Olivier Wauters bezocht onlangs Hotel Van der Valk in Arlon en sprak met eigenaar Steven Zeeuw van der Laan. Het hotel breidt flink uit met 56 nieuwe kamers, een nieuw gebouw en een indrukwekkende wellness die binnenkort opent, inclusief een uniek indoor golfsurfbad. Wat dit project extra bijzonder maakt, is het gebruik van biogas voor de verwarming van het hotelwater.
Steven Zeeuw van der Laan startte in 2017 in Aarlen met een nieuw hotel van 125 kamers, 1.200 m² aan vergaderruimte en een groot restaurant. “Vanaf de opening draaide het hotel harder dan verwacht,” vertelt Steven. “De zakelijke markt zorgde voor een sterke bezetting, maar in de winter zagen we minder gasten, vooral in het leisure-segment. We merkten dat gasten tevreden waren over de locatie en kamers, maar activiteiten misten. Daarom hebben we een uitbreidingsplan ingediend.”
De uitbreiding is inmiddels in volle gang, met 6.500 m² extra vloeroppervlak en 56 nieuwe kamers. “We hebben goed geluisterd naar de feedback van onze gasten, zodat we de kwaliteit en beleving verder kunnen verhogen,” zegt Steven. Naast de nieuwe kamers komen er een binnen- en buitenzwembad, jacuzzi’s, sauna’s, een hammam en diverse ontspanningsruimtes, waaronder drie massageruimtes. Ook komt er een fitnessruimte van 200 m², waarbij zowel binnen- als buitenactiviteiten worden aangeboden, inclusief een tuin voor groepslessen in de zomer.
Centraal in de uitbreiding komt een nieuw lounge restaurant, toegankelijker en meer selfservice dan het huidige à-la-carterestaurant. “Zo kunnen gasten in een ontspannen sfeer genieten van een kop koffie of een drankje tegen een lagere prijs,” legt Steven uit.
Een ander opvallend onderdeel van de uitbreiding is het indoor golfsurfbad, het eerste van dit soort in de Benelux. “Het surfbad biedt een realistische golfsurfervaring met anderhalve meter diep water dat continu in beweging is,” aldus Steven. “Het bad is het hele jaar door toegankelijk voor hotelgasten, en het nieuwe restaurant biedt een prachtig uitzicht op zowel het zwembad als het surfbad.”
Het hotel verbruikt veel energie, vooral voor verwarming en warm water. Daarom besloot Steven vanaf het begin autonoom te willen zijn op het gebied van energie. Zonnepanelen bleken geen constante energiebron, en een windmolen was door gebrek aan ruimte geen optie. De oplossing kwam in de vorm van de lokale landbouwersfamilie Pastoret, die biogas produceert uit restproducten van zijn boerderij, zoals mest en plantenresten.
“Het biogas wordt gebruikt in een vrachtwagenmotor, die stroom en warmte genereert,” legt Steven uit. “Die warmte gebruiken we voor de wellness, zwembaden en hotelkamers, en de overtollige stroom leveren we terug aan het net. Straks, wanneer alles operationeel is, zijn we volledig zelfvoorzienend op basis van lokaal geproduceerde biogas. Dagelijks levert de boer restafval aan de biogasinstallatie, die op 500 meter van het hotel staat. Daar loopt de gasleiding onder de weg door en die komt hier bij de technische ruimte uit. De energie die we daarmee opwekken, maakt ons klaar voor de toekomst. De kostprijs van de exploitatie is nog wel een uitdaging, maar dit is een lange-termijn project. We hopen dat we de komende 10 jaar een bedrijf hebben staan wat klaar is voor de toekomst.”
Kanaal Z heeft onlangs een reportage gemaakt over deze innovatieve energievoorziening, die binnenkort op de zender te zien is.
Conferentiehotel Luxemburg – Van der Valk Hotel Luxembourg-Arlon