Eerste online Directors Forum Ecsite groot succes!

“Technopolis heeft alles in huis om digitale events te organiseren.”

Technopolis organiseerde gisteren en vandaag het allereerste online Directors Forum van Ecsite, de Europese vereniging van science centra en musea. Tijdens het jaarlijkse Directors Forum komen traditioneel CEO’s en directieleden uit heel Europa samen om ervaringen uit te wisselen en te netwerken. Door de coronacrisis was het echter niet langer evident om met alle deelnemers op één plek te verzamelen. Daarom werd het Directors Forum dit jaar voor het eerst volledig online georganiseerd. Technopolis nam met veel plezier de regie van het Directors Forum op zich en liet daarmee zien dat het als gerenommeerd evenementenorganisator alles in huis heeft om ook digitaal evenementen te organiseren.

Ecsite, de Europese vereniging van science centra en musea waarvan ook Technopolis lid is, organiseert jaarlijks een Directors Forum. Dat is een bijeenkomst van CEO’s en directieleden die met elkaar ervaringen delen over het reilen en zeilen in hun science centrum of wetenschapsmuseum. Vanwege reisrestricties en omdat fysieke bijeenkomsten maar beperkt mogelijk zijn, werd beslist om het Directors Forum dit jaar volledig digitaal plaats te laten vinden. Technopolis, dat onder normale omstandigheden jaarlijks een 300-tal evenementen organiseert, greep met veel plezier de kans om gisteren en vandaag het prestigieuze Directors Forum online te faciliteren. In totaal namen 47 deelnemers uit 17 verschillende landen deel aan het online Directors Forum. Ook al was het voor heel wat deelnemers en sprekers de eerste keer dat ze aan een volledig online evenement deelnamen, toch verliep het Directors Forum uitermate vlot en waren de deelnemers heel tevreden.

Het Directors Forum focuste inhoudelijk op de verschuiving van fysieke naar digitale belevenissen en de gevolgen daarvan. Een brandend actueel thema, want meer dan ooit zetten wetenschappelijke doe-centra en musea belangrijke stappen om een deel van hun traditionele activiteiten online aan te bieden. Deze evolutie werd vanuit strategisch oogpunt kritisch onder de loep genomen. Wat zijn de opportuniteiten en valkuilen? Hoe kunnen wetenschapscommunicatoren voordeel halen uit de digitalisering van hun aanbod en (hoe) hebben ze er ook financieel baat bij? En hoe breng je evenwicht in het fysieke en het digitale aanbod? Deze en nog vele andere vragen kwamen ruimschoots aan bod.

Hilde Crevits, Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw, opende samen met Stephane Berghmans (CEO van Technopolis) en Herbert Münder (president van Ecsite) het eerste online Directors Forum. Vervolgens zette Steven Van Belleghem, schrijver, ondernemer en stichter van Nexxworks, de toon in een sessie over de toekomst van klantenverwachtingen in de evenementen- en entertainmentsector. De deelnemers gingen vervolgens tijdens verschillende soorten interactieve sessies dieper op het thema. Er was ook voldoende gelegenheid om nieuwe contacten te leggen via de handige chat- en videocallfunctie. Daarnaast waren er ook speciale netwerksessies, bijzonder handig om discussies op gang te brengen. Actrice Lien Van de Kelder en huisvlogger van Technopolis Emiel Dehouwer zorgden als anker voor een vlotte overgang tussen de sessies.

Het is geen toeval dat van alle leden van Ecsite Technopolis verantwoordelijk was voor de organisatie, want het doe-centrum heeft de laatste jaren als een van de eerste science centra in Europa bijzonder veel inspanningen gedaan om haar bereik online te vergroten. Dat is maar goed ook, want deze inspanningen hebben tijdens de coronacrisis al duidelijk hun vruchten afgeworpen.

Als Technopolis al één ding heeft bewezen sinds de uitbraak van de coronacrisis, dan is het wel dat zich bijzonder wendbaar toont in moeilijke tijden. We zoeken steeds naar innovatieve oplossingen om onze maatschappelijke rol te blijven vervullen. Sluit Technopolis, dan zetten we onze activiteiten online verder. En wanneer de kans zich voordoet om het Directors Forum, de belangrijkste bijeenkomst voor science center CEO’s in Europa, online te faciliteren, dan staat Technopolis als eerste in de rij om dat voor haar rekening te nemen. Het was namelijk belangrijker dan ooit dat het Directors Forum dit jaar ondanks alle maatregelen toch nog kon plaatsvinden, want blijven netwerken en ervaringen delen, is belangrijker dan ooit om als sector heelhuids uit de crisis komen. Tegelijk toonden we dat Technopolis als evenementenorganisator alles in huis heeft om digitale evenementen te organiseren. – Stephane Berghmans, CEO van Technopolis en lid van de Raad van Bestuur van Ecsite

Niet alleen als doe-centrum voor wetenschap en technologie, maar ook als organisator van evenementen, blijft Technopolis niet bij de pakken zitten. Bij Technopolis kunnen namelijk alle evenementen altijd doorgaan: indien niet fysiek in Technopolis dan toch (gedeeltelijk) online. Technopolis beschikt daarvoor sinds kort over een professionele opnamestudio om evenementen live te streamen. Dat Technopolis  erin slaagde om succesvol het eerste digitale Directors Forum te organiseren, is een duidelijk teken dat het volledig voorbereid is om ongeacht de omstandigheden evenementen, een belangrijke inkomstenbron voor Technopolis, blijven te organiseren.

Als een netwerk van science centra en musea bundelt Ecsite de gecombineerde sterktes van alle leden in één krachtige stem op het gebied van wetenschapspopularisering. Meer dan ooit was het dit jaar belangrijk voor de leiddinggevenden van science centra, musea en andere wetenschapscommunicatoren om een platform te hebben samen ervaringen uit te wisselen en om de uitdagingen en opportuniteiten die voortvloeien uit deze pandemie te bespreken. Technopolis stelde zich kandidaat om dit digitale Directors Forum te faciliteren en ze zijn erin geslaagd om een succesvol en boeiend evenement op touw te zetten. Bedankt! – Herbert Münder, President van Ecsite

Seminariezalen Mechelen – Technopolis

Shares

You May Also Like

“LET’S GO BACK TO LIVE” nù met professionele ACC-bureaus

Nu de regering het stappenplan voor de geleidelijke heropening van de event-sector heeft goedgekeurd ...

Fast Forward neXt, een doorgedreven samenwerking met BUTIK

What’s neXt? Sinds maart 2020 wordt ons sociale leven aan banden gelegd. We moesten ...

Persbericht namens de eventsector

Event Confederation reageert positief op het stappenplan van de overheid, hiermee kan onze sector ...

Tijd om de stilte te verbreken – Eventonline

Bij Eventonline hebben we het afgelopen jaar absoluut niet stilgezeten. En nu we stilaan ...

Mijlpaal bouw Beurs-, Meeting- en Congrescentrum: hoogste niveau is bereikt

De bouwwerken van het Beurs-, Meeting- en Congrescentrum (BMCC) op het Beursplein in Brugge ...

Nieuwe rubriek ‘Corona-proof Events’

Hier lees je alles over hybride en virtuele events.
Kortom, het digitale aanbod in onze sector.