D-Day op het strand van Oostende: Operatie ‘Strandreservatie’ geslaagd

Post Image
Post Image
Post Image
Post Image
Post Image

Slim uit uw kot

Op vraag van de Dienst Toerisme van Oostende ontwikkelde StayAlert, de spin-Off van Total-e, een reservatiesysteem waarbij toeristen en inwoners een plaatsje op het strand kunnen reserveren.

Eerder bouwde het bedrijf uit beringen ook al een telsysteem voor de winkelstraten van de badstad, gebaseerd op het platform van Calculus uit Zutendaal. Dit snelgroeiende technologiebedrijf is gespecialiseerd in het meten en analyseren van gegevens op festivals en andere events. Onder meer het energieverbruik, de wind, temperatuur of waterafvoer worden door Calculus in kaart gebracht. 

Naast de drukke winkelstraten kan met de reservatiemodule ook de drukte op het strand worden gespreid en beheerst,” stelt Jeroen Meermans, Managing Director van Total-e. “De soft- en hardware van deze reservatiemodule werkt dan weer op het platform van Playpass, een gekende waarde voor ticketing en cashless systemen in events. Met de cijfers van de winkelstraten en het strand die het bedrijf aflevert, kunnen To Be Seen (veiligheidsorganisatie) en Scelta Mobility (mobiliteitsbureau), beiden gekende, solide partners voor festivals en events, de juiste acties laten volgen.

Dit is HET bewijs dat de evenementenbranche in staat is mensenmassa’s activiteiten te laten beleven op een veilige en gecontroleerde manier. Zeg maar

‘Slim uit uw kot’!,” aldus een trotse Managing Director.

Afgelopen woensdag was het dus een beetje ‘D-Day’ in Oostende. Immers, die dag lanceerde het lokaal bestuur van de Koninginnebadstad dit reservatiesysteem voor haar drie drukste stranden ter hoogte van het stadscentrum. M.a.w., wie op één van die drie standen zijn of haar handdoek wenste neer te vleien, diende dus eerst een plekje online te boeken teneinde het aantal strandgangers te spreiden. Leden van het zgn. Zomerteam, zeg maar de stewards op de dijk en in winkelstraten die bezoekers wegwijs maken, hielden met scanners de wacht aan de verschillende toegangen naar het strand.

Geen boeking?

Wie geen boeking had of niet op de hoogte was van het reserveringssysteem, zoals de bijvoorbeeld de buitenlandse toeristen, hoefde niet te panikeren. Wie zich niet vooraf heeft aangemeld, kan toch nog op het strand. De stewards aan elke strandtoegang kunnen met hun scantoestel en badge nagaan of er al dan niet plaats is voor extra bezoekers. Bovendien moet je niet voor alle Oostendse stranden reserveren. Voorbij hotel Thermae Palace richting Middelkerke zijn alle stranden vrij te bezoeken, net als op Oosteroever.

Tevreden

Het reservatiesysteem zelf werkt dus technisch heel goed. De QR-codes kunnen vlot worden gescand waardoor een dagje strandplezier is verzekerd. Afgelopen zaterdag werden alvast 10.500 aanmeldingen genoteerd, waarvan er 7.000 daadwerkelijk hebben ingecheckt. De cijfers wijzigen echter continu. “De opzet van het idee is altijd geweest om het volk te spreiden. En dat lijkt ook te werken”, laat Margot Neyskens, kabinetschef van burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) in een eerste reactie in de krant Het Laatste Nieuws weten. “We zijn ons bewust van het feit dat bezoekers onderdoor kunnen kruipen of via een beach bar op het strand kunnen, maar dat is globaal bekeken een minderheid. De grote massa meldt zich nog altijd aan en dat is het belangrijkste. Ons Zomerteam en commandocentrum houden alles goed in de gaten, we schakelen ook een drone in om te spreiding van het volk op het strand gade te slaan.”

Volledige evenement ondersteuning – Total-e

Shares

You May Also Like

17 hectaren “zen” in domein Les Sorbiers

Ik droom van een dag dat we eindelijk opnieuw vrij zullen zijn om te ...

Origineel zijn doet geen zeer, maar stilzitten na verloop van tijd wel!

Kempische cateraar Entre Deux Côtes zet in op culinaire relatiegeschenken voor B2B Door de ...

Technopolis en VAN IN lanceren videoreeks onderSTEMboven

18 afleveringen vol tips, boeiende getuigenissen en inspiratie over STEM in de klas… voor ...

ACC wil hoger onderwijs beter doen aansluiten bij behoeften

Het aantrekken van superieur talent is een belangrijke factor voor succes van elk communicatiebureau. ...