Ontslag in 30% van de organisaties in Belgische eventsector

KdG-expertisecentrum Publieke Impact monitort impact van de coronacrisis

De voorbije drie maanden moest maar liefst drie op de tien organisaties actief in de eventsector personeel laten vertrekken. Zes op de tien organisaties verwacht ook in de komende drie maanden mensen te moeten ontslaan. Dat blijkt uit de tweede nationale sectorbevraging van het expertisecentrum Publieke Impact van Karel de Grote Hogeschool (KdG) sinds de uitbraak van de coronacrisis. De bevraging is een initiatief van Experience Magazine, de Alliantie van Belgische Event Federaties, FMiV, Toerisme Vlaanderen en EventFlanders.

De ontslagen zijn een gevolg van de vele geannuleerde en uitgestelde events. Het verwachte omzetverlies wordt elke maand groter. Onderzoeker Joris Verhulst legt uit: “Voor een derde van de organisaties zijn nu al alle geplande events geannuleerd tot het einde van het jaar. Zes op de tien organisaties denkt dat meer dan de helft tot alle events geannuleerd of uitgesteld zullen worden in 2020. Voor de meeste organisaties blijkt 2020 een verloren jaar.”

Verwacht verlies in 2020 nog hoger dan eerder gedacht

De organisatoren van events in België verwachten een omzetverlies van 68% in 2020 ten opzichte van 2019. Dit is een nog groter verlies dan ze verwacht hadden eind maart. Toen werd dit verlies op 52% geschat. Ook het verwachte omzetverlies van de toeleveranciers aan events (zoals catering, decoratie, audiovisuele ondersteuning …) kent in juni een aanzienlijke stijging. Daar waar deze in maart op 55% werd geschat voor dit jaar, wordt de schade nu al geraamd op 71%. Organisatoren van events schatten het verlies op 1,7 miljard euro. Toeleveranciers verwachten meer dan 4,7 miljard euro te verliezen.

“De cijfers tonen een zwaar toegetakelde sector door de coronacrisis”, zegt het hoofd van het expertisecentrum Publieke Impact Christine Merckx. “Toch zien we ook tekenen van hoop. Meer organisatoren en toeleveranciers dan in maart vertrouwen erop dat hun organisatie voldoende reserves heeft om de crisis te overleven. De sector maakt goed gebruik van de steunmaatregelen van de overheid en die blijken dus te helpen. Ook het perspectief op een relance van de sector kan voor dit licht optimisme zorgen.” 

De bevraging

Begin juni vulde meer dan 12% van alle event professionals in België de enquête in. Het gaat om organisaties die voor meer dan 50% van hun omzet professioneel betrokken zijn bij of actief zijn in de organisatie van events, conferenties, beurzen, festival, incentives en/of meetings.

Deze enquête kadert in een reeks bevragingen. In maart werd de eventsector een eerste keer bevraagd. Deze enquête in juni is de tweede. In september en december van dit jaar wordt de sector opnieuw bevraagd. Het doel is de impact van de coronacrisis op de eventsector te monitoren, nu en in de toekomst.

Voor interviews en meer info, contacteer:

Julie De Smedt, pers & communicatie van het expertisecentrum Publieke Impact
julie.desmedt@kdg.be – 0494 89 79 83

Christine Merckx, hoofd van het expertisecentrum Publieke Impact
christine.merckx@kdg.be – 0473 69 21 84

Expertisecentrum Publieke Impact

Publieke Impact is een expertisecentrum van Karel de Grote Hogeschool. Het verricht toegepast wetenschappelijk onderzoek met als doel evenementen en andere stedelijke activiteiten beter af te stemmen op burger en maatschappij. Een betere afstemming zorgt voor een grotere publieke impact en dus een effectievere inzet van middelen, mensen en materiaal.

De onderzoekers bouwen kennis en expertise op die ze vertalen in tools en richtlijnen op maat van de sector. Het expertisecentrum biedt samen met een netwerk van coaches en consultants ook navormingen en advies op maat voor zowel de publieke sector als de (non-)profitsector. Deze opleidingen dragen bij aan de verdere professionalisering van de evenementensector.

Shares

You May Also Like

Ook de eventsector toont zijn warm hart en springt bij in de getroffen regio

In nauwe samenwerking met het Belgische Rode Kruis en het NCCN (Nationaal Crisis Centrum), ...

Lancering ‘Outdoor Living’ e-platform van Organic-Concept

Organic-Concept schakelt een digitale versnelling hoger en lanceert een ‘Outdoor Living’ e-platform. Het platform ...

Bekende Deinse cateraar geeft Grand Café Driespoort tweede leven

Grand Café Driespoort, de horecazaak in het shoppingpark langs de Gaversesteenweg, heropent binnenkort de ...

De eerste slachtoffers in de eventwereld

“Life is music. Life is geen politiek spelletje” Astrid Stockman Waar we met de ...

ACC vertegenwoordigers bezorgen open brief en cartoon-reeks aan Kabinet De Croo

Open Brief aan Kabinet De Croo: Sinds meer dan een jaar werkt de eventsector ...

AED Studios start pop-up outdoor pretpark

Vanaf zaterdag 12 juni om 10u start AED Kadee: een nieuw outdoor entertainment concept ...

Let’s Meet in Brussels…
maar waar en hoe?

Ontdek de nieuwe dynamiek voor uw evenementen
in Brussel in deze prachtige publireportage