Patrick Vermaerke: Niks is beter dan live

Pas als er iets niet meer is, besef je hoe hard je dat mist. Wanneer de evenementensector uiteindelijk opnieuw zal opstarten, heeft die haast een jaar in coma gelegen. Olivier Wauters, Executive Director Eventonline, had er een gesprek over met Patrick Vermaerke van Bevas Events.

“We hebben de afgelopen jaren met de eventsector fantastische mooie zaken beleefd. We konden reizen, zaken uit proberen, we hadden gigantische mogelijkheden,” stelt Patrick Vermaerke. Niet alles was echte rozengeur en maneschijn. Er waren ook tegenslagen. “Als ik terugblik op mijn 20-jarige carrière dan hebben we evenwel ook wat crisissen meegemaakt, zoals 9/11, twee bankencrisissen en de aanslagen in 2016. Wat we nu meemaken met de COVID-19 pandemie, dat is echter van ongekende orde. Onze sector zal uiteindelijk minstens voor een jaar stilliggen. De evenementenbranche is dan ook bijzonder zwaar getroffen. Als je dat bekijkt in perspectief van de algemene economie dan kan je wel stellen dat bepaalde sectoren kraken onder de Coronalast. Zoals onze sector, maar ook toerisme, kortom, alles wat het sociale leven omhelst en aangenaam maakt, kreeg het hard te verduren. Niemand had dit zien aankomen. We moeten er als sector echter doorspartelen en de zaken aanvaarden zoals ze zijn. Gezondheid blijft immers het belangrijkste goed. Als we op het einde van het jaar traditiegetrouw iedereen een goede gezondheid toewensen, dan beseffen we nu pas echt hoe belangrijk dat is.”

Reflectie is noodzakelijk. “We moeten deze situatie nu eenmaal aanvaarden, niettegenstaande dienen we toch over een paar zaken na te denken. We hebben het afgelopen jaar beseft wat het is om belevenis van onze zintuigen te moeten missen. Feesten, dansen, concerten, sporten, dingen samen beleven. Het gemis van deze zaken vinden we heel erg, dat is nu wel duidelijk. Misschien hebben we daar de afgelopen jaren te weinig bij stilgestaan. Nu beseffen we het allemaal heel goed wat het betekent elkaar niet te mogen zien of te ontmoeten. Niet kunnen ruiken, niet kunnen genieten van het mooie, spontane. Niet kunnen dansen, niet kunnen zeggen ‘vanavond doen we dit of dat’ … Vandaar mijn oproep om positief naar de toekomst te blijven kijken.”

De evenementsector is gekend voor haar vindingrijkheid en creativiteit. “Ik had nooit verwacht dat de technologie die er reeds was, zo snel veelvuldig zou worden toegepast,” vindt Patrick. “Als je kijkt naar de snelheid en hoeveelheid waarbij plots hybride events worden georganiseerd … Alleen, iedereen die met hybride events werkt, zegt tevens dat het niet hetzelfde is als live. Je hebt geen echt oogcontact, je hebt niet dat gevoel van spontaan ontmoeten. We zitten nu wel allemaal thuis naar Netflix te kijken, maar zodra we kunnen, willen toch opnieuw naar de bioskoop kunnen. We bestellen take-away, maar we willen opnieuw op restaurant kunnen. Het is dat sociale dat mensen tezamen brengt. We luisteren muziek, maar missen live concerten. Idem met voedsel.”

Patrick Vermaerke voorspelt een en/en verhaal voor de toekomst. “Ongetwijfeld. Het digitale verhaal wanneer het noodzakelijk of wenselijk is, maar waar het kan, zullen evenementen opnieuw live gebeuren. Inzake massa-events zal de herstart langzamer verlopen. De mensen moeten opnieuw vertrouwen krijgen dat het veilig kan. De schrik wegenemen wordt de grote factor. Onze sector gaat uiteindelijk meer dan een jaar in coma gelegen hebben en we gaan tijd nodig hebben om opnieuw daaruit te ontwaken en terug aan te sterken. Als je resultaat wil boeken met je bedrijf kan je dat alleen in teamverband. Bij sporten zie je dat, bij concerten ook. Je kan individueel wel iedereen laten spelen, maar pas als je samenkomt en aan hetzelfde zeel trekt dan lukt het echt. Digitale events hebben zeker waarde. Nutteloze verplaatsingen worden zo vermeden. Echter, niks is beter dan live.”

Positief denken blijft een vereiste. “Ik ben ervan overtuigd dat we een positieve boodschap moeten brengen zodra het vaccin de komende maanden zijn werk gaat doen. Ondertussen moeten wij daar als sector door. De laatste maanden zijn er toch een reeks van juiste maatregelen getroffen om onze bedrijven zuurstof te geven. Het is belangrijk dat deze zuurstoftoevoer dan ook kan blijven worden toegediend de komende maanden. Naast het financiële, zal bovendien ook de mentale veerkracht belangrijk zijn. Als je iedereen gedurende een jaar stillegt, dan weet je dat je ook op mentaal vlak alles weer moet opbouwen. Immers, een marathonloper die een blessure opliep, kan ook niet meteen opnieuw een marathon lopen. Als dat alles kan worden overbrugd dan denk ik wel dat de tweede helft van het jaar positief zal evolueren,” aldus nog de eventondernemer.

Organisatie van bedrijfsevenementen – Bevas Events

Shares

You May Also Like

Ecco La Luna lanceert een nieuw learning & development programma voor teams

Met ‘Naturing Teams’ lanceert Ecco La Luna een nieuw learning & development programma voor teams. Dit helpt bedrijven ...

Uniglobe Robins Travel gaat voor duurzaam reizen

2020 deed mensen meer dan ooit nadenken over het leven, gezondheid, de wereld en ...

Samenvatting hoorzitting commissie voor Economie, werk, sociale economie, wetenschap & innovatie van 14/01/2021

Link: https://www.vlaamsparlement.be/commissies/commissievergaderingen/1460858 Dit is het verhaal van bedrijven die heel graag willen werken. Het ...

Nieuwe rubriek ‘Corona-proof Events’

Hier lees je alles over hybride en virtuele events.
Kortom, het digitale aanbod in onze sector.