Vorig jaar hadden we het over ecologische duurzaamheid van congressen en events. Dit jaar zoomen we in op de sociale aspecten ervan en hebben we het een hele dag over toegankelijke en inclusieve events.
Wat verstaan we onder toegankelijkheid, inclusiviteit en diversiteit? Wat zijn de specifieke uitdagingen op dat vlak voor de event- en congressector en hoe kan je die wegwerken? Hoe maak je je communicatie inclusiever? Het zijn maar enkele vragen waar we tijdens deze MiFA op ingaan, samen met boeiende sprekers uit het binnen- en buitenland. En hopelijk ook met jou erbij!
Programma
- 9.00 uur: Ontvangst
- 9.30 uur: Inleiding – presentatie Krista Bracke
- 10.00 uur: Keynote door Gabrielle Austen-Browne
Wat als het woord ‘welkom’ voor iedereen hetzelfde zou betekenen? DEIBA (Diversity, Inclusion, Equity, Belonging and Accessibilty)-expert Gabrielle Austen-Browne, oprichter van Diversity Alliance – een toonaangevend Brits adviesbureau voor evenementinclusiviteit – onthult hoe kleine, doordachte veranderingen rimpelingen creëren met een blijvende sociale impact. Deze keynote is in het Engels. - 10.20 uur: Keynote door Taha Riani – Kan ik dat nog wel zeggen?
Taha Riani is inclusie-expert en gespecialiseerd in communicatie. Hij schreef meerdere boeken en brengt een keynote rond zijn boek “Kan ik dat nog wel zeggen?”. Daarin daagt hij ons uit over het ongemakkelijke gevoel dat we ervaren rond inclusie. Deze sessie zal je bewust maken van je eigen vooroordelen en defensieve reacties. - 11.00 uur: Koffiepauze
- 11.30 uur: Keuze uit 2 deelsessies, een workshop en een rondleiding:
- Sessie ‘Infrastructuur op maat van elke gast’
Tijdens deze sessie maken we je wegwijs in de infrastructurele uitdagingen om congressen en events toegankelijk te maken. Bart Parmentier van het Vlaams expertisecentrum toegankelijkheid INTER schetst de hele keten van toegankelijkheid, alvorens in te zoomen op infrastructuur. We maken de INTER-richtlijnen concreet en bespreken de uitdagingen a.d.h.v. echte voorbeelden aangereikt door Milo Vergucht (VISITFLANDERS Convention Bureau) en Alexander Ververken (Stadsschouwburg Kortrijk).
Moderatie: Krista Bracke. - Sessie ‘Communicatie en dienstverlening op maat van elke gast’
Er zijn ook niet-infrastructurele drempels die een deelname aan een congres of event bemoeilijken. In deze sessie gaan we dieper in op aspecten zoals informatie, taal en financiële of sociale belemmeringen. Ellen Van den Berghe, directeur van Publiq, schetst deze drempels en bespreekt samen met een panel manieren om deze weg te werken. In het panel zetelen architect Bart Vermandere, expert toegankelijkheid bij Stad Gent, Saartje Cauwenbergh van Staging Access vzw en Katrien Mampaey van Toerisme Vlaanderen.
Moderatie: Karl Meesters. - Workshop ‘Hoe maak ik mijn eigen event of congres inclusiever?’
Lyke Poortvliet is duurzaamheidsexpert en co-directeur van Green Events. Samen met haar collega’s ontwikkelde ze een duurzaamheidsladder voor events. Dit is een kader waarbij je op verschillende duurzaamheidsdimensies kan nagaan waar je je bevindt met je congres of event en hoe je treden kan stijgen. In deze workshop neemt Lyke je mee doorheen dat kader en leer je dit toe te passen op je eigen congres of event. - Toegankelijkheidsrondleiding Concertgebouw
We organiseren deze MiFA niet toevallig in het Concertgebouw in Brugge. Deze venue heeft heel wat initiatieven genomen om zo toegankelijk mogelijk te zijn. Tijdens deze rondleiding leer je niet alleen het Concertgebouw beter kennen, maar zal je ook inzicht krijgen in alle genomen toegankelijkheidsacties.
