Brugge bouwt nieuw beurs- en congrescentrum in historische binnenstad

Post Image
Post Image
Post Image

Stad Brugge besliste in het voorjaar van 2018 om de opdracht voor de bouw van een nieuw beurs- en congrescentrum toe te wijzen aan het team ‘Beursgenootschap Souto de Moura – META – CFE’. Het gebouw komt in de historische binnenstad, op wandelafstand van de meeste hotels en bezienswaardigheden en zal zijn deuren openen eind 2021.

Procedure

Om dit project te realiseren, werd bewust gekozen voor een ‘design & build procedure’. Naast de keuze van het ontwerp kiest men hierbij ook onmiddellijk een volledig team dat het project zal realiseren tegen een in de offerte vastgelegd bedrag van 40 miljoen euro en binnen een overeengekomen termijn. Dit team bestaat uit minstens een ontwikkelaar, een architect en een aannemer. Na een procedure die bestond uit verschillende stappen, werd de opdracht in mei 2018 definitief gegund aan Beursgenootschap Souto de Moura – META – CFE. Het stadsbestuur besliste op hetzelfde moment om het toekomstige gebouw in eigen beheer uit te baten.

Burgemeester Dirk De fauw: “De congresfaciliteiten zullen top zijn en zullen ervoor zorgen dat we het congrestoerisme in Brugge nog meer op de kaart kunnen zetten. Dit brengt positieve effecten voor de lokale toeristische sector met zich mee.”

Architectuur

Er werd bewust gekozen voor een sober publiek gebouw waarbij de architectuur de functionaliteit van het gebouw ten volle ondersteunt. Schepen van Toerisme Philip Pierins: “Het ontwerp van het winnende team getuigt van respect voor de stad omdat het Brugge Brugge laat zijn. We kiezen voor sobere maar zeer functionele architectuur, afgestemd op de noden van de gebruikers”.

De gevels van het gebouw worden volledig opgetrokken uit recuperatiebaksteen, wat voor een Brugse eigenheid zorgt. Vanuit de cateringruimte op de bovenste verdieping zal men in de toekomst kunnen genieten van een fantastisch zicht op de Brugse historische binnenstad.

Het beursgedeelte heeft een totale oppervlakte van 4.500m². De dakconstructie brengt veel daglicht wat de attractiviteit van de zaal zal verhogen. De beurshal is aan drie zijden voorzien van glazen schuifwanden, die volledig opengezet kunnen worden.

Het congresgedeelte biedt plaats voor 500 congressisten. Het programma van het congresgedeelte is opgebouwd volgens het “driestoelenprincipe”. Dat wil zeggen: er is plaats voor elke congresdeelnemer in de plenaire ruimte, voor de lunch en in een break-outruimte. In het gekozen ontwerp zijn alle gewenste voorzieningen beschikbaar: een plenaire zaal met onder meer een telescopische tribune voor 500 personen, een ruime foyer, poster areas, acht moduleerbare break-outs en een cateringruimte op de bovenste verdieping met een prachtig zicht op de binnenstad. De congresfaciliteiten bieden talloze mogelijkheden voor zowel kleinere meetings als grote, internationale congressen.

“De unieke ligging van het nieuwe state-of-the-art gebouw, in het midden van een Unesco Werelderfgoedstad op wandelafstand van alle centrumhotels, restaurants en attracties is een absolute USP. Alle ruimtes zijn opgebouwd volgens het plug- en play principe, waarbij organisatoren extra gebruiksgemak zullen ervaren. De ingenieuze architectuur zorgt voor een vlotte logistieke doorstroom, zelfs indien er meerdere events tegelijkertijd in het gebouw plaatsvinden. We kijken dan ook reikhalzend uit naar de opening van het gebouw in het najaar van 2021”, zegt Sarah Cornand, Sales Manager van Meeting in Brugge. De eerste spadesteek van het gebouw vindt plaats op maandag 16 september 2019.

Beursgenootschap Souto de Moura – META – CFE

Eduardo Souto de Moura (Porto, °1952) is een gerenommeerd Portugees architect die in 2011 de Pritzker-prijs (een prestigieuze mondiale architectuurprijs) mocht ontvangen uit handen van de Amerikaanse president Barack Obama. Hij is een van de kerndocenten aan de Porto School of Architecture en is een leerling-vriend van Álvaro Siza Vieira, een andere Pritzkerlaureaat uit Portugal en Porto. Zijn ontwerpkracht wordt omschreven als sober, stijlvol, modernistisch maar evenzeer oprecht gevoelig.

META Architectuurbureau heeft hecht en zeer gemotiveerd samengewerkt met Souto de Moura aan het ontwerpvoorstel, samen met ontwikkelaar CFE.

Primeur: virtuele rondleiding door het nieuw Beurs- en Congresgebouw

Ongeduldig hoe het nieuw Beurs- en Congresgebouw er uit zal zien? Klik op deze link en neem een kijkje binnenin. Wandel van de ene ruimte in de andere en ontdek wat het Beurs- en Congresgebouw te bieden heeft in de verschillende settings in 360°.

Bekijk deze klant ook op Eventonline:

Conventiebureau Brugge – Meeting in Brugge

Shares

You May Also Like

Den Hof is een binnenlands zakenhotel & trouwlocatie maar blijft niet bij de pakken zitten!

Gezien het zakenleven zo goed als stilligt, de conferenties en evenementen allemaal worden uitgesteld, ...

The-XPrnZ-Walk

Een COVID19-proof event beleving: bestaat ze?

GELUKKIG NIEUWJAAR! “Gelukkig Nieuwjaar, beste wensen voor 2020, een goede gezondheid en…”.  Het lijkt ...

Technopolis is blikvanger op 2e editie Smile Safari

Smile Safari, het “super instagrammable” en sinds dit jaar ook “tiktok-friendly” pop-upmuseum is terug! ...

Extended Reality bij AED Studios

Vanaf september biedt AED Studios in Lint de mogelijkheid aan tv-, film- en eventproducers ...

OPEN BRIEF namens de eventsector

“Ik kan die mensen hun frustratie zeer goed begrijpen, die mensen zijn zéér professioneel, ...