Kasteelhoeve Wange zet opnieuw in op natuurcreatie en meer biodiversiteit

De voorbije jaren kwam de Kasteelhoeve al regelmatig in de pers met haar natuur- ondersteunende projecten. Zo werden er o.a. meer dan 10.000 bomen en struiken aangeplant als voedselbos voor paarden, 3 kilometer hagen, etc. Regionaal Landschap Zuid Hageland was hierin steeds haar vaste partner.

Kasteelhoeve Wange, bekend als meest duurzame seminarielocatie en gastenverblijf ter wereld (‘International Green Key Award) zet opnieuw in op natuurcreatie en meer biodiversiteit.

Voor 2020-2021 zetten ze opnieuw in op 3 grote projecten.

Van productiebos naar natuurbos

De 2 hectare bos op de Kasteelhoeve bestaat voor een groot deel uit populieren. Populieren zijn snel groeiend, worden snel oud en doorstaan de tand des tijds niet. De meeste populieren in het Kasteelhoevebos liepen naar het einde van hun levensduur en vormen zo ook een risico voor wandelaars. In samenwerking met Steunpunt Bos van de provincie Vlaams-Brabant werd beslist om de populieren dit najaar te kappen. De bestaande inheemse bomen worden zoveel mogelijk behouden en in de plaats van de populieren worden een 15- tal soorten inheemse bomen aangeplant waaronder zomereik, winterlinde, boskers, zwarte els, enz. Zo wordt een bos gecreëerd dat nog vele generaties na ons in een ecologisch evenwicht verder zal groeien tot een natuurbos met eeuwenoude bomen.

Van rechte waterloop tot meanderende rivier

De rivier de Kleine Gete werd in 1969 rechtgetrokken i.f.v. landbouwdoeleinden en om een versnelde afvoer van water te kunnen bewerkstelligen. In 2021 zal De Gete ter hoogte van de Kasteelhoeve grotendeels terug haar oorspronkelijke meanders krijgen. De Kasteelhoeve van Wange heeft hier de handen in elkaar geslagen met Tim Carlens, de landbouwer die eigenaar is van de gronden aan de andere kant van de Gete, VMM, Ontwerpbureau Pauwels, RLZH, Stad Landen en Viva Concept. Een grote meerwaarde voor fauna, flora en de landschappelijke belevingswaarde. Dit VMM project kadert tevens i.f.v. een beter waterkwantiteitsbeheer en de EU Kaderrichtlijn Water (2027).

Van weideland naar voedselbos

In 2021 zal de Kasteelhoeve in samenwerking met Viva Concept een voedselbos aanplanten rond een grote permacultuur moestuin met vaste groentebedden. Een voedselbos is een bos dat gericht is op de productie van o.a. fruit, noten en kruiden, en door zijn natuurlijk en organisch dynamiek ook een grote meerwaarde biedt voor inheemse fauna en flora. Bovendien creëert het een optimaal microklimaat voor de moestuin door een betere windbescherming en vochthuishouding. Daarnaast zal, door de plaatsing van een boomstam met karrewiel in het voedselbos, de ooievaar ook opnieuw uitgenodigd worden om te komen broeden in de Getevallei.

Philip Van Kelst, stichter van de Kasteelhoeve: ‘We zetten al jaren in op natuurbeheer. De inspanningen worden beloond door de effecten die we zien op plant en dier en door de feedback van onze gasten, die genieten van de natuurlijke energie van deze plek. Daarenboven zijn we dankbaar dat er steeds meer partners uit privé en overheid zich aandienen om samen te werken op ons domein, waardoor de projecten hoe langer hoe vlotter lopen.’

Exclusieve Vergaderzaal omgeving Sint-Truiden – Kasteelhoeve Wange

Shares

You May Also Like

Groen licht voor Onderwijsbeurs Tools4schools: Afspraak op zaterdag 26 september in Kortrijk Xpo

In Kortrijk Xpo mogen vanaf 1 september opnieuw (vak)beurzen doorgaan. Vaste beursgebouwen worden namelijk ...

Nieuwe website: Visix shinet nu ook volop online

Als brandshiners maken ze er een erezaak van hun klanten, hun merken en producten ...

Coronaproof meeting van Brussels Airlines in Gent

Ja, de meeting- en eventindustrie heeft al zware klappen gekregen. Toch zijn er gelukkig ...

Coronaproof vergaderen, hoe doe je dat? – ibis Styles Zeebrugge

Digitaal vergaderen is een goede redder in nood geweest om dringende vergaderingen of een ...

Teambuilding vandaag: iedereen naar buiten!

Het is vandaag meer dan ooit hét moment om je team te bedanken voor ...