Interview met Ann Van den Rijn: Zitten is het nieuwe roken

Post Image
Post Image
Post Image
Post Image
Post Image
Post Image
Post Image

Als laatste interview voor 2017, had Erik Wood, CEO van Eventonline, een gesprek met Ann Van den Rijn, zaakvoerster van Gym Tonic. Als sportfanaat volgt hij haar al een hele tijd. Zij is voor hem een toponderneemster die constant bezig is om Gym Tonic telkens opnieuw heruit te vinden.

Erik Wood: Wie is Ann Van den Rijn?

Ann Van den Rijn: “Ik ben dit jaar 40 geworden en reeds 16 jaar zaakvoerster van Gym Tonic, Sport- en Gezondheidscentrum. Sinds mijn jeugd al was ik iemand die graag mensen bij elkaar bracht en goesting gaf om iets te doen. Ik ben ook iemand die graag in beweging is, letterlijk en figuurlijk. Na mijn humaniora ging het richting Leuven om aan de KUL kiné te studeren, vervolgens nog een jaar specialisatie sportkiné. Ik beoefende verschillende sporten zelf, en voelde al vrij snel dat ik zelf wilde ‘ondernemen’. Zo ben ik uiteindelijk hier terecht gekomen. Ik ben gehuwd en ben trotse mama van drie jonge kinderen van 11, 9 en 7.”

EW: Vanwaar Gym Tonic?

AVDR: “Tijdens mijn studies merkte ik dat ik zelf wou ondernemen. Die passie was er, ik kom deels ook uit een ondernemersfamilie. Van 1999 tot 2001 heb ik voor de vorige zaakvoerder gewerkt en heb dan de kans gegrepen om na het faillissement van de vorige eigenaar Gym Tonic over te nemen. Ik had eerder gedacht aan een groepspraktijk i.p.v. een groot fitnesscentrum, maar goed, dit kruiste mijn pad. Durven springen da’s ook eigen aan het ondernemen en zo begon mijn ‘grote’ ondernemersavontuur.”

EW: Naast Gym Tonic is er nu ook de groepspraktijk ‘4Effect’. Leg eens uit.

AVDR: “4Effect is opgericht begin 2017 en is het gevolg van mijn droom en verlangen om vanuit een totaalaanpak patiënten en leden beter te kunnen helpen, en daartoe verschillende specialisten onder één dak samen te brengen. De naam is niet zomaar gekozen. ‘4’ duidt op de vier disciplines, m.n. kiné, osteopathie, voedingsbegeleiding en mentale training. ‘Effect’ duidt op het resultaat dat we willen bereiken en behouden. We zijn ermee gestart begin 2017 en ‘4Effect’ is dus het resultaat van mijn wens en droom om Gym Tonic naar een hoger niveau te tillen. Ik wou immers terug naar mijn kiné-roots, klinisch redeneren. Begin 2016 ben ik dan een aantal mensen in mijn omgeving en netwerk beginnen aanspreken, waarvan ik wist dat ze ook heel professioneel met hun vak bezig waren en heel wat jaren ervaring achter de kiezen hadden. Gewoon op de man af gevraagd. Iedereen was vrijwel meteen enthousiast. Het Gym Tonic Effect dat wij door onze totaalaanpak creëren, is dus eigenlijk te vergelijken met een steentje dat je in het water gooit en dat een deining veroorzaakt, maar die deining is veel groter dan wat de mensen initieel verwachten. Het duidt dus op de sterke samenwerking tussen Gym Tonic en 4Effect. Kortom, een kruisbestuiving tussen beiden met als gevolg een stevige houvast voor leden en patiënten.”

EW: Wat is jullie sterke punt dan?

AVDR: “Onze aanpak binnen Gym Tonic is volledig gefocust op een persoonlijke aanpak. Goed luisteren waar mensen naar op zoek zijn en dan het juiste advies geven. Dat kan bestaan uit het onder de arm nemen van een personal trainer, een therapie bij de kiné of osteopaat. Het grote voordeel van onder één dak samen te werken, is dat we de mensen de beste zorgen kunnen bieden omdat we die ook in huis hebben. Onze doelstelling is mensen stimuleren om te bewegen. Ik merk in mijn leeftijdsgroep dat het ‘bon ton’ is om harder te sporten, een marathon of de beklimming van de Mont Ventoux volstaat niet meer. Allemaal goed en wel, maar dit kan ook een averechts effect hebben. Voor veel mensen is dat niet realistisch. Als we weten dat 80% van de bevolking te weinig beweegt, dan is het onze persoonlijke missie om mensen in beweging te brengen. Dynamisch vergaderen, meer te voet, met de trap, de fiets, die kleine zaken. Ik beweeg elke dag, maar mijn agenda laat niet altijd toe om te trainen voor een marathon. Ik beschouw het als een grotere missie om iedereen elke dag in beweging te brengen en te houden. Da’s veel belangrijker. Immers, iedereen moet niet de Mont Ventoux opvliegen of tien marathons per jaar lopen. Vele mensen voelen zich dan ook gedemotiveerd als ze merken dat een kleine groep die extreme doelen haalt. Bewegen is het belangrijkste want ‘zitten’ is het nieuwe roken.”

