Onlangs werd de Coronabarometer geïntroduceerd. Bij Eventonline kregen we reeds een heleboel vragen hieromtrent. Blijkbaar is er wel wat verwarring in de sector rond deze barometer.
Hierna lijsten we bijgevolg alles nog eens overzichtelijk op, welke maatregelen bij welke kleur horen. Zelf vermoeden we dat de sector in de loop van februari naar oranje zal kunnen schakelen. Fingers crossed!
CODE ROOD
Code Rood betekent dat er risico is op overbelasting van de zorg. Er liggen meer dan 500 coronapatiënten op intensieve zorg, of er zijn meer dan 150 ziekenhuisopnames per dag.
Wat is toegelaten?
Alleen evenementen met een zittend publiek: het theater, de bioscoop, een lezing of een zittend concert … Evenementen met een actiever publiek, waarbij afstand houden moeilijk is, zoals concerten waar mensen dansen, kunnen bijgevolg NIET doorgaan. Huwelijken zijn wel toegestaan.
Extra maatregelen
Indoor
- Mondmasker
- Covid Safe Ticket (CST) vanaf 50 personen.
- Luchtkwaliteit: Streefwaarde is 900 ppm (parts per million) CO2. Als de limiet van 1.500 ppm ergens overschreden wordt, moet die infrastructuur bij het volgende evenement zijn capaciteit verlagen om onder die drempel te kunnen blijven.
- Crowd management verplicht, met bijvoorbeeld pijlen die de looprichting aangeven. Er wordt niet met bubbels gewerkt.
- Plafonds in capaciteit 50-70 procent bezetting, afwijkingen mogelijk als de luchtkwaliteitsnormen gerespecteerd worden.
Outdoor
Zowel evenementen met een zittend publiek als die met een actiever publiek zijn toegelaten.
CODE ORANJE
Bij code oranje neemt de druk toe. Er zijn tussen de 65 en 150 ziekenhuisopnames per dag, op intensieve zorg zijn tussen de 300 en 500 bedden ingenomen. Zodra één van de twee bovennormen overschreden wordt, gaan we naar fase rood.
Wat is toegelaten?
In fase oranje wordt er bij binnenactiviteiten een onderscheid gemaakt tussen evenementen met een zittend publiek, zoals in het theater, de bioscoop of bij een lezing of een zittend concert, en met een actiever publiek, waarbij afstand houden moeilijk is, zoals concerten waar mensen dansen. Voor kwetsbare mensen wordt altijd een FFP2-mondmasker aangeraden.
Extra maatregelen
Indoor
Mondmasker
- Covid Safe Ticket (CST) vanaf capaciteit van 50 toeschouwers. Bij actief publiek is er de optie om te werken met een ‘snelle antigeentest’, zoals die wordt afgenomen bij de apotheker.
- Luchtkwaliteit: CO2-meter verplicht. Streefwaarde is 900 ppm (parts per million) CO2. Als de limiet van 1.500 ppm ergens overschreden wordt, moet die infrastructuur bij het volgende evenement zijn capaciteit verlagen om onder die drempel te kunnen blijven.
- Crowd management verplicht, met bijvoorbeeld pijlen die de looprichting aangeven. Mogelijkheid om publiek in bubbels te laten plaatsnemen.
- Capaciteit wordt ingeperkt tot 60 à 90 procent, maar daar kan van afgeweken worden als de luchtkwaliteitsnorm gerespecteerd wordt
Outdoor
- CST vanaf capaciteit van 100 toeschouwers.
- Mondmasker aangeraden, bij een actief publiek is het verplicht voor het personeel.
- Luchtkwaliteit: voor afgesloten tenten of overdekte terrassen gelden de normen voor binnen.
- Crowd management verplicht, met bijvoorbeeld pijlen die de looprichting aangeven. Mogelijkheid om publiek in bubbels te laten plaatsnemen.
- Capaciteit: plafonds mogelijk, 60-90 procent.
CODE GEEL
De fase van code geel is de laagste fase van de barometer. De situatie is m.a.w. onder controle. De bezetting op intensieve zorg bedraagt minder dan 300 bedden, en er zijn minder dan 65 ziekenhuisopnames per dag. Zodra een van de twee drempels overschreden wordt, gaan we naar fase oranje.
Extra maatregelen
Indoor
Zo goed als geen maatregelen. Alleen gebruik van de CO2-meter is verplicht.
Outdoor
Zo goed als geen maatregelen. Voor afgesloten tenten of overdekte terrassen gelden de binnenluchtnormen.
Nog even doorbijten dus! Snel mogen we weer!
Erik Wood & Olivier Wauters,
Men of M.I.C.E.