- Sessie ‘Infrastructuur op maat van elke gast’
- 12.30 uur: Lunch
- 13.30 uur: Keuze uit 2 deelsessies, een workshop en een rondleiding:
- Sessie ‘Ook vrouwen zijn welkom’
Vrouwen en meisjes ervaren vandaag nog vaak drempels om zorgeloos en veilig te bewegen in de publieke ruimte en op evenementen. In deze sessie belichten we hun ervaring en gaan we dieper in op de drempels die ze tegenkomen en hoe we die kunnen wegwerken. Maud Peeters, onderzoeker bij het onderzoekscentrum Publieke Impact van de Karel de Grote Hogeschool, deelt recente inzichten over de beleving van vrouwen op evenementen. Lore Cuypers, onderzoekscoördinator Vital Cities bij de Howest, vertelt over haar bevindingen rond meisjes in de publieke ruimte. We sluiten af met een interactieve Q&A.
Moderatie: Krista Bracke. - Sessie ‘De transformatieve kracht van events’
Deelnemen aan events kan ook een grote sociale impact hebben, zeker als je actief betrokken wordt bij de organisatie. In deze sessie komen Farah Laporte, coördinator van Refu Interim, en Maxi Sellering, Head of International Relations & Development bij 3X3 Unites, aan het woord om je hun inspirerende werking toe te lichten. We sluiten af met een gesprek en Q&A.
Moderatie: Karl Meesters. - Workshop ‘Inclusieve communicatie’
Marketing- en inclusie-expert Taha Riani vertelt je in deze workshop hoe je inclusieve communicatie kan begrijpen en toepassen. Het zal je helpen om zelf kritisch naar de communicatie van je organisatie te kijken. - Toegankelijkheidsrondleiding Concertgebouw
We zitten met deze MiFA niet toevallig in het Concertgebouw in Brugge; de zaal heeft namelijk heel wat initiatieven genomen om zo toegankelijk mogelijk te zijn. Op deze rondleiding leer je niet alleen het Concertgebouw beter kennen, maar zal je ook inzichten verwerven in alle genomen toegankelijkheidsacties.
- Sessie ‘Ook vrouwen zijn welkom’
- 14.30 uur: Koffiepauze
- 15.00 uur: Keynote door Lakshmee Lachman-Persad – Disability Pride and Belonging
Lakshmee Lachman-Persad is een diversity & inclusion marketeer en de oprichter van Accessible Travel NYC. Zij vertelt je over disability pride en het belang van het gevoel erbij te horen. Deze keynote is in het Engels. - 15.30 uur: Slotbeschouwing door Gabrielle Austen-Browne
Gabrielle Austen-Browne brengt een wrap-up van de dag en stipt je nog de belangrijkste take-aways aan. Deze slotbeschouwing is in het Engels. - 15.50 uur: Inspirerende afsluiter door Karl Meesters
Karl Meesters is bij het grote publiek bekend van zijn hartverwarmend tv-programma ‘Niks Te Zien’ waar hij met populaire muzikanten op klankreis gaat. Ook organiseert hij, onder de noemer Rien à Voir, concerten voor blinden en slechtzienden en komt je daar over vertellen. - 16.15 uur: Netwerkdrink
- 17.15 Einde
Praktische info
- Locatie: Concertgebouw, ’t Zand 34, 8000 Brugge. Je vindt hier meer informatie over de bereikbaarheid.
- Toegankelijkheid: Je vindt hier meer informatie over de toegankelijkheid van het Concertgebouw. Heb je specifieke vragen of noden? Neem dan contact op met ons op.
- Accommodatie: Binnenkort vind je hier meer informatie over hotels waar je met korting kan verblijven.
- Kostprijs en inschrijven: Registratie is € 75 inclusief btw. Inschrijven kan via het inschrijfformulier en tot 28 november 2024.
Congrescentrum in Antwerpen – Flanders Meeting & Convention Center Antwerp