Interview met Pieter Claerhout, CEO en oprichter van Claerhout Communicatiehuis

Post Image

‘Claerhout Communicatiehuis’ is een huis met vele kamers en met een brede expertise. Een huis met open deuren én de gezellige drukte van zijn enthousiaste bewoners. Een thuis voor creatief talent waar iedereen zich meteen welkom voelt. Erik Wood, CEO van Eventonline, had een gesprek met Pieter Claerhout, CEO en oprichter van het bedrijf.

“Ik heb een artistieke opleiding genoten, meester in de grafische vormgeving en een Vlerick-opleiding, een goede combinatie”, vertelt Pieter Claerhout. “Op mijn 18de (1977) deed ik reeds enkele leuke projecten. Als student vormgever werkte ik samen met een team jobstudenten om optische kleurelementen aan te brengen op gebouwen in havengebieden. Storytelling om producten te helpen verkopen, we maakten designs en verkochten die dan. Verder waren we ook heel sterk bezig met communicatie en vormgeving en vandaaruit is het allemaal gegroeid. In 1987 zijn we dan gestart met het reclamebureau ‘Het Communicatiehuis’ en dat waren de eerste stappen van het zelfstandig ondernemen. In 1992 hebben we tevens een aantal acquisities gedaan. Andere reclamebureaus, een signalisatiebedrijf en een website-bedrijf overgenomen en zo kregen we kennis in onze organisatie. We komen uit een fotografische traditie die reeds een eeuw oud is vandaar ook het zelfstandig ondernemen in het bloed, ik kom uit een familie van ondernemers van generatie op generatie.”

In 2005 werd op de bestaande structuur een loft gebouwd. “Da’s het begin geweest van ontmoetingsruimten te bouwen. We geloofden sterk dat boodschappen niet alleen online of offline moesten worden verkondigd, maar ook fysisch aan mensen doorgegeven. Eigenlijk is die ruimte gebouwd voor onze eigen vergader- en opleidingsstructuur.”

De voeling om communicatietheorieën fysisch door te geven aan klanten primeert voor Pieter Claerhout. “Op die manier werd onze site op de kaart gezet en kregen we spontaan de vraag van klanten om de ruimte te gebruiken. Dan zijn we daar in feite een model voor gaan bouwen, maar dat was niet de oorspronkelijke ambitie.” Ondertussen is de site volledig geëvolueerd naar een heuse communicatiecampus en sinds 2016 volledig operationeel. Zo is er de ‘Communicatieloft’ en ‘AuditoRium4’.

De Communicatieloft heeft een transparante en moduleerbare architectuur en is bijzonder functioneel uitgerust. De loft omvat een grote multimediale presentatiezone, rustgevende lounge, vergaderruimte, foyer met professioneel kookeiland, panoramische terrassen en een eigen ingang. De uitrusting is bijzonder functioneel: ergonomisch meubilair, automatische zaalverduistering, centraal gestuurde verlichting, klimaatregeling, audiovisuele apparatuur, hotspots voor internettoegang …

Seminarie of workshop, formeel of informeel, ochtend of avond, met klanten of met collega’s, 10 personen of 100 personen … Alles kan worden georganiseerd volgens de noden en wensen van de klant.

De gloednieuwe accommodatie van ‘AuditoRium4’ omvat vier polyvalente en multifunctionele ruimten, waaronder een ruim auditorium voor plenaire lezingen en verschillende breakout rooms, waar workshops kunnen worden gehouden.

AuditoRium4 is uitgerust met de meest geavanceerde audiovisuele voorzieningen: gigascherm (6 x 10 m), Twitterwall, wireless presenteren, krachtige wifi-verbinding, professionele geluidsinstallatie, theaterspots, enz. Kortom, alles is aanwezig voor een state-of-the-art happening. De moderne infrastructuur past zich moeiteloos aan aan de noden van het evenement. De ontmoetingsruimte ‘FoyeR4’ kan samen of los van AuditoRium4 opgesteld worden als gala-, congres- of minibeursruimte, restaurant of zelfs catwalk.

