Plantrent: kleine plantjes of grote bomen om je volgende evenement aan te kleden

Post Image
Post Image
Post Image
Post Image

Een interview midden in de orangerie van Plantrent, vaste partner van de #miceparty en sinds jaar en dag klant bij Eventonline. Olivier Wauters, Executive Director van Eventonline had er een gesprek met zaakvoerder Stijn Goethals.

“De orangerie is een plaats naast de opslag van onze bomen en laurieren. Tot een jaar geleden hebben we deze hangar enkel gebruikt als opslagplaats van materialen in de winter. Ondertussen hebben we deze ruimte omgetoverd tot ontvangst- en showroom voor onze klanten”, aldus de zaakvoerder. Het betreft een serre die organisch is ingericht met zeer veel natuurlijke materialen in een groene omgeving en vooral met de bedoeling om klanten te ontvangen om te kijken welke richting ze willen uitgaan voor hun evenement. Er is tevens een terras aangelegd met de exclusievere materialen van Plantrent, zoals de grote bijenkorven en de dikke laurierstammen. “Tevens om er onze pronkstukken te tonen zodat klanten daar een juist beeld van hebben voor bijvoorbeeld grotere evenementen”, aldus Stijn.

Van tuinbouw naar plantenverhuur

Plantrent is actief sinds 2002. Het idee werd trouwens ingefluisterd door een klant op een tuinbeurs. “Oorspronkelijk waren we actief in de tuinbouw. Op een tuinbeurs in Turnhout kregen we de vraag om planten te lenen voor een evenement. Zo is dan het idee ontstaan om planten te gaan verhuren voor trouwfeesten, communiefeesten, aan catering- en andere bedrijven,  e.d. De allereerste events waren dan ook steeds een uitdaging want we hadden geen specifiek transport. Naarmate we bleven groeien, hebben we dan uiteindelijk definitief gekozen voor plantenverhuur. De combinatie tuinaanleg van ’s morgens vroeg tot een uur of vijf om vervolgens nog enkele uren met plantenverhuur bezig te zijn, lukte gewoonweg niet meer.”

Plantrent startte in Turnhout me een bescheiden oppervlakte van 500m2. Na vijf jaar werd verhuisd naar Vosselaar, in een pand van 1.500 m2. Door voortdurende expansie werd in 2010 een pand van 15.000 m2 aangekocht dat ondertussen verder werd uitgebreid tot 18.000 m2.

Volwaardige planten

“De planten die we in ons assortiment hebben, willen we vooral beter en mooier maken”, stelt Stijn. “Wij willen dan ook enkel volwaardige planten verhuren. Bomen van 5m met een deftige stamdiameter bijvoorbeeld. Of olijfbomen van 100 jaar oud verhuren en niet van 5 jaar oud. We merken dat hoe beter we voor onze planten zorg kunnen dragen, hoe mooier de planten zijn. Je zit natuurlijk met een containercultuur en potverhaal en dat is dan ook niet eindeloos. We moeten dan ook elk jaar de wortels van onze planten knippen en de potgrond vernieuwen. Dat wordt immers systematisch per plant bekeken. We zijn dus eigenlijk een tuinbouwbedrijf gebleven, maar één dat ver buiten de lijnen kleurt.”

Inzake tropische en mediterrane planten krijgt Plantrent regelmatig voorstellen van leveranciers. “Dat blijft dan steeds afwegen”, vindt Stijn. “Je moet je altijd afvragen wat je er achteraf mee kan doen en hoe je ze moet verzorgen.” Inzake binnenlandse bomen, platanen, berken enz. doet de zaakvoerder en zijn team zelf veel research. “Dergelijke soorten gaan we zelf uitzoeken om te kijken welke exemplaren volwaardig zijn en het beste in ons aanbod passen. We krijgen regelmatig de vraag of we voor bepaalde planten interesse hebben om ze op te nemen in ons assortiment voor de verhuur, maar je moet evenwel beseffen dat niet elke plant of boom geschikt is om in een pot te leven. We hebben bomen die nu twintig jaar in de pot staan, maar ook reeds vijftien jaar in de voorgrond stonden en dus ondertussen dertig à veertig jaar oud zijn. Dat zijn dan ook bomen die moeten worden verzorgd. Die hebben op tijd hun voeding nodig. In een pot ben je beperkt. De bomen of planten kunnen niet met hun wortels gaan zoeken. Onze taak dus om die dan te manipuleren opdat ze zo goed mogelijk blijven. Ze mogen eigenlijk ook niet meer groeien, maar moeten wel mooi blijven. Kortom, overleven in hun pot.”

Transport

Ook het transport van het plantenverhuurbedrijf is ondertussen daarop afgestemd. “Vroeger werd alles manueel ingeladen. Ondertussen niet meer. Het blijft veel volume, zo’n bomen van vijf meter. Het zijn evenwel onze pronkstukken en ik ben er wel fier op. Ze moeten echter wel juist en correct worden geladen zodat er niet te veel takken afbreken. Vroeger gebeurde dat al wel eens. Ondertussen zijn we daar toch veel voorzichtiger mee geworden en hebben we ons transport daaraan aangepast.” Het bedrijf heeft ondertussen ook een oplegger die temperatuur kan houden, verwarmd of gekoeld indien dit nodig is. “De bedoeling is steeds om de transporttijd zo kort mogelijk te houden. Immers, een oplegger met groen in de zon is niet zo gezond”, aldus de zaakvoerder.

Toekomst

Plantrent denkt tevens aan de toekomst. “We kennen elk jaar een lichte groei. We zoeken vooral stabiliteit tussen de pieken en dalen om daar het juiste personeelsbestand voor te vinden. We plannen tevens een nieuw voorgebouw vooraan onze loodsen tegen 2020. De vergunningen zijn reeds binnen. Ondertussen zijn we ook actief op de Nederlandse markt die we echter systematisch wensen te bewandelen, want we willen daar niet te vlug in gaan. We willen 100% zeker zijn dat we die nieuwe klanten topservice kunnen aanbieden”, aldus nog de zaakvoerder.

Webshop

Wie de website van Plantrent bezoekt, kan vanaf heden ook terecht op een webshop met de courantste producten. Offerte krijg je binnen de 24h.

Bekijk deze klant ook op Eventonline:

Plant verhuur, verhuur planten, planten voor evenementen – Plantrent Group

Shares

You May Also Like

Botanic Sanctuary Antwerp: fonkelende diamant in hartje Koekenstad

Op zoek naar een originele en memorabele bruiloftslocatie in het bruisende hart van Antwerpen? ...

Je werk loslaten na de uren en op vakantie, groepsdruk of noodzaak?

Werkdagen van 7u ’s ochtends tot 22u ’s avonds, thuis komen en snel nog ...

Subsidies voor herstelplan internationale B2B-congressen en -evenementen

Door de huidige crisis moet de MICE-sector zich opnieuw uitvinden. Zo wordt er vooruitgelopen ...

Very Food Catering is er opnieuw klaar voor

De Corona-crisis staat meestal synoniem voor beperkte activiteit. Niet zo bij Very Food Catering. ...

WP Hotels & Events pakt uit met Pop-up zomerbar & resto The Layher

De groep achter Het Witte Paard, WP Hotels & Events, kende een veelbelovende start ...

Never waste a good crisis! (Blue Moon)

In een wereld waarin alles elke week anders is, waarin de sector onder druk ...