Exclusief interview met Zuhal Demir Vlaams Minister van Toerisme

In het kader van de persvoorstelling van CERM, het COVID Event Risk Model, had Olivier Wauters, Executive Director van Eventonline, achteraf een gesprek met Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

“Ik moet vaststellen dat de evenementensector zeer creatief is en niet bij de pakken is blijven zitten tijdens de Corona-crisis,” stelt de minister. “De sectorverantwoordelijken hebben onmiddellijk geschakeld hoe, zodra het virus onder controle is, op een veilige manier evenementen te organiseren. Toerisme Vlaanderen omvat tevens Flanders Events omdat er toch wel wat events in Vlaanderen worden georganiseerd, wat heel belangrijk voor onze regio is. Vandaar dat we samen met de sector en de Karel De Grote Hogeschool de handen in elkaar hebben geslagen. Door intensieve samenwerking in de maanden maart en april is bijgevolg deze evenementenmatrix CERM dan tot stand gekomen. Dit is een goede zaak want anders was het nog heel lang wachten vooraleer evenementen opnieuw konden plaatsvinden”, aldus Zuhal Demir.

Dynamisch model

Heel belangrijk voor het model is dat ongeacht de activiteit deze matrix eigenlijk op alles kan worden toegepast. Het is verplicht voor evenementen boven de 200 deelnemers of evenementen op publiek domein. Het is bovendien een zeer dynamisch model. “Naargelang de versoepelingen die eraan komen, of naargelang het virus zich ontwikkelt, kan het model worden aangepast,” legt de minister uit.

Een groene score na het invullen van alle parameters betekent dat een evenement kan plaatsvinden. Echter, een plaatselijk bestuur kan dan toch nog beslissen om het event niet te laten doorgaan. “Het is dan ook de bedoeling dat de andere componenten inzake veiligheid in orde zijn en niet worden vergeten,” stelt de minister. “Alle normaal geldende veiligheidsvoorschriften moeten uiteraard worden nageleefd, zoals bijvoorbeeld de brandveiligheid.”

Catering

De onduidelijke regels inzake catering (max. 50 personen, events tot 200 deelnemers, vanaf  1 juli dan 400) zorgden afgelopen week voor verwarring, maar dit zou nu bijgestuurd zijn. Het gedeelte catering moet evenwel de geldende voorschriften voor de horeca volgen. Buffetten kunnen opnieuw, maar nog geen zelfbediening.

Shares

You May Also Like

Ook de eventsector toont zijn warm hart en springt bij in de getroffen regio

In nauwe samenwerking met het Belgische Rode Kruis en het NCCN (Nationaal Crisis Centrum), ...

Lancering ‘Outdoor Living’ e-platform van Organic-Concept

Organic-Concept schakelt een digitale versnelling hoger en lanceert een ‘Outdoor Living’ e-platform. Het platform ...

Bekende Deinse cateraar geeft Grand Café Driespoort tweede leven

Grand Café Driespoort, de horecazaak in het shoppingpark langs de Gaversesteenweg, heropent binnenkort de ...

De eerste slachtoffers in de eventwereld

“Life is music. Life is geen politiek spelletje” Astrid Stockman Waar we met de ...

ACC vertegenwoordigers bezorgen open brief en cartoon-reeks aan Kabinet De Croo

Open Brief aan Kabinet De Croo: Sinds meer dan een jaar werkt de eventsector ...

AED Studios start pop-up outdoor pretpark

Vanaf zaterdag 12 juni om 10u start AED Kadee: een nieuw outdoor entertainment concept ...

Let’s Meet in Brussels…
maar waar en hoe?

Ontdek de nieuwe dynamiek voor uw evenementen
in Brussel in deze prachtige publireportage