Landgoed Kasteelhoeve Wange bekroond met prestigieuze “Baillet Latour Prijs voor het Leefmilieu 2021”

Post Image
Post Image
Post Image
Post Image
Post Image

De Kasteelhoeve in Wange heeft de voorbije 5 jaar zowat alle prijzen rond duurzaamheid en ecologie gewonnen die er zijn. Nu zetten ze de kers op de taart en winnen de prestigieuze Ballet Latour prijs 2021. Deze prijs voor leefmilieu en natuurbeheer wordt in Vlaanderen om de 2 jaar toegekend aan een landgoed dat excelleert in duurzaam en ecologisch natuurbeheer.

Het landgoed van de Kasteelhoeve te Wange is bekroond met de “Baillet Latour Prijs voor het Leefmilieu 2021”. Klara Peeters (arts – osteopaat) en Philip Van Kelst (psycholoog – coach) startten rond hun vijftigste in 2010 een groot nieuw avontuur met de aankoop van een vervallen vierkantshoeve op 14 ha landbouwgrond die intensief bewerkt werd. Stap voor stap werd dit alles duurzaam omgebouwd tot een prachtig gerenoveerde Kasteelhoeve te midden van een natuurdomein. Een uitzonderlijke evolutie op 12 jaar tijd dat onder meer mogelijk werd gemaakt door het belang dat ze hechten aan duurzame partnerships.

Een unieke locatie …

Kasteelhoeve Wange staat voor verbinding. Verbinding tussen “landbouw en natuur” maar ook tussen “mens en natuur”, “paard en natuur” en “mens en paard”. Als seminariecentrum en gastenverblijf voor groepen, gelegen in het glooiende Hageland aan de oevers van de Kleine Gete, is Kasteelhoeve Wange een unieke locatie waar je het dagdagelijkse (bedrijfs)leven even kan loslaten om in de natuur te herbronnen en te verbinden met collega’s, vrienden en/of familie. Bijna alle voedingsproducten voor de gasten van de Kasteelhoeve zijn van eigen boden of worden aangeleverd door lokale partners.

Duurzaamheid wordt hoog in het vaandel gedragen tijdens de verbouwingen van de vierkantshoeve en de bedrijfsvoering van Kasteelhoeve Wange. Dit resulteerde in diverse nationale en internationale prijzen rond duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit krijgt nu ook navolging voor wat betreft het landgoed.

Sinds de start van het project in 2010 werd ook ingezet op de omvorming van de intensief bewerkte landbouwgronden naar een natuurdomein met ruimte voor mensen, paarden en natuur-inclusieve landbouw. Tussen 2010 en 2018 werd hier met beperkte middelen stap voor stap aan gebouwd o.a. in samenwerking met het Regionaal Landschap Zuid-Hagenland, Natuurpunt en de Uilenwerkgroep.

De laatste 3 jaar werd deze evolutie versneld onder impuls van een partnership tussen Kasteelhoeve Wange en Valentijn Docquier van Viva Concept, die als landschapsontwikkelaar gespecialiseerd is in landschapsontwerp voor paarden waarbij de nadruk ligt op zowel dierenwelzijn, landschapsintegratie als natuurwaarde. Al snel bleek dat de samenwerking niet beperkt bleef tot enkel de paardenweides. “Je kan dit namelijk niet los zien van het grotere geheel, enkel een holistische aanpak werkt!” aldus Valentijn Docquier.

“De “Baillet Latour Prijs voor het Leefmilieu 2021” zien wij als de bekroning op het werk voor al de verwezenlijkte projecten van de afgelopen jaren die we samen met onze partners hebben gerealiseerd.” vertelt Philip Van Kelst.

Diverse natuur en biodiversiteit bevorderende projecten passerende de revue:

  • Aanplant hoogstamboomgaard bestaande uit 40 bomen van oude peer-, appel-, en kersenrassen.
  • Aanplant van een voedselbosrand rond de grote nieuwe moestuin. Een voedselbos is de meest natuur- inclusieve vorm van landbouw, waarbij een bos wordt aangelegd met houtige gewassen en kruidachtige planten die eetbare vruchten, bloemen, bladeren of wortels opleveren. Een systeem waar honderden jaren van geoogst kan worden zonder uitputting van de bodem én met een meerwaarde voor inheemse fauna.
  • Aanleg van een Equi Habitat voor paarden met Paddock Wild en meer dan 3 kilometer meidoornhaag als natuurlijke afrastering voor de weides ter vervanging van de schrikdraad.
  • Aanplant van 2,5 hectare struiken en bomen in de vorm van bossen, houtkanten en heggen.
  • Plaatsen van een ooievaarspaal en nestkasten voor torenvalk, zwaluwen, kerk-, bos-, en steenuil.
  • Omvorming van populieren plantage naar natuurlijk broekbos.
  • Hermeandering van de rivier de Kleine Gete met 5 nieuwe meanderbochten.

