Connectiviteit op de Gentse Feesten

In de week van 21 juli startte de Gentse Feesten. Een 10-daags stadsfestival in Gent waar maar liefst 1.2 miljoen mensen naartoe komen. Dit jaar was het de 176 ste editie. Er zijn 15 verschillende pleinen en 8 podia. Zo’n setting zorgt voor een immense organisatie, productie en veiligheid.

Als technologiebedrijf met focus op (draadloze) connectiviteit en over-the-top services, was het geen verrassing dat Citymesh op dit festival heel wat partijen
hielp met hun technologie.

5G
Wanneer er zoveel mensen naar een stad komen, is het lastig om te vertrouwen op publieke netwerken voor kritische connectiviteit. Daarom hebben de hulpdiensten (politie en eerste hulp) Citymesh gevraagd om een eigen netwerk op te zetten voor de connectiviteit van de LED-banners en CP-OPS. Vandaag is Citymesh de enige operator die deze private 5G-netwerken in de stad Gent kan uitrollen. Door gebruik te maken van dit netwerk zijn de hulpdiensten zeker dat, wat er ook gebeurt, hun bedrijfskritische breedband connectiviteit ten allen tijde beschikbaar is.

Footfall Analytics
Enkele maanden geleden vroeg de stad Gent om Footfall Analytics oplossingen in de hele stad te installeren. Deze oplossing geeft gedetailleerde informatie over het aantal bezoekers dat naar Gent komen, hoe ze zich door de stad verplaatsen, hoe lang mensen geneigd zijn om op een bepaalde plaats te blijven, hoeveel unieke bezoekers er zijn… De stad heeft ook een eigen data-team dat toegang heeft tot al de bewaarde gegevens. Al deze gegevens zijn volledig in overeenstemming met de Europese GDPR-wetgeving. De originele gegevens worden nooit, op geen enkel moment in tijd geregistreerd.

Tijdens de festiviteiten hield de stad de mensenstromen in de gaten en identificeerde ze hotspots met behulp van deze oplossing. Daarna is het gemakkelijk om deze editie te vergelijken met de editie van vorig jaar.

Connectiviteit op Evenementen
Een van die podia was een volwaardig muziekfestival genaamd ‘Boomtown’. Al vele jaren zorgt Citymesh voor hun connectiviteitsbehoeften. Boomtown was
één van de pioniers op het gebied van elektronisch betalen, dat wil zeggen dat elke bar en elk oplaadpunt internet nodig heeft. Dan is er nog de toegangscontrole, VIP-toegang, backstage area…

Citymesh biedt connectiviteit voor meer dan 200 evenementen per jaar, variërend van een klein zakelijk seminarie tot congressen en grote festivals. Daarnaast zijn ze ook de interne IT-partner van de grootste evenementenlocaties in België.

Wat brengt de toekomst?
De R&D afdeling van Citymesh werkt hard aan een product dat alle voornoemde diensten combineert, de ‘FlexBox’. Dit apparaat zal de naadloze integratie van WiFi, 5G (kleine cel), Footfall Analystics en nog veel meer in één enkel apparaat mogelijk maken. Het zal ook het gebruik van ivd-sensoren en de LP-WAN-connectiviteit behoeften ervan integreren en vergemakkelijken.

Deze Flexbox uitrusten met slimme afvalsensoren, luchtkwaliteitsensoren, parkeersensoren en nog veel meer kan de organisatie van een dergelijk festival beduidend helpen. De komende maanden zullen ze ook met hun Safety Drone beginnen vliegen. Deze drone maakt het mogelijk om na het binnenkomen van een noodoproep de eerste beelden aan First Responder te leveren. De Safety Drone wordt een volledig door Citymesh beheerde dienst. Hij wordt vanop afstand bestuurd, vanuit een eigen Command & Control Center in Brugge, en aangesloten op hun eigen 5G-netwerk.

Wie had 176 jaar geleden kunnen denken dat draadloze technologie de Gentse Feesten zo zou ondersteunen?

AUTEUR: Ward Van Ooteghem

Bekijk deze klant ook op Eventonline:

Tijdelijke WIFI Netwerken – Citymesh

Shares

You May Also Like

Bouwfirma Mathieu Gijbels in de 7de hemel met To The Point Events

Mathieu Gijbels bestaat dit jaar 50 jaar. Deze bouwfirma doet dagelijks bouwdromen uitkomen. Hun ...

Nieuwe Van der Valk Hotel Mechelen opent binnenkort de deuren

Op 18 november a.s. opent het nieuwe Van der Valk Hotel Mechelen de deuren. ...

European Catering Summit: Opportuniteiten voor de catering branche

De catering business is een snel veranderende branche. Enkel organisaties die hierin meegaan, blijven ...

Wisenose, uw communicatiepartner voor al uw evenementen. Voor, tijdens & na…

Elk evenement vergt zijn eigen specifieke communicatieaanpak, een combinatie van creativiteit, strategie en kennis ...

‘Succesrijk Netwerken’: hét netwerkfeest om het jaar goed te starten

Dinsdag 28 januari e.k. organiseert San Marco Village een aparte Nieuwjaarsreceptie. Het betreft een ...

Rammstein + Mobility = Fluxology

Fluxology is specialist in mobiliteit tijdens events en dit zowel in de planningsfase als ...