Inventi inspireert met ‘Act like a Coach’ van Paul Van Den Bosch

Post Image
Post Image
Post Image
Post Image
Post Image
Post Image
Post Image
Post Image

Op 6 december jl., inderdaad de dag van de heilige man, was Erik Wood, CEO van Eventonline, te gast bij Inventi, waar hij kon luisteren naar een keynote speech van coach Paul Van Den Bosch ‘Act like a Coach’. “Het was enorm inspirerend en vooral voor mij de bevestiging dat ik goed bezig ben … want mensen motiveren rond mij is een heuse missie geworden”, aldus Erik. Mr. MICE had achteraf een gesprek met Frank De Pauw van Inventi en daarna met topcoach Paul Van Den Bosch himself.

“Inventi staat voor inventive sales & search en wij zijn een consultancybedrijf in verkoop en verkoopmanagement. Wij selecteren en rekruteren verkopers voor bedrijven, en leiden ze op”, legt Frank De Pauw, Senior Consultant en Commercieel Directeur van Inventi, uit. “Wij leiden verkopers op door training te geven en rekruteren voor klanten commerciële profielen. Onze klanten zijn alle bedrijven waar een verkoper het verschil kan maken. Bedrijven die in de complexe verkoop zitten, projectverkoop met een lange doorlooptijd, complex inzake techniek of beslissingspatroon, dus daar waar de verkoper een toegevoegde waarde kan leveren op de producten, logistiek en diensten. Onze klanten zijn zowel KMO’s als multinationals.”

Het publiek op de keynote ‘Act like a Coach’ van 6 december bestond voor zo’n 80% uit klanten van Inventi. “Dergelijk event kadert in de activiteiten van de Inventi Academy waarbij we buiten onze consultancy ook een platform willen aanbieden aan onze klanten en prospecten om elkaar te ontmoeten en tevens inhoud en kennis willen meegeven”, stelt Frank De Pauw. “Deze content kan business gerelateerd zijn of zoals vandaag een onderwerp dat op het eerste zicht niks met business of verkoop te maken heeft, maar wanneer je dan de uiteenzetting van Paul Van Den Bosch hoort, heeft het er alles mee te maken.”

De keuze om Paul Van Den Bosch als spreker naar Inventi te halen was niet willekeurig. “Ik ben zelf een gepassioneerde sportliefhebber en sporter. Ik ben er ook van overtuigd als je je leven in balans wil hebben, dat vrije tijd nodig is en je moet bewegen. Ik volg verschillende sporten op de voet en o.a. voor het veldrijden blijf ik zelfs graag eens thuis. Gaandeweg heb ik Sven Nys zien evolueren en aan de zijlijn zag je steeds Paul Van Den Bosch. Vier maand geleden heb ik zijn boek gelezen en dat is voor mij een studieboek geworden. Vandaar ook het idee om hem als spreker naar hier te halen. Ik ben bij hem thuis geweest en heb twee uur naar hem geluisterd en dat was er bots op. Recht op de filosofie die wij willen hanteren om verkopers beter te maken. Hij weet ook op een rustige, positief-dominante manier zijn boodschap te brengen. Hij schopt tegen een paar schenen, schudt de mensen wakker, maar met de nodige humor en maakt ze beter. Zijn storytelling spreekt echt wel aan. En de mensen merken onmiddellijk ‘oei oei, het gaat hier over mij’,” aldus nog Frank de Pauw.

In 2009 richtte Paul Van Den Bosch samen met Bob Verbeeck van Golazo het ‘Energy Lab’ op om zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen, maar dan op een verantwoorde manier. “Ik ben coach”, stelt Paul Van den Bosch. “Nu reeds zo’n dertig jaar in de sport, maar ik ben altijd coach geweest, ook buiten de sport. Ik heb lang les gegeven in de afdeling Lichamelijke Opvoeding en Sport van Rozenberg S.O. in Mol en eigenlijk zag ik me daar ook meer als coach dan als leerkracht. Da’s ook een evolutie. In de sport ben ik geëvolueerd van trainer over coach naar mentor. De mentor ziet veel meer het brede perspectief rond de atleet, de trainer maakt trainingsschema’s. In het onderwijs is dat net hetzelfde. In het begin ben je leerkracht die les geeft. Op den duur ga je die leerling ook in een ander perspectief zien, iemand die soms met een figuurlijke ‘rugzak’ naar school komt en word je veel meer coach dan leerkracht en daarna ook mentor. Er is bij mij steeds een grote wisselwerking geweest.”