Paardenwelzijn, landschapsintegratie én natuurwaarde!

De Cartujano en Paso Peruano paarden leven in een merrie- en aparte hengstenkudde in een natuurlijke “Equi Habitat”. “Een 12-tal paarden integreren in een natuurdomein van 14 hectare zorgt voor een delicaat evenwicht dat gemonitord en soms bijgestuurd moet worden.” weet Valentijn Docquier

De paarden kunnen het jaar rond 24/7 vrij bewegen op een track-systeem waardoor de kruidenrijke weilanden gespaard blijven voor overbetreding en overbegrazing. De weides worden na de eerste snede hooi nabegraasd met een rotatiesysteem zodat de biodiversiteit zich verder kan ontwikkelen in het grasland.

De paarden hebben o.a. toegang tot paddocks om te eten en rusten, een heuvel waar ze een uitzicht hebben over het landschap en poelen om te drinken en baden. Al deze elementen hebben niet alleen een meerwaarde voor het welzijn van de paarden, maar maken deel uit van een “Equi Habitat” en dus een biodivers ecosysteem waar vele soorten fauna en flora in balans kunnen samenleven.

Naast gras en hooi van eigen land eten ze ook houtige gewassen uit de “Paddock Wild”. Deze bestaat uit tientallen niervormige voedereilanden van elk ongeveer 50m2 opgevuld met struiken van o.a. wilg, els, hazelaar en haagbeuk. De kern van de struiken is beschermd door meidoornhaagjes waardoor de paarden dus enkel de overgroeiende takken en blaadjes kunnen eten. Hierdoor blijft de vraatschade beperkt en kunnen de struiken overleven. Het hakhout van de Paddock Wild wordt om de 8 jaar geoogst en versnipperd door een naburig bedrijf. De houtsnippers worden vervolgens gebruikt voor het verwarmen van de kasteelhoeve, onderhoud van de wandelpaden en/of voor het beschermen van nieuwe aanplant tegen onkruid en uitdroging.

Kheiron, een zusterbedrijf van Kasteelhoeve Wange, biedt workshops en coaching met paarden aan. Door de natuurlijke wijze waarop de paarden gehouden worden zitten ze goed in hun vel en zijn ze de perfecte spiegel waar wij als mens veel uit kunnen leren.

Het prijzengeld van de “Baillet Latour Prijs voor het Leefmilieu 2021” zal gebruikt worden om gerichte maatregelen te nemen voor milieu, biodiversiteit en natuurbeleving:

  1. Milieu: De rijhal zal volledig uitgerust worden met dakgoten zodat ook hiervan het regenwater kan opgevangen en hergebruikt worden.
  2. Biodiversiteit: Er zal geïnvesteerd worden in extra specifieke biotopen en nestkasten voor de kamsalamander, ijsvogel en diverse vleermuissoorten.
  3. Natuurbeleving: Er zal geïnvesteerd worden in extra faciliteiten zoals een blotevoetenpad om de gasten van de Kasteelhoeve nog meer de verbinding met de natuur te laten terugvinden.

Exclusieve Vergaderzaal omgeving Sint-Truiden – Kasteelhoeve Wange

Shares

You May Also Like

Eventsector hekelt totaal gebrek aan rechtszekerheid

Elke week een nieuw overlegcomité, elke week opnieuw nieuwe beslissingen en nieuwe beperkingen zorgen ...

Sylvester wint gouden BEA-award voor herdenking 75 jaar Bevrijding

Gisterenavond werden in de Nekkerhal in Mechelen de Belgian Event Awards (BEA’s) uitgereikt. Die ...

PRG Zwitserland wordt PRG Gear

Vandaag begint een nieuw hoofdstuk voor onze dochteronderneming in Zürich! Aangezien het toonaangevende droogverhuurbedrijf ...

“Eventsector in de uitverkoop op deze Black Friday”

‘Solidariteit met de maatschappij’, dat is de vraag vanuit de overheid nu al 20 ...

PRG Names Stephan Paridaen CEO

Founder, Chairman & CEO Jere Harris to take on new role of Executive Chairman ...

Total-e, een totaalleverancier voor evenementen
met een unieke combinatie van diensten en materialen