Nieuwe eventlocatie in Brugge: BMCC opent deuren in 2022

Post Image
Post Image

Vanaf 2022 staat Brugge voor eens en voor altijd op de kaart als meeting- en congresstad. Immers, dan opent het fonkelnieuwe ‘Bruges Meeting & Convention Centre’ (BMCC) de deuren. Het betreft een nieuwbouwproject dat een heuse make-over wordt van de voormalige Beurshalle op het Beursplein in het historische centrum van Brugge. Olivier Wauters, Executive Director van Eventonline blikt vooruit en had een gesprek met Sarah Cornand, Directeur van het BMCC.

‘BMCC’ staat voor ‘Beurs-, Meeting- & Congrescentrum’ in het Nederlands en ‘Bruges Meeting & Convention Centre’ in het Engels. “We hebben ervoor geopteerd om in de Engelse versie van de naam het woord ‘Bruges’ op te nemen omdat op internationaal gebied Brugge toch wel een naam is die klinkt als een klok en sowieso een merknaam is waarmee je mensen enthousiast kan maken”, zegt Directeur Sarah Cornand. “De Nederlandse naam verwijst dan weer naar de oude naam van het gebouw, de ‘Beurshalle’”.

Het Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is evenwel een volledig nieuwbouwproject waarvan de eerste steen in september 2019 werd gelegd. Het pand zal de deuren openen in januari 2022.

“Het gebouw omvat een multifunctionele eventruimte op de benedenverdieping met een oppervlakte van 4.500 m2  en is zo de grootste indoor event oppervlakte in Brugge. Het gebouw is geconcipieerd om alle mogelijke logistieke activiteiten vlot te laten verlopen,” stelt Sarah Cornand. “Zo bevindt zich achteraan het gebouw een grote inrijpoort waardoor camionettes en zelfs opleggers kunnen binnenrijden om de op- en afbouw van events te faciliteren. Er zijn op het gelijkvloers elektriciteits- en wateraansluitingen voorzien, alsook akoestische wanden die niet alleen verduisteren, maar ook akoestisch dempen, waardoor ook events met muziek of feesten kunnen doorgaan in de multifunctionele ruimte. De grote glaspartijen kunnen ook worden opengezet, waardoor de benedenverdieping als een overdekt plein kan worden gebruikt voor events.

Naast deze grote multifunctionele eventruimte waar tot 2.500 deelnemers terecht kunnen, is er uiteraard ook een meeting- en congresgedeelte. Voor grote, maar ook kleinere events. “Op de derde verdieping bevinden zich de vergaderzalen met oppervlaktes die variëren tussen de 30 en 95 m2, voor 10 tot 80 deelnemers. Dus ook voor kleinere corporate groepen, zoals bijvoorbeeld een board meeting. Perfect voor eendagsvergaderingen of meerdaagse meetings in het historische kader van Brugge.”

Op de 1ste en 2de verdieping bevinden zich dan de grotere zalen. “Onze grote congreszaal biedt plaats aan 514 deelnemers. Het is een auditorium, maar wel een auditorium met een  inklapbare tribune. Immers, als je de zaal wil gebruiken in een andere set-up is dat perfect mogelijk,” aldus Sarah Cornand. “De zitjes kunnen worden ingeschoven tegen de achterkant en de zaal kan dan worden opgesteld in een volledig gewijzigde set-up: schoolstijl, ronde tafels, enz. Alle zalen kunnen auditief en visueel met elkaar worden verbonden. Je kan dus perfect de spreker van de plenaire zaal streamen naar de kleinere zalen. Alle technologie om hybride meetings mogelijk te maken zal aanwezig zijn. Dit is een enorme troef waarmee we perfect kunnen inspelen op de gewijzigde vraag van organisatoren.”

Achteraan de zaal bevinden zich de tolkencabines en regiekamers. Alle faciliteiten zijn tevens voorzien volgens het plug-&-play principe. In de zalen zijn basisfaciliteiten inbegrepen, zoals een basisset met microfoons, schermen en beamers. “We willen immers een gebouw zijn dat gemakkelijk te gebruiken is door organisatoren. Onze Event en Facility managers zullen bovendien 100% ten dienste van de klant staan om een perfecte service te garanderen ,” bevestigt de directeur.

Catering

In de mooie cateringruimte op de 4e verdieping kunnen koffiepauzes, lunches en diners worden georganiseerd. “Op de bovenste verdieping hebben we een fantastisch mooie ruimte met een capaciteit van 500 deelnemers met een mooi panorama over Brugge en haar historisch dakenlandschap. We gaan werken met een aantal uitstekende cateraars. Een beperkt aantal evenwel, maar we zorgen dat er voor elk budget en elk type event een specifieke cateraar beschikbaar is. Van broodjeslunch tot high-end galadiner, we zullen het allemaal kunnen aanbieden,” aldus Sarah Cornand.

Welcome cocktails kunnen doorgaan op het terras met zicht op het historische Brugge, maar ook binnenin het gebouw zal er voldoende daglicht zijn. “Daglicht wordt inderdaad de rode draad doorheen dit gebouw,” beaamt de directeur. “Er zijn enorm veel verduisterbare raampartijen die ervoor zorgen dat er heel veel daglicht het gebouw binnen stroomt waardoor het mooie Brugge als het ware in het gebouw wordt gezogen. Dit zorgt toch wel voor een extra beleving. Congresgangers zitten niet de ganse dag in een gebouw opgesloten met de gordijnen dicht. Het maakt dus deel uit van de ervaring om in het historische hartje van Brugge te zitten.”

