De oneerlijkheid van de coronacrisis

Post Image

Allemaal samen. Dat is de enige manier om het virus klein te krijgen. En als nieuwe maatregelen momenteel de manier zijn om de zorgsector te steunen, dan moeten we dat gewoon met z’n allen doen. Toch vragen we ook nog even aandacht voor de evenementensector. Want het water staat ons aan de lippen. En met een beperkt aantal personen per event komen we er niet. Daarom een warme oproep: laat elkaar niet in de steek. Denk aan de toekomst die we samen tegemoet gaan.

Maanden aan een stuk hebben we met #SoundOfSilence gestreden voor de voltallige evenementensector. Het aantal besmettingen daalde en wij wilden gehoord, begrepen en erkend worden. We wilden werken, op een verantwoorde manier, met alle nodige veiligheidsmaatregelen. Toen dat mocht, met bepaalde restricties, waren we matig tevreden. Ja, we hadden die erkenning. Ja, we mochten werken. Maar we bleven wel het kind van de rekening. Want waar alle sectoren de deuren weer volop open zwaaiden, bleef de onze op een kier. Zowel op het vlak van sterke financiële maatregelen, als bij het uitoefenen van onze job.

Terug naar af

Nochtans brengen evenementen de nodige afleiding en perspectief om samen door deze periode te komen. Wie stond er niet te popelen om opnieuw naar een concert of event te gaan? Om klanten en collega’s terug te zien? Of om onze beste vrienden nog eens een knuffel te geven? Het gevoelige sociale weefsel herstelde zich beetje bij beetje.

Dat alles gaat opnieuw naar af. En dat snappen we want gezondheid is een prioriteit en veiligheid een basisrecht. Daarom een warme oproep aan alle overheden van ons land: wanneer er weer versoepelingen mogelijk zijn, laat de evenementensector als een van de eersten opnieuw opstarten. Dat is in ieders belang. De mannen die op zondag naar een voetbalmatch gaan kijken, de vrijwilligers die zich met hart en ziel in zetten, de koppels en jonge ouders die hun liefde willen vieren.

Opnieuw wordt het aantal aanwezigen op evenementen beperkt. Opnieuw staat de deur op een kier. We begrijpen niet waar het getal vandaan komt. Nog minder hoe de overheid denkt dat we een event op die manier rendabel kunnen maken. Maar we doen het, om aan het werk te blijven en met hoop op betere perspectieven.

Vijf belangrijke punten

We begrijpen dat gezondheid primeert. We zouden het zelf niet anders willen. Net daarom kregen we in de laatste veiligheidsraad de erkenning dat onze sector op een veilige, gezonde manier kan werken. Laat die erkenning niet verloren gaan want we bezitten echt de kennis, goesting en creativiteit om op een veilige manier events te organiseren.

En willen jullie blijven rekenen op de rijke expertise van het Belgische eventlandschap, dan is het intussen meer dan ooit duidelijk dat de bedrijven in de sector stevige steun nodig hebben. Minister Clarinval heeft het over een Winterplan. Wij doen beter en stellen jullie ons Vijfpuntenplan voor. Vijf sterke maatregelen die onze sector de nodige zuurstof geven.

– Eenheid van commando: een uniform en krachtig kader voor evenementen, van Alken tot Zuienkerke.
– Een vernieuwde bankendeal en een op maat gemaakte steunsubsidie voor te bekostigen van de overheadkosten: een stevige basis om aan events te werken, door een verlenging van de bankendeal tot 6 maanden na de grote heropstart.
– Verlenging overbruggingsrecht en technische werkloosheid: steun om onze medewerkers in dienst te kunnen houden, en te blijven vergoeden. Maar meteen voor heel 2021 en een systeem zoals bij onze noorderburen, zodat we onze mensen kunnen activeren en de brain drain tegengaan.
– Relanceplan voor de sector: een plan om verdere plannen te maken, in de vorm van memorabele en ontspannende events.
– Een Eventmeester: een spreekwoordelijke dirigent die alle partijen op hetzelfde tempo krijgt, zodat we recht vooruit gaan, in daadkrachtige tred.

De evenementensector geeft niet op en #SoundOfSilence blijft strijden voor de erkenning die alle mensen in de eventwereld verdienen. Laat onze expertise, onze passie niet verloren gaan en strijd mee.

“Samen verslaan we het virus”, is de favoriete oneliner van onze beleidsmakers. Laat ons die “samen” nu ook bewijzen met een golf van solidariteit en concrete maatregelen. Steun de zwaarst getroffen sectoren, emotioneel en financieel. Steun onze zorgmedewerkers, steun de horeca, steun de luchtvaart- en reissector en steun de cultuur- en evenementensector. En laat ons samen strijden tegen de oneerlijkheid van deze coronacrisis.

Shares

You May Also Like

Domaine La Butte aux Bois blijft ten dienste van zijn gasten

Vrijdagavond werden nieuwe coronamaatregelen afgekondigd. Eén van de meest opvallende voorschriften is de sluiting ...

De twee gezichten van COVID-19

De horeca gaat op slot. Voor de tweede keer in 2020. Vier weken lang. ...

The Oval Office ontketent een evolutie

Full-service communicatiebureau dat ‘real-life experiences’ centraal stelt The Oval Office ontpopt zich tot een volwaardig ...

Dino’s veroveren Technopolis!

Tijdelijke expo Dinopolis belooft extra bezoekers aan te trekken Dinopolis is open! Technopolis de poorten ...

Culinaire toprestaurants voor site Botanic Sanctuary Antwerp

Binnenkort is Antwerpen een locatie van wereldfaam rijker. Het prestige hotelproject Botanic Sanctuary Antwerp ...