Exclusief interview met Zuhal Demir Vlaams Minister van Toerisme

In het kader van de persvoorstelling van CERM, het COVID Event Risk Model, had Olivier Wauters, Executive Director van Eventonline, achteraf een gesprek met Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

“Ik moet vaststellen dat de evenementensector zeer creatief is en niet bij de pakken is blijven zitten tijdens de Corona-crisis,” stelt de minister. “De sectorverantwoordelijken hebben onmiddellijk geschakeld hoe, zodra het virus onder controle is, op een veilige manier evenementen te organiseren. Toerisme Vlaanderen omvat tevens Flanders Events omdat er toch wel wat events in Vlaanderen worden georganiseerd, wat heel belangrijk voor onze regio is. Vandaar dat we samen met de sector en de Karel De Grote Hogeschool de handen in elkaar hebben geslagen. Door intensieve samenwerking in de maanden maart en april is bijgevolg deze evenementenmatrix CERM dan tot stand gekomen. Dit is een goede zaak want anders was het nog heel lang wachten vooraleer evenementen opnieuw konden plaatsvinden”, aldus Zuhal Demir.

Dynamisch model

Heel belangrijk voor het model is dat ongeacht de activiteit deze matrix eigenlijk op alles kan worden toegepast. Het is verplicht voor evenementen boven de 200 deelnemers of evenementen op publiek domein. Het is bovendien een zeer dynamisch model. “Naargelang de versoepelingen die eraan komen, of naargelang het virus zich ontwikkelt, kan het model worden aangepast,” legt de minister uit.

Een groene score na het invullen van alle parameters betekent dat een evenement kan plaatsvinden. Echter, een plaatselijk bestuur kan dan toch nog beslissen om het event niet te laten doorgaan. “Het is dan ook de bedoeling dat de andere componenten inzake veiligheid in orde zijn en niet worden vergeten,” stelt de minister. “Alle normaal geldende veiligheidsvoorschriften moeten uiteraard worden nageleefd, zoals bijvoorbeeld de brandveiligheid.”

Catering

De onduidelijke regels inzake catering (max. 50 personen, events tot 200 deelnemers, vanaf  1 juli dan 400) zorgden afgelopen week voor verwarring, maar dit zou nu bijgestuurd zijn. Het gedeelte catering moet evenwel de geldende voorschriften voor de horeca volgen. Buffetten kunnen opnieuw, maar nog geen zelfbediening.

Shares

You May Also Like

Live, hybride of online? Jouw event bij Technopolis gaat àltijd door!

Plan jij binnenkort een event? Stuur die uitnodigingen maar uit, want we garanderen dat ...

Veilige heropstart van eventsector mogelijk dankzij COVID Event Risk Model

Unieke samenwerking tussen eventsector, overheid en academische wereld Het COVID Event Risk Model (CERM) ...

Breaking news! Train World creëert een nieuwe digitale tool

Train World beseft dat alles in onze veeleisende wereld steeds sneller gaat en dat ...

Kogel door de kerk: evenementen kunnen weer!

De Nationale Veiligheidsraad, uitgebreid met de ministers-presidenten, heeft vandaag, 24 juni, een akkoord bereikt ...

Ontslag in 30% van de organisaties in Belgische eventsector

KdG-expertisecentrum Publieke Impact monitort impact van de coronacrisis De voorbije drie maanden moest maar ...

Nationale actie evenementensector op de Heizel

Op 18 juni voerden verschillende grote bedrijven en vakverenigingen uit de evenementensector actie in ...