Het Traditionele Tafelgesprek met ‘The Men of M.I.C.E.’

Post Image
Post Image
Post Image
Post Image

Ondernemen is topsport, zowel op kantoor als erbuiten

Kerstmis komt eraan en dat betekent tevens dat het einde van 2017 in zicht is. Naar jaarlijkse gewoonte volgt dan ook een tafelgesprek met ‘The MEN of M.I.C.E.’ over passie, sport, innovatie en vele andere topics. Tradities zijn er immers om in ere te houden. Het gesprek vond plaats tijdens de IBTM-vakbeurs in Barcelona, in restaurant ‘La Llotja’.

Hoe hebben jullie 2017 ervaren?

Olivier Wauters: “2017 was voor ons een heel druk jaar. Gekenmerkt door veel vernieuwingen en lanceringen. Dankzij verdere marktuitbreiding was dit een zeer goed jaar voor ons en ook voor onze klanten. We kregen van hen veel feedback.”

Erik Wood: “2017 was een jaar met een zeer merkbare heropleving van de sector, vooral na de dramatische gebeurtenissen in 2016. Afgelopen jaar werd opnieuw duidelijk dat de MICE-sector er toch weer heel positief tegenaan gaat, maar da’s dan ook weer zo typisch voor onze sector. Ik treed Olivier bij inzake expansie, vooral ook bij onze Noorderburen in Nederland. Veel twijfelaars inzake online marketing hebben blijkbaar de klik gemaakt.”

OW: “Dat zijn vooral grote key accounts, maar ook een aantal voormalige Semindex-klanten die nu ook voor onze service hebben geopteerd. Naast de uitbreiding in Nederland, krijgen we tevens steeds meer voet aan wal in Frankrijk.”

Merken jullie nieuwe trends in de MICE-sector?

OW: “Onze klanten trekken nog meer de kar van beleving. Tijdens meetings wordt er steeds actiever ingezet op experience, van power breaks tot meeting rooms die helemaal worden ingericht volgens een bepaald thema bijvoorbeeld.”

EW: “We merken dat vooral de hotelgroepen zich opnieuw aan het heruitvinden zijn. De brands die al lang bestaan, zetten zich opnieuw op de kaart. Neem nu bijvoorbeeld een ParkInn, die een nieuwe lijn heeft, maar ook de Radisson Blu-lijn of de nieuwe Accor. Alle nieuwe hotels die de deuren openen, zijn bewust bezig met styling, branding en gaan een specifieke richting uit om de klant te overtreffen, in de stijl van ‘dit deden we vroeger, maar we kunnen nu veel meer’.”

OW: “Het gaat bovendien veel verder dan alleen de locatie. Ook in food & beverage merk je dat. Hotels die bewust op de gastronomie gaan inspelen inzake meetings en events zodat je niet de klassieke koffie break-out krijgt voorgeschoteld. Of ze gaan specialiseren naar een bepaald thema.”

EW: “Je kan stellen dat hotels hard bezig zijn om een gans concept te kunnen aanbieden. Da’s leuk en dat maakt onze sector ook zo fantastisch.”

OW: “Eigenlijk heeft heel de sector hetzelfde aan te bieden: een ruimte waar je iets kan organiseren. Wat is dan de added value? Wat is nu onze identiteit? Dat zijn vragen die de CEO’s zich stellen en daar zijn ze nu voortdurend mee bezig.”

Hoe gaat volgens jullie de sector verder evolueren?

OW: “De digitale trend gaat zich verder doorzetten. Wat ik het afgelopen jaar heb gemerkt, is dat heel wat van onze klanten met content marketing zijn gestart, mede dankzij onze inspanningen omdat wij ‘storytelling’ toch wel belangrijk vinden.”

EW: “Storytelling en content marketing is de toekomst. Dat gaat de komende jaren onze sector verder bepalen. Reken maar. Vroeger had je enorme budgetten nodig om een bepaalde doelgroep te bereiken. Als je dat vandaag heel doelgericht aanpakt, dan bereik je op één dag met één bepaald bericht heel veel mensen, misschien wel meer dan vroeger met een gigantisch budget. Storytelling is een verhaal brengen. Wij proberen steeds de nieuwe trends voor te zijn en erop in te spelen. Wij zijn in België immers één van de weinigen die dat doen.”

Wat waren voor jullie de hoogtepunten van het afgelopen jaar?

EW: “Iedereen kent ondertussen mijn verhaal wel. Erik Wood in 2014 geveld door kanker. Een donderslag bij heldere hemel. Mijn keuze om niet bij de pakken te blijven zitten en voor mijzelf als objectief in 2015 een hoogtestage met de fiets op Mallorca. Verliefd worden op dat eiland en dan voor de keuze te staan: ofwel genieten van Mallorca voor mezelf, ofwel deze ervaring delen met de sector die mij nauw aan het hart ligt. Ik koos dan bewust voor het laatste. Bijgevolg in 2017 met 13 naar Mallorca, de magie die ik zelf heb ervaren met Mallorca is ook bij alle deelnemers ontstaan. Vele facetten, samen sporten, samen afzien, … da’s trouwens een heel andere beleving dan wanneer je samen afspreekt in een bepaald hotel in Antwerpen om een ontbijtsessie bij te wonen. Kortom, een verhaal dat in 2014 negatief startte, krijgt nu in 2018 bovendien nog een mooi staartje want we gaan dan met 23 fietsers naar Mallorca, en ondertussen gaat wielerlegende Sven Nys ook mee. Ik deel mijn passie en kennis graag. Trouwens ik noem dit ook ondernemen. Het gemakkelijkste is gewoon alleen fietsen op Mallorca, veel minder organisatie, maar als ondernemer zorg je dat je van een individuele belevenis een concept maakt. En in 2018 gaan we met Sven Nys naar Mallorca. Ik vond trouwens dat ik iets moest terugdoen, dus deze editie gaan we fietsen tegen kanker en de lat ligt hoog want ik zou graag 20.000€ verzamelen.”

