#inspirationevent: Inspirerend evenement in iconische venue

Post Image
Post Image
Post Image
Post Image
Post Image
Post Image
Post Image

Op 7 maart jl. vond in het iconische Atomium ‘Inspiration Event’ plaats. Een initiatief van Erik Wood, CEO van Eventonline. Geflankeerd door wielerlegende Sven Nys en topcoach Paul Van Den Bosch leverde Erik Wood het sluitstuk van zijn drieluik waarin fietsen en ondernemen als rode draad doorheen laveren: #micellorca18 – miceparty18 – #inspirationevent. De deelnemers werden vergast op een heuse causerie waarbij onophoudelijk de paralellen werden getrokken tussen het bedrijfsleven en topsport, het coachen van atleten en het managen van mensen, maar ook passie als drijfveer. Vooral veel passie.

Zo blikte ondernemer Erik Wood terug op zijn loopbaan. Hoe hij zijn bedrijf uit de grond stampte, van scratch. Geprikkeld door ‘zijn’ idee om ‘Semindex’, de toenmalige, telefoonboekdikke bijbel waarin alle mogelijke venues geïndexeerd stonden, te digitaliseren. De moeizame start, het hoongelach van de non-believers versus het doorzettingsvermogen en het geloof in eigen kunnen, met een succesverhaal als gevolg: een naam als een klok in de MICE-sector. Totdat het noodlot toeslaat … waarbij de diagnose van kanker Erik Wood een uppercut van formaat bezorgd. De boodschap van ondernemer Wood aan de toehoorders is echter kristalhelder: niet bij de pakken blijven zitten. Een strijdvaardige Mr. Wood gaat in de tegenaanval, overwint de ziekte, maar gooit zijn leven ook volledig over een andere boeg. Immers, sport en beweging krijgen een uitermate belangrijke plaats in zijn alledaagse bestaan, vooral dan zijn stalen ros, zijn beste vriend aan wie hij dagdagelijks zijn ziel toevertrouwd: zijn racefiets. Zijn lange fietstochten en ontelbare hoogtemeters worden momenten van inspiratie en zelfreflectie om zijn bedrijf nog beter te leiden. Zijn passie voor de fiets alsook zijn drang dit te delen met de sector waarin hij actief is, leidt tot #micellorca17, een eerste fietsincentive voor de fiets aficionados uit de MICE-sector. Een succesvol initiatief zo blijkt. Een tweede editie kondigt zich aan waarbij de lat hoog wordt gelegd: 20.000€ bijeen fietsen voor de Stichting tegen kanker. Het gelegenheidspeloton krijgt echter waardevolle hulp: voormalig wereldkampioen Sven Nys gaat het peloton begeleiden. Het vooropgestelde bedrag wordt meer dan verdubbeld. Erik Wood is glashelder als hij over Micellorca praat. “Da’s het mooiste dat ik beroepshalve heb gedaan. Mensen motiveren om gezond te bewegen in een sfeer van vriendschap en teamspirit.”

Wielerlegende Sven Nys vertelt een soortgelijk verhaal, maar in omgekeerde volgorde. Van de profatleet die naar het einde toe van zijn succesvolle carrière evolueert tot ondernemende ondernemer. Haast voorbestemd. Sven neemt de toehoorders mee op wandeling down memory lane en blikt dankbaar terug naar ‘zijn’ juf Maria van het vierde leerjaar die zijn kwaliteiten opmerkte en hem die ten volle liet benutten. Een eerste boost van zelfvertrouwen die misschien wel aan de oorsprong lag van zijn grootsheid in het veldrijden. “Ik leerde erdoor te presteren onder druk en besefte al gauw dat als je passie voor iets hebt je veel kan bereiken”, aldus de Kannibaal van Baal. Met die passie ging de atleet Sven Nys dan ook verder aan de slag. Vooral het besef dat je niks helemaal alleen kan bereiken. “Daarom dien je jezelf te omringen door een gans team”, aldus Sven en hij verwijst steevast naar zijn manager Bob Verbeeck van Golazo, zijn mentor en coach Paul Van den Bosch en Sven Vanthourenhout, zijn ploegmakker waarop hij blindelings kon vertrouwen. Ook ‘respect’ schrijft de ex-renner hoog in het vaandel. Een videofragment waarbij hij tijdens een veldrit overgoten wordt met bier passeert de revue. Een gefrustreerde Nys, stapt af de fiets en confronteert de onsportieve onverlaat, maar weet zich wel te beheersen. Always a gentleman. Structuur is voor Sven een andere kwaliteit die zowel in de sport als in het bedrijfsleven een belangrijke factor kan spelen. Zo heeft hij zich naar het einde van zijn profcarrière stelselmatig gewapend tegen het welgekende zwarte gat, met het oog van de ontluikende ondernemer: ambassadeur voor het fietsmerk Trek, kleurcommentator bij de TV tijdens grote wielerwedstrijden, leider van een eigen wielerteam, ondernemer met zijn eigen Sven Nys Cycling Center in Tremelo. “Ik blijf mensen motiveren om te bewegen. Want bewegen geeft energie en wie energie heeft, krijgt inspiratie zodat je creatief kan omgaan met tijd.”

