Nieuwe bestemming voor Skyhall van Brussels Airport

Post Image

In juni 1958 werd de Skyhall, toen de nieuwe terminal van Brussels Airport, plechtig geopend. Deze indrukwekkende hal was zowel revolutionair als vernieuwend voor haar tijd. Vandaag, meer dan 60 jaar later krijgt deze historische hal een nieuwe bestemming om iedereen de kans te bieden er opnieuw magische momenten te beleven, met een indrukwekkend zicht op de vliegtuigen tijdens al even magische evenementen. De vernieuwde Skyhall werd op woensdag 29 januari jl. feestelijk ingehuldigd.

Revolutionair concept

De Skyhall, die in 1958 werd geopend naar aanleiding van de eerste wereldtentoonstelling na de Tweede Wereldoorlog, was revolutionair voor haar tijd. De Belgische architecten Maxime Brunfaut, Geo Bontinck en Joseph Moutschen hebben dit functionele en modernistische luchthavencomplex op natuurlijke wijze opgetrokken rond de indrukwekkende transithal van meer dan 5.000 m2, in voor die tijd vernieuwende materialen, zoals beton en aluminium. Opmerkelijk was ook de volledig beglaasde wand, in totaal goed voor maar liefst 1.800 m2 glas. Een andere eye catcher is de driedimensionale boogstructuur van het dak, volledig in aluminium. De enige steunpunten van het dak waren scharnieren op centrale steunpilaren en stalen trekkers aan de achterkant van het gebouw, waardoor het leek alsof het dak zweefde.

De architecten van toen hebben de hal ontworpen als een open ruimte die baadt in het licht om de reizigers en de bezoekers een mooi panorama te bieden op de luchthavenactiviteiten”, legt Arnaud Feist, CEO Brussels Airport uit. “Om de geschiedenis van deze locatie te eren, was het voor Brussels Airport uiterst belangrijk om bij de renovatie het originele uitzicht van de Skyhall te behouden, en meer bepaald dit iconische plafond, en tegelijkertijd moderne en energiezuinige materialen te gebruiken.”

Technisch huzarenstukje

Uitgangspunt bij de renovatie was een symbiose van verleden, heden en de toekomst. Er bovendien een nieuw leven aan geven… zonder evenwel de getuigenis van weleer uit te wissen. En met behoud van de originele structuur. En zo geschiedde. Dit architecturale meesterwerk werd hersteld in zijn vroegere glorie en werd tevens voorzien van de laatste technologie. Een heuse uitdaging zo bleek, zeker omdat bepaalde materialen van weleer moeilijk verenigbaar waren met de brandbeveiligings-, comfort- en veiligheidsvereisten van vandaag. Het dak maakte onder meer het voorwerp uit van talrijke studies en de renovatie ervan was een ware uitdaging inzake isolatie. Bij de vervanging van de grote glaspartij opteerde de luchthaven voor hoogrendementsglas. Daarnaast werd ook een warmterecuperatiesysteem en ledverlichting geïnstalleerd om het complex milieuvriendelijk te moderniseren. Verder werden ook inspanningen geleverd om zo weinig mogelijk nieuwe materialen toe te voegen in de hal. Zo werd de vloer ter hoogte van de aankomstzone nauwgezet hersteld en gerenoveerd.

Prestigieuze evenementen

De volledig gerenoveerde Skyhall vormt vanaf heden een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de luchthaven. Bezoekers die de hal betreden, worden ondergedompeld in hetzelfde universum van licht en luchtigheid dat de eerste passagiers in 1958 ervaarden. Ook vandaag leidt de enorme glaspartij de blik meteen naar buiten, naar de vliegtuigen.

“We zijn ervan overtuigd dat deze opmerkelijke hal al snel een toplocatie zal worden voor tal van prestigieuze nationale en internationale evenementen”, aldus nog Arnaud Feist. “De Skyhall is echt een unieke plek. Er zijn maar weinig evenementlocaties die tegelijkertijd zicht bieden op de landingsbanen en op de vertrek- en aankomsthallen.”

De Skyhall, die toegankelijk zal zijn vanaf de maand maart en ook tal van vergaderzalen omvat, zal beschikbaar zijn voor een brede waaier van evenementen.

Shares

You May Also Like

Exclusief interview met Zuhal Demir Vlaams Minister van Toerisme

In het kader van de persvoorstelling van CERM, het COVID Event Risk Model, had ...

Veilige heropstart van eventsector mogelijk dankzij COVID Event Risk Model

Unieke samenwerking tussen eventsector, overheid en academische wereld Het COVID Event Risk Model (CERM) ...

Breaking news! Train World creëert een nieuwe digitale tool

Train World beseft dat alles in onze veeleisende wereld steeds sneller gaat en dat ...

Kogel door de kerk: evenementen kunnen weer!

De Nationale Veiligheidsraad, uitgebreid met de ministers-presidenten, heeft vandaag, 24 juni, een akkoord bereikt ...

Ontslag in 30% van de organisaties in Belgische eventsector

KdG-expertisecentrum Publieke Impact monitort impact van de coronacrisis De voorbije drie maanden moest maar ...

Nationale actie evenementensector op de Heizel

Op 18 juni voerden verschillende grote bedrijven en vakverenigingen uit de evenementensector actie in ...