OW: “De lancering van het nieuwe MICE Magazine was tevens een mooi moment. Doorheen de jaren hebben we gemerkt dat onze klanten toch wel wat te vertellen hadden. Wij waren één van de eersten heel actief op sociale media. De rest is gevolgd. Vandaar de creatie van een digitaal magazine voor incoming content traffic.”

EW: “Ons bedrijf Eventonline bestond toen tien jaar. Dat magazine was een gimmick om ons tienjarig jubileum in de picture te plaatsen. MICE Magazine is dan achteraf zijn eigen leven gaan leiden. We hadden echter nooit kunnen verwachten dat MICE Magazine zo’n succes zou worden. Het bestaat eigenlijk nog maar sinds 2015 en is nu een brand op zich. Opnieuw een voorbeeld hoe ondernemen in elkaar zit.”

OW: “MICE Magazine heeft zijn eigen sociale media, eigen nieuwsbrief en met de nieuwe versie die we onlangs hebben gelanceerd, hebben we tevens de nieuwe trends inzake look & feel gevolgd.”

EW: “Sommige artikels worden zelfs tot 700 keer gedeeld. Ga naar de topic van de dag. 700 keer voor een specifieke niche, da’s gigantisch veel. Achteraf bekeken is MICE Magazine gestart vanuit het buikgevoel, kleinschalig, afgaand op het aantal incoming traffic van bedrijven. Het is belangrijk om die content te laten leven zodat onze klanten ermee kunnen communiceren. De rest is geschiedenis.”

OW: “De nieuwe versie van Venues Online was ook nog een belangrijk moment voor ons. Met de overname van Semindex, wat ooit de papieren referentie was voor het vinden van locaties, wensten we iets nieuw te creëren, da’s dan Venues Online geworden. Waardoor de venues van Eventonline nog eens extra in de kijker worden geplaatst. Drie jaar later hebben we een nieuwe versie klaar, nog gebruiksvriendelijker dankzij de feedback van onze klanten.”

EW: “We hanteren hier tevens een visie waarachter we nog steeds staan: ‘less is more’. Je zoekt bijvoorbeeld op stad, in een actieradius die je zelf kan aanpassen. De website Venues Online is er snel gekomen na de overname van Semindex en eigenlijk beantwoordde die nooit 100% aan mijn verwachtingen. Nu dus wel! We zijn bijna meer dan een jaar bezig geweest om de site van scratch helemaal terug op te bouwen. Het enige wat nog herkenbaar is in de nieuwe versie zijn onze klanten en daar zijn we uiteraard trots op.”

Waarom dan twee websites?

EW: “Semindex kon niet volledig op Eventonline. Semindex was een seminariegids en Eventonline is meer dan dat. Suppliers, luchtvaartmaatschappijen enz. vind je ook op Eventonline. Venues Online is 100% Semindex, maar dan digitaal. Op een bepaald moment ben je met je SEO volledig geplafonneerd en kan je niet meer verder. Door een tweede website te creëren ga je extra webruimte creëren in Google. Als morgen iemand op zoek is naar een locatie van één van mijn klanten heeft hij twee keer meer kans om die te vinden.

Eventonline is het moederschip. Er is zo’n 45.000€ geïnvesteerd in dat medium.”

Wat is jullie doel voor 2018?

EW: “Olivier en ikzelf zijn nooit tevreden. Van zodra wij iets lanceren, zijn we reeds bezig met hoe we het nog kunnen verbeteren. Waarom is er zoveel potentieel in sales? Omdat wij waanzinnige producten hebben. Die producten steeds opnieuw op de kaart zetten, dat motiveert ons om verder te zoeken. We hebben altijd iets nieuws te vertellen.”

OW: “Op 1 maart is er uiteraard de nieuwe MICE Party, maar meer daarover later.”

Als afsluiter, nog een boodschap voor jonge starters?

OW: “Durven en doen.”

EW: “Het is eenvoudig om na 13 jaar te zeggen ‘follow your dreams’. Je hebt evenwel een goed plan nodig. Werk het uit en volg dan je dromen. Zorg evenwel dat het plan uniek is.

Waarom winnen we? Omdat we als ondernemer zo in het leven staan. Leven en werk in balans. Wij doen aan topsport, zowel buiten en binnen de kantooruren.”

Shares

You May Also Like

Event Masters wint ‘Incentive Travel Agency of the Year’ – award

Op 16 november 2018 vond de 21ste editie van de TM Travel Awards, georganiseerd ...

Event consultant KonseptS genomineerd voor prestigieuze Internationale Best Event Award

“De ideale gelegenheid om te pleiten voor de verdere professionalisering van onze sector” KonseptS, ...

The Beast komt naar Antwerpen: Boek nu een private event of groepstickets!

The World’s Coolest Inflatable is eindelijk terug in België! The Beast experience maakte reeds ...

Technopolis Events: topcatering voor uw event

Dat Technopolis ondertussen veel meer is dan wetenschap en fun is ondertussen wel geweten. ...

Van der Valk proudly presents…. GARDEN OF SECRETS

When fire meets Ice  When business meets leisure Deze winter komt Van der Valk ...