“We zijn zeer sterk in de bouwcommunicatie en we ontvangen hier toch zo’n 2.000-tal architecten, ingenieurs, bouwheren… waar we kennisoverdracht voor doen in de vorm van seminaries die we zelf organiseren. Eigenlijk is deze campus gebouwd voor ons eigen cliënteel. Gebouwd naar onze eigen noden.”

Binnen de communicatiecampus waar verschillende bedrijven actief zijn, m.n. een fotografiebedrijf, reclamebureau, signalisatiebedrijf en een online agency, is er nog een vijfde poot bijgekomen: ‘Rodebolevents’. “Hiermee profileren we diensten en producten binnen menselijke energie en menselijk contact en daarvoor hebben we de twee locaties, de Communicatieloft (tot 100 personen) en AuditoRium4 (tot 200 personen). Food is voor ons ook belangrijk, daarom beschikken we tevens over onze eigen cateringafdeling, met eigen koks, zodat we heel dedicated kunnen werken”, aldus de CEO.

De visie van het bedrijf van Pieter Claerhout is werken met meetbare resultaten. “Het fysisch contact tastbaar maken. Wie komt er langs, wat zijn hun noden. Wij proberen een goede balans te vinden tussen het online verhaal, alles wat we digitaal in de wereld sturen; offline, alles wat print is dat je kun vastnemen en last but not least, de marketing van de ontmoeting. Het is niet altijd evident om de juiste mensen op de juiste plaats te krijgen. Als product- of dienstgebonden organisaties klanten uitnodigen dan krijgen ze deze doelgroep moeilijk in beweging. Wij hebben dan weer de technieken om die mensen terug in beweging te krijgen dankzij onze innovatie.”

Het concept zit als volgt in elkaar. “We werken vooral met co-branding strategieën. D.w.z. dat we werken voor niet-concurrentiële merken en dat we oplossingen in de markt zetten zelfs zonder vermeldingen van merken. Het merk komt op de laatste plaats. In onze filosofie wordt een merk in de toekomst minder belangrijk. Het is vooral de oplossing die belangrijk wordt. En we zijn vooral in onze kennisoverdracht in de bouw gespecialiseerd waar we inderdaad een aantal communicatieplatformen hebben die dat toestaan. We weten wie in wat geïnteresseerd is, op welke links ze klikken en die leads geven we door aan de desbetreffende fabrikanten.”

De ontmoeting is een klein onderdeel van het geheel. “Eerst even nadenken, maar vooral de connectiviteit, die is belangrijk”, vindt Pieter Claerhout. “Mensen laten doen wat we graag hebben dat ze doen. Mensen in beweging brengen. En vandaag de dag is dat door kennisoverdracht. Dus, wij geven opleidingen, zorgen voor kennisoverdracht aan de juiste doelgroepen want dan heb je het juiste publiek. Bovendien is kennisoverdracht de beste vorm van marketing. We gaan vooral kennis bouwen en creëren, we gaan daar modellen op zetten en op die manier krijg je ‘communities’. Het model wordt belangrijk. We blijven dit dan ook verder professionaliseren en gaan nog proactiever werken. We hebben een team dat er staat”, aldus nog de CEO.

Bekijk deze klant ook op Eventonline:

Vergaderzaal in Gent – Communicatieloft Gent

Shares

You May Also Like

Succesvolle muntlegging Blue Rhapsody

De toekomst van de eventbranche is in Nederland. De ultieme varende eventlocatie uit de ...

SkyNooz in Antwerpen, indrukwekkende penthouse voor al uw businesscontacten

Boutique concept – fabuleus uitzicht – persoonlijke service – unieke privéwellness – luxesuite Op ...

Chocolate Nation aanwezig tijdens Festivak

Chocolate Nation opent deze winter maar presenteert zich nu al exclusief op Festivak Op ...

#miceventoux20: het MICE-peloton beklimt de reus

Wie kent hem niet? De beklimming der beklimmingen, de hel op aarde waar menigeen ...

Innovatief luxury boutique hotel concept opent deuren in Gent

Pillows Grand Hotel Reylof Een boetiekhotel gaat niet alleen over het aantal kamers, het ...