One-on-One met Yves Van Dijck, Zaakvoerder Salons & Traiteur Magnus

Post Image
Post Image

In de reeks ‘One-on-One met … ‘ interviewde Olivier Wauters, Executive Director van Eventonline, onlangs Yves Van Dijck, Zaakvoerder Salons Magnus en Traiteur Magnus.

OW: Wie is Yves Van Dijck en wat doe hij?

YVD: Ik ben sinds 1996 zaakvoerder van Salons Magnus als opvolger van mijn vader. Traiteur Magnus bestaat sinds 1924. Begonnen als bedrijf dat zich vooral richtte op particulieren, maar doorheen de jaren steeds meer bezig met bedrijfsevents. Dus meer dan 20 jaar en zo’n 200 à 300 evenementen per jaar. Da’s ondertussen vlot zo’n 7.000 events aan ervaring.

OW: Vind je dat de markt in de periode is veranderd?

YVD: Ik denk het wel. Voor 2007 organiseerden bedrijven een event om iets af te sluiten, bijvoorbeeld een deal is geklonken en dat wordt gevierd. Iets is verkocht, iemand gaat op pensioen, m.a.w. de kostprijs voor het evenement was reeds verdiend. Vandaag ervaar ik dat evenementen worden aanzien als deel van een verkoopplan. Een bewuste marketingstrategie. Een event heeft de bedoeling om een product voor te stellen of aan de man te brengen. Met als resultaat dat de kostprijs van dergelijk evenement nog moet worden verdiend. Bijgevolg zijn de opdrachtgevers kritischer wat evenwel logisch is. De klant heeft niet onmiddellijk zicht op de return.

Daarentegen is het belevingsaspect op evenementen veel belangrijker geworden. Een kleiner deel van het budget gaat naar de catering, het merendeel naar ‘toeters en bellen’. Vooral bij bedrijven, maar ook bij particuliere feesten.

OW: Hoe speel jij hierop in?

YVD: Samen met evenementenbureaus mee op de hoogte blijven van de nieuwe trends en hypes op de markt en proberen constant vernieuwing te brengen naar activiteiten rond het eten. Wij proberen als traiteur meerwaarde te geven niet enkel op het bord.  We hebben heel snel begrepen dat om vandaag succesvol te zijn je een totaalpakket moet kunnen aanbieden. Het verschil met of zonder evenementenbureau is gewoon een kwestie van hoever je die beleving wenst te voeren.

OW: Geef eens een kritische kijk op de markt …

YVD: Mijn enige bezorgdheid, economisch gezien, is dat wij er niet in slagen om de automatisatie door te voeren in de catering. We zullen altijd afhankelijk zijn van een te hoge personeelskost. Arbeid blijft een heel belangrijk onderdeel van onze branche. Ik merk dat ondanks de digitalisering en alle andere technologie, het aantal personeelsleden op events blijft stijgen. Dat betekent dat de totale kostprijs onder druk staat. Indien de klant de kwaliteit wenst te blijven behouden, zal hij moeten inzetten op kleinere events, met een gezonde return.

De events zullen gericht worden naar een selectieve groep van klanten, als deel van het marketingbeleid. De hele grote evenementen zullen het moeilijker krijgen. Vandaar dat wij ook volop inzetten met vernieuwing van onze eigen locatie Salons Magnus aan de Prins Albertlei in Antwerpen. Hier ontvangen wij groepen tot 150 à 200 personen. Een goed uitgeruste feestlocatie zorgt ervoor dat je op een budgetvriendelijke manier kwaliteit kan blijven geven voor een klanten- of personeelsevent.

OW: Hoe ziet de toekomst van de sector er voor jou uit?

YVD: Inzake werkgelegenheid zit het in de horeca zeker snor. Er zal altijd voldoende werk zijn. Er zullen ongetwijfeld wel verschuivingen gebeuren. In België zijn er gemiddeld meer horecazaken dan in de omliggende landen. De vraag is of we deze diversiteit kunnen blijven behouden. Het belevingsverhaal zal een belangrijke rol blijven spelen, maar het moet in balans blijven met uw hoofdactiviteit. Ga niet ‘over the top’.

Catering en events zullen blijven floreren ofwel promotioneel om uw producten aan te bieden, maar evengoed om uw personeel te motiveren tijdens het nieuwjaarevent.

‘Let’s keep the people happy !’

OW: Wil je nog iets meegeven aan de toekomstige nieuwe ondernemers van de sector?

YVD: Alles start vanuit een specialiteit. Van iets dat jij beter kan. Dit kan een vaardigheid zijn, maar evengoed een unieke locatie. Het is belangrijk om in een sector aanwezig te zijn, maar nog belangrijker om te blijven doorzetten. Immers, dat is een van de redenen dat mensen in je geloven. Klanten hechten veel belang aan de persoon of het bedrijf waarmee ze in zee gaan, iemand waarop ze kunnen vertrouwen. Een huis van vertrouwen creëren dus. Een belangrijk aandachtspunt voor elke toekomstige ondernemer in een wereld die te snel verandering vraagt.

Event Catering in Antwerpen – Traiteur Magnus

Uniek herenhuis met feestzaal – Salons Magnus

Shares

You May Also Like

Een duidelijk signaal …

De Corona-crisis heeft heel wat roet in het eten gegooid. Daar zijn we het ...

Toerisme Oostende is verheugd dat de meeting industrie weer perspectieven krijgt

Na een intense periode is Toerisme Oostende verheugd dat de meeting industrie weer perspectieven ...

Antwerpse Oktoberfesten op het water

Van zaterdag 19 september tot en met zaterdag 3 oktober zouden normaal gezien de ...

Alliance Belgian Event Federations evolueert naar Confederation Events

De Alliance Belgian Event Federations werd opgericht om de Belgische evenementenindustrie te verenigen tijdens ...

Technopolis organiseert eerste online Directors Forum Ecsite

We tonen dat Technopolis alles in huis heeft om digitale events te organiseren.” Technopolis organiseert ...

Een digitale oplossing voor uw event?

U wil graag opnieuw boodschappen communiceren naar uw doelpubliek? Een product lanceren of een ...