Eneco Clean Beach Cup 2018 by Fast Forward Events

Post Image
Post Image
Post Image
Post Image
Post Image
Post Image
Post Image

4000 vrijwilligers ruimen meer dan 5.5 ton strandafval op

De lente is begonnen! Naar jaarlijkse gewoonte vindt tijdens de eerste zondag van de lente de Eneco Clean Beach Cup plaats. Uitvalsbasis voor de negende editie van de grote strandschoonmaak dit jaar was Blankenberge. Maar ook op zestien andere locaties aan onze kust werd duchtig strandafval en zwerfvuil opgeruimd. Bijna vrijwilligers haalden samen meer dan 5,5 ton afval op over een afstand van De Panne tot Zeebrugge. Onder andere staatssecretaris van de Noordzee Philippe De Backer, Europees commissaris Karmenu Vella en North Sea Chef Filip Claeys staken mee de handen uit de mouwen.

Elke minuut belandt er een volle vrachtwagen plastic in zee, het dwarrelt in de lucht, drijft in de allerdiepste zeeën en spoelt op de meest verlaten stranden aan. Het verbrokkelt, vergiftigt water en lucht en het blijft er voor altijd. Mini-deeltjes belanden via zeezout, garnalen of mosselen weer op ons bord. Ze dringen zelfs tot in ons bloed door… Hoog tijd om het tij te keren, vinden ook de Belgische kustsurfclubs. Naar jaarlijkse gewoonte organiseerden zij de negende editie van de Eneco Clean Beach Cup.  Zo’n 3748 vrijwilligers ruimden onder een stralende hemel 5,5 ton afval op. Vooral plastic als flessen, zakjes en allerhande verpakkingen werden het meest gevonden, naast materiaal uit de visserij, sigarettenpeuken, piepschuim en blikjes.

Organisator Sven Fransen: “Door een strandwandeling met een lenteschoonmaak te combineren, kunnen we op een aangename manier mensen op het groeiend probleem wijzen van afval dat op strand slingert en hoofdzakelijk uit zee aanspoelt. Zolang het nodig is, zullen we opruimen, maar we zijn het eigenlijk wel wat beu en willen naar de bron gaan om die droog te leggen. Daarom focussen we dit jaar op concrete oplossingen, groot of klein, met vallen en opstaan. Iedereen kan overal zijn verantwoordelijkheid nemen, maar we willen de kustgemeentes het goede voorbeeld laten geven en hen aansporen om actie te ondernemen.”

Tussen de vele helpende handen ook staatssecretaris Philippe De Backer. “De Eneco Clean Beach Cup is elke jaar in het rood omcirkelt in mijn agenda. Iedereen moet de knop omdraaien richting minder plastic en opruimacties helpen daarbij. We hebben 2018 trouwens uitgeroepen tot Jaar van de Noordzee. Dit jaar komt er extra aandacht voor zowel de positieve punten als de problemen en wordt iedereen uitgenodigd concreet bij te dragen aan oplossingen.”

De Haan en Bredene krijgen 20.000 euro 

Eneco Clean Beach Cup organisator Sven Fransen trok bij alle kustgemeenten aan de bel om zélf aan oplossingen tegen strandafval en zwerfvuil te werken. Mooimakers – een initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort –  deelt 20.000 euro uit aan de kustgemeentes die het grootste aantal mensen kunnen overtuigen om mee op te ruimen.

Een externe vakjury met daarin North Sea Chef Filip Claeys, Christophe Degrez (CEO van Eneco), Els Gommeren (Mooimakers), Vicky Van Geel (adviseur Noordzee) vertegenwoordigde de staatssecretaris, Roland Moreau (Directeur Generaal Milieu binnen Volksgezondheid) en kunstenares Inge Cornil en onder leiding van de Gentse professor milieutoxicologie Colin Janssen, boog zich over de originaliteit en kwaliteit van elk initiatief en bepaalt zo welke kustgemeente met de grootste cheque aan de lente(schoonmaak) kan beginnen. Uiteindelijk kregen De Haan en Bredene elk 10.000 euro.

Naast de geldprijs werd ook de Eneco #NXTGEN award uitgereikt. Negen jonge Eneco ambassadeurs (9- tot 12-jarigen) reikten tijdens de opruimactie een award uit ter waarde van 5.000 euro aan het initiatief dat de beste waarborgen biedt voor de toekomst van de jongste generaties. Die award ging naar Zeebrugge.

Meer informatie:
www.enecocleanbeachup.be
www.facebook.com/cleanbeachcup
#cleanbeachcup

Over Eneco

Eneco en de surfers delen dezelfde passie voor zon en wind. Surfers krijgen er een kick van, Eneco haalt er groene stroom uit. Deze duurzame koers brengt Eneco aan de top van het groenestroomklassement van Greenpeace. Maar duurzaamheid is meer dan wind of energie alleen. De Eneco Clean Beach Cup illustreert dit meer dan ooit. Met één keer het strand op te ruimen is de kous echter niet af en daarom werd de Eneco Clean Beach Life jaarwerking opgestart. Eneco wil een voorloper zijn en blijven van een nieuwe wereld waar duurzaamheid elke dag centraal staat.

Bekijk deze klant ook op Eventonline:

Evenementen bureau voor bedrijfsevenementen – Fast Forward Events

Shares

You May Also Like

Nieuwe webspot voor MaisonRouge

Na de rebranding van eind september, is er nu ook een volledig vernieuwde website. ...

Ontdek Flinckheuvel, een landelijke parel voor winterse seminaries en feesten vlak bij Antwerpen

De meesterhoeve van het Kasteel van ’s Gravenwezel werd volledig ingericht door het team ...

Wat kan jij doen om jouw nieuwjaarsreceptie naar een hoger niveau te tillen? – Seminar@home

Bedrijfsevenementen kunnen op verschillende manieren georganiseerd worden. De succesfactor is duidelijk: een unieke locatie ...

The city of Antwerp is more than a port; it’s also a harbor for creativity

Antwerp is ‘A’-typical destination with a convention center within a Zoo! An historical destination ...

Unieke vergaderzalen – Seminar@Home

Hoe mag uw volgende meeting of bedrijfsevenement eruit zien? Inspirerend, op een unieke originele ...