Het ondernemersvertrouwen in de eventsector is in het derde kwartaal iets gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024. Met een gemiddelde score van 7,5 op 10 geven de event professionals aan dat ze eerder optimistisch zijn over een positieve toekomst voor de organisatie waarvoor ze werken en hun eigen professionele activiteiten in de sector. Dat leren de onderzoeksresultaten van de sectorbevraging die Event Confederation samen met iVOX heeft uitgevoerd in juli bij 141 Belgische event professionals.
Uitdagingen, ondanks hoopvolle economische kernindicatoren
Het gaat beter in evenementenland. Ten opzichte van het eerste kwartaal zijn de omzet en winst in het tweede kwartaal van 2024 bij respectievelijk ruim 48% en 39% van de organisaties gestegen. Dit is ruim een verdubbeling ten opzichte van de resultaten van het kwartaal voordien. De samenwerking met freelancers en vast personeel is bij amper 9% van de organisaties gedaald in kwartaal twee.
Maar er zijn natuurlijk nog heel wat uitdagingen. Uit de sectorbevraging leren we 68% van de event professionals in de organisatie waarin ze werken meer flexibele werkregimes nodig heeft. Ruim 48% wil gebruik maken van het statuut van flexijobs en meer dan 62% heeft nood aan meer inzetbare fiscaal vrijgestelde overuren.
Wishlist voor nieuwe regering
De Belgische event professionals hopen niet enkel dat onze nieuwe regering de komende jaren acties zal ondernemen om meer flexibiliteit in de eventsector mogelijk te maken, maar ook op meer steun. Daarnaast hopen ze dat de overheid eerlijke concurrentie in de sector en tussen de verschillende types organisaties (privaat vs. publiek) zal stimuleren. De event professionals willen dat er minder gefocust wordt op micromanagement en meer op uniformiteit tussen de regio’s. Maar de voornaamste wens is om de eventsector te erkennen als een essentiële en officiële sector in ons land, met een eigen paritair comité en de erkenning van het statuut van event manager met een eigen NACEBEL-code.
“Hiervoor dient de overheid en onze nieuwe regering in het bijzonder eerst onze eventsector beter te begrijpen”, volgens Christine Merckx van Event Confederation. “Daarin speelt de (vaak beïnvloedende) rol van de pers nog steeds een (te) belangrijke rol. Uiteindelijk is publieksopinie nog steeds één van de meest bepalende factoren die beleidsvoering stuurt en dat komt het ondernemersklimaat in ons land niet altijd ten goede. Het is dan ook de taak van onze confederatie om de vele duizenden event professionals in ons land een stem te geven, om hen te vertegenwoordigen en om hun wishlist onder de aandacht te brengen van onze nieuwe regering.”