EW: Je bent duidelijk een drukke ondernemer. Wat is jouw geheim om dit alles vol te houden?

AVDR: “Simpel: een positieve ingesteldheid. Sport brengt dat ook mee. Mijn beste ideeën krijg ik wanneer ik beweeg. Daarbij is een goede balans work/life ook belangrijk. De combinatie van gezin, het ‘Dream Team’ waarmee ik hier al lang samenwerk, maar tevens opportuniteiten zien en ze durven grijpen. Management is belangrijk. Met vallen en opstaan trouwens, kijken wat werkt en wat niet. Continu ‘in beweging’ blijven dus, en dat in de ruime zin ervan.”

EW: Jullie hebben ook een speciaal pakket voor bedrijven, niet?

AVDR: “Inderdaad. ‘Effect for Business’ heet dat. Met drie collega’s bieden we bedrijven en organisaties de nodige houvast en tools om het fysieke, mentale en sociale welzijn op de werkvloer te boosten. De insteek is meer beweging op de werkvloer, maar we zien dat ruimer dan enkel bewegen, met name ‘moving bodies, moving minds, moving ideas’. Dat vertaalt zich in lezingen, bewegen tijdens vergaderingen, enz. We zijn met z’n drieën, elk met een andere specialiteit. Zo werk ik meer op het fysieke, zoals preventie van rug- en nekklachten, bewegen op de werkvloer; Gijs legt de focus op ergonomie en dus naar werkplekaanpassingen, terwijl Kim (LO & sportpsychologie) meer op het mentale aspect werkt. Er is evenwel een kruisbestuiving tussen ons drieën. Bedrijven kunnen ons inhuren om korte of langer lopende trajecten te volgen. Ik merk dat er wel interesse is, maar er is nog een hele lange weg af te leggen om bedrijven zo ver te krijgen om daadwerkelijk erin te investeren. Er is vaak nog geen draagvlak, financieel of praktisch, om er iets mee te doen. Ik geloof wel sterk dat dit er gaat komen en daar willen wij wel ons steentje toe bijdragen.”

EW: Als afsluiter, hoe blijf je best op gewicht tijdens de feestdagen?

AVDR: “Eigenlijk moet je een heel jaar rond bewegen. Spieren zijn je motor om vet te verbranden. Iemand die een heel jaar rond zijn spieren onderhoudt en actief traint, zal een betere verbranding hebben en zal ook tijdens de feestdagen gemakkelijker op gewicht blijven. Met een gezond lichaam en gezonde geest moet je ook kunnen genieten. Daardoor ga je ontspannen en gaat cortisol, het stresshormoon, dalen waardoor je gewicht ook op peil zal blijven. Eigenlijk is het meest effectieve dat je 365 dagen ‘oplet’, maar dat hoeft zeker niet extreem te zijn. Effort for Effect noemen wij dat.”

 

 

Shares

You May Also Like

Event Masters wint ‘Incentive Travel Agency of the Year’ – award

Op 16 november 2018 vond de 21ste editie van de TM Travel Awards, georganiseerd ...

Event consultant KonseptS genomineerd voor prestigieuze Internationale Best Event Award

“De ideale gelegenheid om te pleiten voor de verdere professionalisering van onze sector” KonseptS, ...

The Beast komt naar Antwerpen: Boek nu een private event of groepstickets!

The World’s Coolest Inflatable is eindelijk terug in België! The Beast experience maakte reeds ...

Technopolis Events: topcatering voor uw event

Dat Technopolis ondertussen veel meer is dan wetenschap en fun is ondertussen wel geweten. ...

Van der Valk proudly presents…. GARDEN OF SECRETS

When fire meets Ice  When business meets leisure Deze winter komt Van der Valk ...