Macht van het getal versus kracht van de inhoud

Waarom de massa op het Poelaertplein de eventsector relevant maakt

Het borrelt in de maatschappij. De camera op een stikkende George Floyd laat niemand onbewogen en zet een hele massa wereldwijd in vuur en vlam. ‘Social distancing’ is tijdens dergelijke emotionele erupties het laatste van je zorgen voor een betoger. In het beste geval dient een mondmasker als barrière tegen het virus. Virologen zijn allerminst ‘amused’. Ook mensen uit de event-sector distantieerden zich meteen dat dit niet representatief is voor events in het algemeen. Ze hebben natuurlijk gelijk. Wat deze manifestaties aantonen is het grote verschil tussen georganiseerde events en niet-georganiseerde events. De zichtbare risico’s van dergelijke samenscholing in corona-tijd geeft daarom juist extra bestaansreden aan event-bouwers die wél een veilige organisatie kunnen garanderen.

Natuurlijk heeft racisme geen plaats in onze maatschappij, en dat mag duidelijk gezegd worden. Ik wil het niet hebben over de inhoud van de samenkomst, maar wel over wat deze massabijeenkomst bewijst. Ze toont aan hoe groot de drang is van mensen om samen te komen, verbondenheid te voelen, emoties te delen, … Mensen willen deze mix van boosheid en verdriet collectief delen. Ik zag sprekers die tot tranen toe bewogen waren, een schreeuw die van diep komt en nu plots oorverdovend naar de oppervlakte komt. Mensen kwamen in Brussel en Antwerpen dicht bij elkaar, té dicht bij elkaar.

Macht van het getal

Deze manifestaties en de reacties erop tonen net aan wat het verschil is tussen event dat je goed kan organiseren en een event dat je bijna niet goed kan organiseren. De organisator verwachtte 5.000 aanwezigen… maar het worden er 10.000. Dan heb je een probleem. Altijd! Zeker bij events die hun oorsprong hebben in sentiment is een goede inschatting en dus een goede organisatie amper mogelijk.

Dat wordt nog versterkt door de macht van het getal. De massa is de boodschap. Een organisator van een protestmars zal nooit teleurgesteld zijn als er meer mensen komen dan verwacht. Hoe meer mensen, hoe krachtiger de boodschap. De massa geeft gewicht aan je boodschap en maakt ze relevant.

Kracht van de boodschap

De events van gisteren bewijzen dat de eventsector juist nu héél relevant is. Organiseren wil zeggen vooraf analyseren om problemen te voorkomen. Kennis en ervaring zijn cruciaal om onvoorziene situaties te vermijden. De macht van het getal speelt in de meeste events ook niet echt een rol. Het doel is niet de massa, maar wel de inhoud. En dat maakt een belangrijk verschil.

De drang van mensen om samen ervaringen te delen en zich met elkaar te verbinden, heeft geen massa nodig. In een kleine bubbel kan het evenzeer bruisen en borrelen. Maar om die inhoud te koppelen aan een veilige organisatie is de knowhow en ervaring van de eventsector dé beste garantie op een geslaagd event zonder wrange nasmaak.

De organisatoren van de manifestaties van gisteren waren allicht blij met de massale opkomst, maar moeten nu met lede ogen zien dat hun boodschap wordt ondergesneeuwd door de reacties over de onveilige samenscholing. Wat in normale omstandigheden een succes is, wordt in deze corona-tijd een probleem. Je boodschap gaat zo helemaal de mist in.

Wat de manifestaties van gisteren vooral bewijzen, is dat een professionele organisatie nu in het bijzonder enorm belangrijk is. De knowhow en ervaring van de eventsector is dé sleutel om een event veilig te laten verlopen. Daarbij is het verstandig om te organiseren vanuit de inhoud. Mits een ietwat andere aanpak en een goede organisatie kan je zowat elk verhaal vertalen naar een evenement. Het verhaal is belangrijker dan de massa.

De organisatoren van de manifestaties van zondag waren allicht blij met de massale opkomst, maar moeten nu met lede ogen zien dat hun boodschap wordt ondergesneeuwd door de reacties over de onveilige samenscholing.

De events van gisteren bewijzen dat de eventsector juist nu héél relevant is. Kennis en ervaring zijn cruciaal om onvoorziene situaties te vermijden.

Voor meer info:
Tom Bellens
Tom.bellens@pushtotalk.be
0491 64 45 86
03 455 75 79

Organisatie van Events en live communicatie – Push To Talk

Shares

You May Also Like

The Oval Office organiseert eerste 'CERMified' events voor BMW en Proximus

Sinds 1 juli is het officieel weer toegestaan om, onder bepaalde door de overheid ...

The Oval Office doet voor Natuur en Bos de Groeten uit Buitengewoon Binnenland

Een staycation of dichtbijvakantie was wellicht nooit zo in trek als deze zomer. Als beheerder ...

Meeting Professionals International Belgium Chapter appoints new President and the Board

Meeting Professionals International (MPI) is the largest meeting and event industry association worldwide. Founded ...

Groepsboekingen op Surfers Paradise zijn in juli en augustus terug mogelijk!

Deze zomer aangepast naar de coronamaatregelen maar daarom niet minder sfeervol. Enige verschil is ...

Kasteel Tivoli verwelkomt je weer

Ze verwelkomen je terug met veel enthousiasme en in alle veiligheid. De orangerie van ...

Inspirerend, veilig en efficiënt in Pillows Limburg

Bij Pillows Charme Hotel Château De Raay in Baarlo, Limburg zijn ze er klaar ...