Alhoewel de ‘echte’ zomer ondertussen uitdijt naar een ‘Indian Summer’ met haast tropische temperaturen, maakt de eventsector zich de borst nat voor events in het najaar en zelfs reeds de feestdagen. Tom De Weyer, zaakvoerder van de Witti Group, beaamt want Olivier Wauters, Executive Director van Eventonline had een gesprek erover met hem.
“We beginnen aan het najaar, maar voor ons toch ook reeds hoog tijd om anticiperend vooruit te blikken naar de feestperiode aan het einde van het oude en het begin van het nieuwe jaar.”
Veranderende trends gespot? “Wat we merken, is dat mensen vooral opzoek gaan naar events voor kleinere gezelschappen – waarschijnlijk beïnvloed door COVID – en uniekere belevingen,” aldus Tom De Weyer. “Waar je vroeger verzeild geraakte in grotere evenementen, ligt de nadruk nu eerder op persoonlijkere, kleinschaligere activiteiten. Bedrijven die het goed doen en echt om hun medewerkers geven, beseffen dat beleving op zich geen doel is, maar eerder een middel waarbij een positieve impact maken het doel moet zijn. Zo keert het personeel ’s maandags vol enthousiasme terug naar de werkvloer, en vinden ze het fijn om terug naar ‘hun’ bedrijf te keren, maar vooral ook … er te willen blijven. Immers, ‘the war on talent’ woedt nog steeds en elk bedrijf wil nog altijd het juiste personeel aantrekken. Het ‘goed gevoel’, is de trend die we herkennen in kleinere events. Zeker tijdens een periode van gezellig samenzijn, zoals de eindejaarsfeesten, wat we toch een paar jaar hebben moeten missen door de pandemie.”
Bedrijven gaan kleinere events dus organiseren, maar misschien dan ook vaker? “Dat merken we inderdaad,” bevestigt de zaakvoerder. “Klanten komen terug voor verschillende events, maar voor een ander segment van hun personeel bijvoorbeeld. Gewoon ook omdat het veel leuker is om iets voor een veertig- à honderdtal mensen te organiseren dan voor achthonderd man een speech af te steken, maar een hele avond niet echt iemand persoonlijk gezien te hebben. Ik denk daarom dat persoonlijk contact heel belangrijk is en natuurlijk ook storytelling. Echt wel een heel belangrijk gegeven naast locatie en catering. Want het verhaal rond iets brengen, daarmee kan een bedrijf het verschil maken.”
Is de markt dan veranderd? “De wens naar unieke invulling komt vooral vanuit de bedrijven zelf. Je kan niet blijven zoeken naar nog betere artiesten, gekkere acts, e.d. Storytelling is altijd persoonlijk. Als je een verhaal kan brengen dat invloed heeft op een groep mensen die zich aangesproken voelen door het verhaal, hoe ze dat ook invullen, dan scoor je. Want dat is juist het mooie aan storytelling, iedereen vult dat verhaal zelf in. Ik neem als sprekend voorbeeld altijd ‘Marlèneke’ van Samson & Gert. Niemand heeft haar ooit gezien, maar voor de ene is ze blond, voor de andere een brunette enz. en iedereen was erop verliefd. Dat mythische gevoel van Samson & Gert kijken op de sofa op zondagmiddag dat iedereen voor zichzelf invult met zijn/haar ervaring … als je dat in een corporate event kan capteren, dan zit je goed.”
Met ‘Villa Zwartgoud’ heeft de Witti Group ook een kleinere eventlocatie afgestemd op kleine groepen. “Villa Zwartgoud was een van de eerste kleinere eventlocaties. Vandaag de dag zien we ook meer kleinere eventlocaties ontstaan. De vraag stijgt immers. Villa Zwartgoud heeft een eigen verhaal. We organiseren er op dit moment private dinings. Exclusief met het verhaal van het gebouw, via de laatste levende getuige, de voormalige poetsvrouw van de toenmalige directeur van de Kempische Steenkoolmijnen. Het betreft een dame van 95. We brengen negen menugangen in een authentieke setting, negen gangen op een bijzondere wijze gepresenteerd, maar tevens ook negen bijzondere verhalen die daarmee gepaard gaan. Elk gerecht wordt begeleid door een verteller zodat mensen mee kunnen in het verhaal. Oorspronkelijk was dit concept ontwikkeld voor particulieren, voor bedrijven hebben we het aangepast naar zes verhalen en kunnen er drie of vier verhalen van het bedrijf aan worden toegevoegd. Het is leuk om een verhaal te vertellen dat authentiek is waar je mee inzit en dat je kan beleven. We loodsen de mensen mee het verhaal in. Is daarin het verhaal van het bedrijf mee verweven dan maak je als bedrijf impact op je medewerkers of klanten. Dan laat je de deelnemers echt iets beleven, maar dat doe je dus best in kleinere groepen”, aldus Tom De Weyer.
