1981 krijgt de Audi Quattro zijn geloofsbrieven en verzekert de reputatie van het merk met de vier ringen. Dankzij ervaren rallyrijders als Michèle Mouton, Hannu Mikkola, Stig Blomqvist en Walter Röhrl behaalt Audi talrijke overwinningen ei eigent zich de wereldtitel constructeurs toe in 1982 en 1984, de wereldtitel piloten in 1983 (Mikkola) en 1984 (Blomqvist).

Uiteraard leidt dit tot commerciële successen. 11.452 Quattro’s lopen er van de band.

Vermits ook de concurrentie opteert voor de vierwieltractie in de rally, is Audi verplicht de lat nog hoger te leggen et stelt de Quattro Sport voor. Een korte versie, die veel beweeglijker is en uitgerust wordt met een nieuwe motor met 4 kleppen per cilinder en 306 pk levert. Voor het Groep B-kampioenschap wordt het vermogen zelfs verhoogd tot 420 pk. Omwille van de veiligheid worden de Groep B auto’s verbannen. Audi zet een 200 Quattro in het Groep A kampioenschap en wint in 1987 de Safarirally.

Na de rallyperiode boekt Audi succes in andere disciplines, zoals het Amerikaanse Trans-Amkampioenschap in 1988 (Audi 200), de DTM (Deutsche Tourenwagen Meisterschaft) en de Belgische Procar (1991-1993) met een V8 Quattro.

Autoworld Brussels –Jubelpark 11– 1000 Brussel

Alle dagen open – ook op maandag – van 10u tot 18u

Toegangsprijs: * 9€/volwassene * 7€/senior of student * 5€/kind 6-12 ans * gratis – 6j

Info : www.autoworld.be  of  +32.2.736.41.65 – en de Facebook fanpage

Shares

You May Also Like

Toucan Friday – Friends | Beats | Drinks

Na het succes van de eerste editie in november, organiseert Van der Valk Hotel ...

Renovatie projecten van de Meeting in Brugge partners

Crowne Plaza Brugge****, het grootste vergaderhotel in Brugge, heeft de grote vergaderzaal Burgh vernieuwd. Deze vergaderzaal is geschikt ...

Van der Valk onthult 3 meest gevonden voorwerpen in kamers

Wanneer je in een hotel als Van der Valk Hotel Zaltbommel verblijft, kan het ...

Cuisine in constant evolution at Park Hyatt Mallorca

Park Hyatt Mallorca and Chef Álvaro Salazar have collaborated to present a new and ...

The Wiltcher’s is your playground

Everything is possible at the Steigenberger Wiltcher’s. From a classical conference to a special ...

Big Apple Brunch – Paaseditie

Met de Big Apple Brunch in Brasserie Appelmans word het echte luxe brunchgevoel terug ...