Mensen beter maken, is de drijfveer voor de topcoach. “Ik merk ook dat de principes die ik toepas binnen de sport eigenlijk universeel zijn. Waarom? De essentie van coaching is mensen beter maken. Of dat nu in de sport is of erbuiten maakt niet uit. De beste coaches zouden ouders moeten zijn om hun kinderen op te voeden om ze als volwaardig mens los te laten. De belangrijkste les pedagogie tijdens mijn opleiding aan het Sportkot in Leuven was de ‘opvoeder streeft ernaar om zichzelf overbodig te maken.’ En dat is eigenlijk wat een coach doet. Dat is ook wat ouders doen, hun kinderen opvoeden om ze los te laten. Leerkrachten ook. En eigenlijk gebeurt dat tevens in de sport. Je leert je atleten zelf nadenken over hun trainingsschema. En dat zie je ook  in het bedrijfsleven.”

Paul Van Den Bosch wil vooral inspireren. “Mijn sessies moeten inspirerend werken, het zijn geen opleidingen. Zeg maar een ‘eye opener’ voor een aantal principes die werken in de sport en die ongetwijfeld  ook kunnen werken binnen het bedrijfsleven. Vanuit de sport kan je natuurlijk ook wel praten vanuit een geprivilegieerde situatie. Atleten kiezen je als coach, je kiest de atleten als pupillen. Dan is het veel gemakkelijker om de klik te hebben want die klik is altijd belangrijk. Als je een team moet aansturen, moet je feedback geven, de lat op de juiste hoogte leggen, dergelijke zaken tellen evengoed in het bedrijfsleven als in de sport.”

Sport en het bedrijfsleven zijn sterk verweven. Dat vind je ook terug in de werking en de doelstellingen van Energy Lab. “Met Energy Lab worden mensen op verantwoorde manier begeleid tijdens het sporten waardoor ze weten hoe ver ze kunnen gaan, wat nog gezond is. Wij begeleiden en testen mensen individueel, vooral recreanten, maar ook topsporters. Onze echte groeipool zijn de vitaliserende programma’s die wij aanbieden aan bedrijven. Helemaal op maat van bedrijven. Op dit ogenblik zijn dat zo’n 65 bedrijven en wat heel belangrijk is dat bedrijven begrijpen dat het niet enkel om targets gaat, maar dat ze ook de verantwoordelijkheid moeten nemen voor de gezondheid van hun mensen. Zij doen dat bewust omdat ze weten dat mensen die fysiek in orde zijn ook mentaal veerkrachtiger worden. We proberen telkens ook bedrijven duidelijk te maken dat wanneer je fitte en veerkrachtige werknemers  hebt, ze tevens productiever zijn.”  Paul Van Den Bosch maakt evenwel een kanttekening. “Die werknemers hoeven niet perse de Mont Ventoux op te vliegen, maar ze moeten wel voldoende bewegen. Sporten is bewegen, maar bewegen is niet sporten. Bewegen betekent bijvoorbeeld voldoende stappen per dag, voldoende lichaamsbeweging. De huidige norm is 10.000 stappen per dag. Da’s niet zo makkelijk. Mensen uit de IT bijvoorbeeld halen slechts gemiddeld 2 à 3.000 stappen per dag, mensen uit het gemiddelde beroepsleven doen er dan weer 6.000. Dat wil zeggen dat om aan 10.000 te geraken, je er toch nog 4.000 moet zetten. Een pas staat gelijk aan 70 cm, m.a.w. buiten het gewone aantal stappen je toch nog zo’n 3km moet afleggen en dat betekent toch nog zo’n half uur stevig doorstappen. Mensen hoeven meer aandacht hiervoor te hebben. Vandaar mijn credo: ga niet over de schreef, maar beweeg!”, aldus nog Paul Van Den Bosch.

Nog even dit. Het event van Inventi was top georganiseerd. De uitstekende catering werd verzorg door Ambrosia Fijnkeuken: sublieme hapjes, lekkere wijnen, Pomerol, Pouilly Fume champagne en last not but least kreeg elke deelnemer nog een goodie bag met een boek ‘Act like a Coach’ van Paul Van Den Bosch erin en ja hoor  … speculaas van de Sint! Het was immers 6 december …

Shares

You May Also Like

Chocolate Nation aanwezig tijdens Festivak

Chocolate Nation opent deze winter maar presenteert zich nu al exclusief op Festivak Op ...

#miceventoux20: het MICE-peloton beklimt de reus

Wie kent hem niet? De beklimming der beklimmingen, de hel op aarde waar menigeen ...

Innovatief luxury boutique hotel concept opent deuren in Gent

Pillows Grand Hotel Reylof Een boetiekhotel gaat niet alleen over het aantal kamers, het ...

Vernieuwing Aula Schaubroeck – nieuw auditorium met meer plaatsen!

Aula Schaubroeck heeft tijdens de zomervakantie zijn auditorium volledig vernieuwd. Nadat recent nog de ...

The Oval Office schrijft geschiedenis met UGent

‘UGent groet student.’ Om die boodschap kon je niet heen in de weken rond ...