De oneerlijkheid van de coronacrisis

Post Image

Allemaal samen. Dat is de enige manier om het virus klein te krijgen. En als nieuwe maatregelen momenteel de manier zijn om de zorgsector te steunen, dan moeten we dat gewoon met z’n allen doen. Toch vragen we ook nog even aandacht voor de evenementensector. Want het water staat ons aan de lippen. En met een beperkt aantal personen per event komen we er niet. Daarom een warme oproep: laat elkaar niet in de steek. Denk aan de toekomst die we samen tegemoet gaan.

Maanden aan een stuk hebben we met #SoundOfSilence gestreden voor de voltallige evenementensector. Het aantal besmettingen daalde en wij wilden gehoord, begrepen en erkend worden. We wilden werken, op een verantwoorde manier, met alle nodige veiligheidsmaatregelen. Toen dat mocht, met bepaalde restricties, waren we matig tevreden. Ja, we hadden die erkenning. Ja, we mochten werken. Maar we bleven wel het kind van de rekening. Want waar alle sectoren de deuren weer volop open zwaaiden, bleef de onze op een kier. Zowel op het vlak van sterke financiële maatregelen, als bij het uitoefenen van onze job.

Terug naar af

Nochtans brengen evenementen de nodige afleiding en perspectief om samen door deze periode te komen. Wie stond er niet te popelen om opnieuw naar een concert of event te gaan? Om klanten en collega’s terug te zien? Of om onze beste vrienden nog eens een knuffel te geven? Het gevoelige sociale weefsel herstelde zich beetje bij beetje.

Dat alles gaat opnieuw naar af. En dat snappen we want gezondheid is een prioriteit en veiligheid een basisrecht. Daarom een warme oproep aan alle overheden van ons land: wanneer er weer versoepelingen mogelijk zijn, laat de evenementensector als een van de eersten opnieuw opstarten. Dat is in ieders belang. De mannen die op zondag naar een voetbalmatch gaan kijken, de vrijwilligers die zich met hart en ziel in zetten, de koppels en jonge ouders die hun liefde willen vieren.

Opnieuw wordt het aantal aanwezigen op evenementen beperkt. Opnieuw staat de deur op een kier. We begrijpen niet waar het getal vandaan komt. Nog minder hoe de overheid denkt dat we een event op die manier rendabel kunnen maken. Maar we doen het, om aan het werk te blijven en met hoop op betere perspectieven.

Vijf belangrijke punten

We begrijpen dat gezondheid primeert. We zouden het zelf niet anders willen. Net daarom kregen we in de laatste veiligheidsraad de erkenning dat onze sector op een veilige, gezonde manier kan werken. Laat die erkenning niet verloren gaan want we bezitten echt de kennis, goesting en creativiteit om op een veilige manier events te organiseren.

En willen jullie blijven rekenen op de rijke expertise van het Belgische eventlandschap, dan is het intussen meer dan ooit duidelijk dat de bedrijven in de sector stevige steun nodig hebben. Minister Clarinval heeft het over een Winterplan. Wij doen beter en stellen jullie ons Vijfpuntenplan voor. Vijf sterke maatregelen die onze sector de nodige zuurstof geven.

– Eenheid van commando: een uniform en krachtig kader voor evenementen, van Alken tot Zuienkerke.
– Een vernieuwde bankendeal en een op maat gemaakte steunsubsidie voor te bekostigen van de overheadkosten: een stevige basis om aan events te werken, door een verlenging van de bankendeal tot 6 maanden na de grote heropstart.
– Verlenging overbruggingsrecht en technische werkloosheid: steun om onze medewerkers in dienst te kunnen houden, en te blijven vergoeden. Maar meteen voor heel 2021 en een systeem zoals bij onze noorderburen, zodat we onze mensen kunnen activeren en de brain drain tegengaan.
– Relanceplan voor de sector: een plan om verdere plannen te maken, in de vorm van memorabele en ontspannende events.
– Een Eventmeester: een spreekwoordelijke dirigent die alle partijen op hetzelfde tempo krijgt, zodat we recht vooruit gaan, in daadkrachtige tred.

De evenementensector geeft niet op en #SoundOfSilence blijft strijden voor de erkenning die alle mensen in de eventwereld verdienen. Laat onze expertise, onze passie niet verloren gaan en strijd mee.

“Samen verslaan we het virus”, is de favoriete oneliner van onze beleidsmakers. Laat ons die “samen” nu ook bewijzen met een golf van solidariteit en concrete maatregelen. Steun de zwaarst getroffen sectoren, emotioneel en financieel. Steun onze zorgmedewerkers, steun de horeca, steun de luchtvaart- en reissector en steun de cultuur- en evenementensector. En laat ons samen strijden tegen de oneerlijkheid van deze coronacrisis.

Shares

You May Also Like

AED Studios start pop-up outdoor pretpark

Vanaf zaterdag 12 juni om 10u start AED Kadee: een nieuw outdoor entertainment concept ...

Webble-Up organiseert verrassende, virtuele events

DB Video en MOTCHA slaan de handen in elkaar en lanceren Webble-Up, een geavanceerd ...

The Oval Office breidt uit naar Frankrijk

Na België (2012) en Nederland (2017), zet The Oval Office nu ook haar eerste ...

“LET’S GO BACK TO LIVE” nù met professionele ACC-bureaus

Nu de regering het stappenplan voor de geleidelijke heropening van de event-sector heeft goedgekeurd ...

Fast Forward neXt, een doorgedreven samenwerking met BUTIK

What’s neXt? Sinds maart 2020 wordt ons sociale leven aan banden gelegd. We moesten ...

Persbericht namens de eventsector

Event Confederation reageert positief op het stappenplan van de overheid, hiermee kan onze sector ...

Nieuwe rubriek ‘Corona-proof Events’

Hier lees je alles over hybride en virtuele events.
Kortom, het digitale aanbod in onze sector.