Als laatste spreker kregen de genodigden Paul Van Den Bosch te horen. Topcoach van een hele reeks topatleten en wereldkampioenen, zoals o.a. Eric Geboers, Georges Jobé, Marc Herremans, Tim Wellens, André Greipel en natuurlijk Sven Nys. Van Den Bosch is coach in hart en nieren en dat hoor je in zijn betoog. Ook op de manier hoe hij atleten benadert: bescheiden, op de achtergrond met als credo ‘De trainer maakt de atleet maakt de trainer’, een legaat van zijn eigen mentor op het Leuvense ‘Sportkot’, Mon Vanden Eynde, de coach van atletiekkleppers van weleer, zoals Ivo Van Damme, Miel Puttemans en Gaston Roelants. “De coach is slechts een schakel in het geheel”, vindt Paul Van Den Bosch. “Iedereen die bezig is met mensen beter te maken, is eigenlijk coach, of dat nu in de sport is of in het bedrijfsleven of zelfs in het gezin met je kinderen.” In zijn betoog heeft hij het over zes sleutelbegrippen die een positieve bijdrage leveren om te veranderen: show up – speak up – look up – team up – never give up – lift others up. Verder geeft hij tijdens zijn keynote inzicht in een aantal kwaliteiten van leiderschap. Coaching is wetenschap. Verliezen is veel moeilijker dan winnen, daarom is het belangrijk om fouten te kunnen accepteren. Tegelijk dient een coach de juiste doelstellingen voorop te plaatsen. Als de lat voortdurend te hoog wordt gelegd, leidt dat enkel tot frustratie en uiteindelijk afhaken, vindt Coach Van Den Bosch. Nog een belangrijke pijler is constructieve feedback. “Atleten hunkeren naar feedback. Het adagio ‘Feedback is breakfast for champions’ zegt alles. Niet alleen in de sport, maar ook in het bedrijfsleven. Daar loopt het vaak mis omdat er amper feedback wordt gegeven.” Misschien het belangrijkste kenmerk van een goede coach is evenwel de vertrouwensvolle relatie met zijn of haar atleten, aldus nog Van Den Bosch.

Na de presentaties had MICE Magazine nog een kort afsluitend gesprek met de drie sprekers.

“Ik heb voor Sven en Paul gekozen omdat hun verhaal dicht aanleunt bij het mijne”, stelt Erik. “Als coach laat Paul mensen beter presteren, net zoals ik. Sven heeft ook moeilijke momenten gekend in zijn carrière, maar bleef ervoor knokken, net zoals ik. Topsport, ondernemen en coachen, is eigenlijk een drieluik, dat op dit Inspiration Event perfect in de plooi viel.”

“Dat is ook zo”, beaamt Paul Van Den Bosch. “Heel Erik’s verhaal past hierin. Het betreft een groeiproces. Hoe zorg je daarvoor? Niet alleen door jezelf beter te maken, maar ook door anderen beter te doen presteren. Ik heb mezelf ook beter gemaakt als coach, maar vooral door anderen beter te maken. Dat verhaal hoorde ik ook in de presentatie van Erik, inzake zijn zakenpartner Olivier Wauters, maar ook inzake zijn strijd tegen kanker. Ofwel laat ik de moed zakken ofwel ga ik er tegenaan door beter te worden als persoon.”

“Wat hier vooral samenkomt, is dat Erik op iets latere leeftijd sport ontdekt heeft en het heeft hem sterker gemaakt. Bij mij was dat net andersom”, stelt Sven Nys. “Door mijn sporten, ben ik nu ondernemer geworden. Bijgevolg kan je langs beide kanten een leuk verhaal vertellen dat heel inspirerend werkt. Alle ervaringen die ik heb opgedaan in mijn actieve sportcarrière kunnen nu perfect worden gecombineerd met het ondernemerschap. Bij Erik is dat net omgekeerd. Nu maakt sport hem creatief, geeft sport hem energie en dat gevoel heb ik als sporter altijd gehad en het is heel leuk om die boodschap te delen.”

Na de causerie werden alle deelnemers vergast op een luxueus walking diner verzorgd door Foodstories.

Christian Pierre
MICE Magazine Reporter

Shares

You May Also Like

Event Masters wint ‘Incentive Travel Agency of the Year’ – award

Op 16 november 2018 vond de 21ste editie van de TM Travel Awards, georganiseerd ...

Event consultant KonseptS genomineerd voor prestigieuze Internationale Best Event Award

“De ideale gelegenheid om te pleiten voor de verdere professionalisering van onze sector” KonseptS, ...

The Beast komt naar Antwerpen: Boek nu een private event of groepstickets!

The World’s Coolest Inflatable is eindelijk terug in België! The Beast experience maakte reeds ...

Technopolis Events: topcatering voor uw event

Dat Technopolis ondertussen veel meer is dan wetenschap en fun is ondertussen wel geweten. ...

Van der Valk proudly presents…. GARDEN OF SECRETS

When fire meets Ice  When business meets leisure Deze winter komt Van der Valk ...