Nationale actie evenementensector op de Heizel

Post Image
Post Image

Op 18 juni voerden verschillende grote bedrijven en vakverenigingen uit de evenementensector actie in Brussel om aandacht te vragen voor de grote financiële problemen waarmee ze te kampen hebben door de Coronacrisis. De ganse sector voelt zich in de steek gelaten. De hele evenementensector heeft immers dringend behoefte aan perspectief om de sector te kunnen heropstarten! Meer dan 3.200 bedrijven en 80.000 banen zijn in gevaar. Verschillende grote bedrijven en vakverenigingen in de sector zetten daarom deze actie op, om de urgentie van deze situatie in beeld te brengen. Gezien die huidige gezondheidscrisis waren er dan ook geen mensen, maar enkele duizenden ‘vergeten’ flightcases verzameld op Paleis 5 op de Heizel in Brussel. De oorverdovende stilte op het plein legde de crisis in de evenementensector pijnlijk bloot.

Olivier Wauters, Executive Director van Eventonline, ging poolshoogte nemen en sprak er met Juul Van Gils, manager BESA en spokeswoman Virginie Claes.

De opzet vandaag is een initiatief geweest waarbij we vooral de onzichtbaarheid van de sector hebben willen voorstellen,”stelt Virginie Claes. Er zijn zo’n 80.000 mensen actief in de evenementensector, waarbij heel veel van die mensen achter de schermen werken. Er wordt vaak vergeten dat er heel veel werk door die mensen wordt gepresteerd, niet alleen tijdens, maar ook vòòr en na een evenement.

Virginie Claes is zelf freelancer en wil als spokeswoman van de Alliantie een stem zijn voor de talrijke freelancers. “Ik ben enorm begaan met de sector. Hoe beter de bureaus worden, hoe meer werk ze kunnen geven aan freelancers. Het is vooral belangrijk dat we nu overkoepelend gaan werken, dat we samen dat perspectief en die steun vragen, we zijn immer versnipperd zonder paritair comité. We begrijpen wel dat het voor de overheid moeilijk is om ‘een gezicht’ te plakken op deze sector, maar da’s wel de opzet van vandaag.”

Perspectief en steun

“Wat we met deze actie willen bereiken, is van de overheid eenperspectief krijgen,” vult Juul Van Gils aan. “Wanneer kunnen opstarten, is wat bedrijven, werknemers en freelancers zo snel mogelijk willen weten. Wij zitten daar allemaal echt op te wachten. Aangezien het een sector is die zeer traag opstart, is het wel nodig dat de overheid die boodschap goed begrepen heeft en dat wij naast dat perspectief ook veel steun nodig hebben. Dat is toch ook wel belangrijk. Perspectief en steun.

1.000 Lege Flight Cases

Elke lege flight case vertegenwoordigt 80 werknemers of freelancers uit de sector. Het idee van de flight cases rijpte vorige week in een aantal WhatsApp groepen. “We hebben dat dan naar één nieuwe groep gebundeld en dit op een kleine week in gang gezet: de sector mobiliseren, toelatingen vragen,enz. Dat was een pittige uitdaging, maar dat is ook waar deze creatieve sector voor staat,” stelt de voorzitter.

Persbelangstelling

Juul Van Gils is tevreden met de persbelangstelling. Binnen de mate van het mogelijke dat dergelijke actie kon worden georganiseerd, is de oproep goed opgevolgd. Ik denk dat we hier toch een mooie set-up hebben, een mooie verzameling van de sector. Dat is dan ook weer uniek. De grote persbelangstelling doet dan ook deugd.”

Shares

You May Also Like

Lancering van een high-tech eventlocatie met virtuele studio ‘De Filatuur'

Locatie De Filatuur is een authentieke eventlocatie in de voormalige textielfabriek FFR, Filature et ...

JADA events opent een varend Pop Up Sterrenrestaurant

Jan en Danny van JADA events zagen de afgelopen maanden zo goed als alle ...

Live, hybride of online? Jouw event bij Technopolis gaat àltijd door!

Plan jij binnenkort een event? Stuur die uitnodigingen maar uit, want Technopolis garandeert dat ...

Exclusief interview met Zuhal Demir Vlaams Minister van Toerisme

In het kader van de persvoorstelling van CERM, het COVID Event Risk Model, had ...

Veilige heropstart van eventsector mogelijk dankzij COVID Event Risk Model

Unieke samenwerking tussen eventsector, overheid en academische wereld Het COVID Event Risk Model (CERM) ...

Breaking news! Train World creëert een nieuwe digitale tool

Train World beseft dat alles in onze veeleisende wereld steeds sneller gaat en dat ...