Hybride meetings

Door de COVID-19 pandemie heeft vergaderen een andere dimensie gekregen. Hybride meetings zijn daardoor populair geworden en zullen dat in de toekomst misschien wel blijven. “Hiermee hebben we in het Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) rekening gehouden. Onze locatie is dan ook uitgerust met de nieuwste technologie inzake hybride meetings,” bevestigt  Sarah Cornand. “Alle nodige aansluitingen zijn voorhanden, zowel in de plenaire zaal als in de grotere vergaderruimtes boven. Dus ook daar spelen we in op de veiligheidsvoorschriften die mogelijk ook in 2022 nog zullen gelden. We kijken echter positief naar de toekomst, waar het hybride aspect wellicht een vast onderdeel zal zijn van meetings en congressen.

Parking

Wie met de wagen naar het Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) afreist,  hoeft zich geen zorgen te maken inzake parkeergelegenheid. “Onder het gebouw voorzien we een ondergrondse parking met een 90-tal parkeerplaatsen,” stelt de directeur. “Die kunnen bijvoorbeeld worden ingezet voor organisatoren of standhouders van een beurs of deelnemers aan een galadiner. Er zijn uiteraard ook enkele publieke parkings. De dichtstbijzijnde parking, ’t Zand, wordt trouwens verder uitgebreid met zo’n 635 plaatsen. Ook met het openbaar vervoer is het BMCC makkelijk te bereiken. Het gebouw bevindt zich op 10 minuten wandelen van het station, en op wandelafstand van alle hotels, restaurants en attracties. Er komt ook een ondergrondse fietsenstalling .”

Drie USPs

Directeur Sarah Cornand gaat prat op de drie sterke pijlers waarop het succesverhaal van het Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) zal steunen.

  • Historische setting

“Vergaderen in een historische binnenstad als Brugge is echt wel uniek,” vindt Sarah. “Dat blijft een belangrijke troef. Immers, hoeveel vergaderlocaties liggen niet buiten de stad. Hier stap je buiten en je vertoeft onmiddellijk in het historische hart van Brugge en op wandelafstand van de talloze hotels en musea. De bereikbaarheid is bovendien uitstekend gelegen op enkele minuten van het treinstation en heel vlot toegankelijk via het openbaar vervoer met een busterminal voor de deur. Rechtstreekse treinen sporen vanuit Brussels Airport in 80 minuten naar Brugge. Met de Thalys vanuit Amsterdam, Parijs of Keulen ben je via Brussel Zuid snel in Brugge. Vanuit Londen reis je met de Eurostar tot in Rijsel en dan ben je na een transfer van slechts in 40 minuten in Brugge.”

  • It’s a people project

“Het BMCC is niet alleen bouwtechnisch en logistiek een uitstekend gebouw, ook onze service zal excelleren,” stelt Sarah. “Mensen moeten terugkeren naar het BMCC omdat we de service naar een hoger niveau zullen tillen. We gaan de klant helpen om de beste oplossing voor zijn of haar event te bieden.”

  • Sustainability

“Met de bouw van dit project werd heel erg rekening gehouden met het groene aspect,” aldus Sarah. “Warmtepompen, zonnepanelen, recuperatiebaksteen, tapijttegels uit gerecycleerde materialen. Ook de uitbating van het gebouw wensen we zo groen mogelijk te maken. In onze kantoren werken we haast uitsluitend digitaal, maar ook inzake onze leveranciers kijken we uit naar catering uit de regio, of gerechten die de lokale terroir gaan weerspiegelen en rekening houdend met de korte keten.“

Last but lot least

Het is nog even wachten vooraleer het Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) de deuren opent. Wie echter nu reeds overweegt om er een event te organiseren in 2022 talmt best niet te lang. “We kregen reeds veel aanvragen van geïnteresseerde partijen,” voegt Julie Lievens, Marketing Manager van het BMCC eraan toe. “Dus best niet te lang twijfelen want het ziet ernaar uit dat het BMCC voor 2022 snel volgeboekt zal zijn.”

Doe hier een virtueel bezoek.

Contact:
Sarah Cornand
+32 50 444 668
Sarah.cornand@brugge.be
www.bmccbruges.com

Facebook: https://www.facebook.com/bmccbruges
Instagram: https://www.instagram.com/bmccbruges/
Twitter: https://twitter.com/bmccbruges
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/bmccbruges
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCBkFh5nAgK38zx18aQCgnqQ

Shares

You May Also Like

Vaccineren is geen feest maar vertrouwt wel op dezelfde connectiviteit – Citymesh

Citymesh voorziet de connectiviteit in acht Vlaamse vaccinatiecentra, waaronder het centrum Flanders Expo en ...

Bierkasteel blikt hoopvol vooruit!

Door de Corona-pandemie heeft Bierkasteel Vanhonsebrouck moeten goochelen met de agenda. Ook de klanten ...

Vandaag International Day of Women and Girls in Science

Vandaag is het de International Day of Women and Girls in Science, een dag ...

Café Local wordt Studio Local

De gekende Antwerpse event-locatie Café Local wordt tijdelijk omgetoverd tot professionele streaming Studio Local. ...

De Rolling Stones in de parochiezaal van Zwevezele

Een ‘Astronomisch aantal aanmeldingen tegelijk’ legde Smartschool plat. De afkoelingsweek die minister Ben Weyts ...

Nieuwe rubriek ‘Corona-proof Events’

Hier lees je alles over hybride en virtuele events.
Kortom, het digitale aanbod in onze sector.