Ook de andere locaties van de Witti Group komen in aanmerking voor events voor kleinere groepen. Zo is er ‘Volt’. “Volt is een man’s of women’s cave, ook geschikt voor kleinere groepen van 50 tot 100 personen. Zet die vol caféspelen in de impact is enorm: tafelvoetbal, boksballen, flipperkasten, ‘boys & toys’ zeg maar. Spontaan, gezellig, ontwapenend. Die ‘tools’ zorgen evenwel ervoor dat mensen vlot contact met elkaar kunnen leggen. In zaal ‘Ondergrond’ kunnen we table mapping organiseren, dat creëer je ook voor een beperkte groep, zo’n 70 à 80 man. Daar maak je een gigantische impact omdat je de verbeelding echt wel voorbijgaat. Iets doen wat mensen buiten hun comfortzone brengt, maar die groep niet te groot maken zodat het wel spraakmakend blijft.”
“Als je op een event staat van 800 man dan kan je wel ‘wauw’ roepen, maar dan kan je echter niet met heel de groep gaan delen. Vaak is zo’n grote groep intimiderend. Daarentegen ook wel opzwepend. Echter, tijdens een kleiner evenement komen mensen wel sneller met elkaar in contact. Als groepen klein en gezellig zijn, dan krijg je sneller een dynamiek. Mensen die veel thuiswerken of collega’s uit verschillende afdelingen samenbrengen en met elkaar verbinden, daar zit de kracht van de kleinere events. Liever vier kleinere, met de doelstelling, contact leggen, scoort beter dan een groot, waar voor alle duidelijkheid ook niks op tegen is. Het alternatief ‘kleiner’ mag er zeker zijn om te overwegen. Zo hebben we in ‘Villa Zwartgoud’ op vier avonden vier klanten uitgenodigd en een klassiek Kerstfeest gegeven met schoon servies. Tussen hoofdgerecht en dessert werden de deelnemers uitgenodigd om te bloemschikken. Het was een topavond voor iedereen. Wat een dynamiek, voor jong en oud! Iedereen een kerstmuts op en iets creatief maken. Vier keer twintig deelnemers, dat ging dus perfect. Het was dan ook compleet ‘out of the box’. Soms moet je het niet te ver zoeken. Terug naar authentiek scoort opnieuw. Ik denk dat we hier toch van een terugkerende trend mogen spreken,” aldus de zaakvoerder.
Ook viervoeters kunnen mee. “Je merkt ook dat er meer kantoorhonden meekomen naar een bedrijfsevent. In ‘Villa Zwartgoud’ hebben we daar een speciaal arrangement voor: het ‘flufetariërmenu’. Omdat je privé zit, stoort dat niet. Het zorgt sowieso voor good vibes waardoor bedrijven zich beginnen te onderscheiden hoe ze met hun personeel omgaan. Ze ijveren meer om een positieve impact op hun personeel te maken.”
Een van de nieuwe zalen heet ‘Ampère’. “De zaal is eigenlijk opgevat volgens het principe van een vakantiehuisje”, legt Tom De Weyer uit. “Er zitten drie ruimtes in een plenaire zaal tot tachtig personen, er is een inspiratiewand van 18 m blackbord, je kan de muur dus volledig vol schrijven. In de zaal zit een apart horecaluik ‘Switch-off’. Volgens het principe dus van alles staat er, pak wat je nodig hebt. Daarnaast zijn er nog twee break-out rooms met cosy zeteltjes. Echt de bedoeling van we gaan naar vakantiehuisje en we gaan ons daar amuseren. Perfect ook voor kleine teams om op een leuke manier kennis met elkaar te maken en daar creatief in te zijn. Er liggen tevens 20 yogamatjes in de kast op vraag van bedrijven zelf. Dat is het bewijs dat er op een andere manier met bewustwording wordt omgegaan. Het geeft een extra vibe en de doelstelling blijft dezelfde: ’s anderendaags wakker worden en terugblikken op dat leuke moment.”
Enkel dan nog kleine events? “Grote events blijft een vast gegeven in onze Locatie Watt17, maar je kan echter niet ontkennen dat kleine evenementen trends zetten: het vertellen van verhaal, de beleving. En met onze kleinere locaties hebben we daar een uitstekende basis voor.” aldus nog Tom De Weyer.