Renault 120 years in Autoworld

Post Image
Post Image
Post Image
Post Image
Post Image

De hele zomer lang viert Autoworld de 120e verjaardag van een van de grootste nog actieve Franse merken. Aan de hand van vijftig voertuigen schetsen we de geschiedenis van Renault, die heel wat gemeen heeft met de Franse geschiedenis van de twintigste eeuw, de Tweede Industriële Revolutie en de serieproductie.

Op de mezzanine van Autoworld worden de meest iconische modellen van het merk tentoongesteld, waaronder de allereerste type A uit 1899, de eerste gesloten auto uit de geschiedenis, en de Type B uit 1900. Originele, niet gerestaureerde auto’s afkomstig uit het Museum van Compiègne, maar ook een ‘Marne-taxi uit 1914, enz. Natuurlijk zijn er ook heel wat modellen die hebben bijgedragen tot de faam van Renault, zoals de Juvaquatre, het 4CV ‘bolhoedje’, de Dauphine, R4, R16, de eerste Espace, verscheidene versies van de R5, enz.

De rijke competitiegeschiedenis van Renault wordt geïllustreed aan de hand van verschillende modellen, waaronder enkele die ter beschikking werden gesteld door Renault Classic.

Op aparte podia beneden worden een aantal sportieve versies van de Clio getoond samen met enkele actuele RS-modellen en wordt de geschiedenis van de Renault Gordini’sgeïllustreerd aan de hand van enkele sportberlines: Dauphine, R8, R12 enz.

Een lange geschiedenis in het kort

In 1898 bouwde Louis Renault zijn eerste wagen in een werkplaats achter het huis van zijn ouders. De kleine eencilinderwagen met De Dion-Bouton-motor had enkele opmerkelijke eigenschappen voor die tijd, waaronder een buizenchassis, een stuur, een cardanas en een drieversnellingsbak.

De bestellingen stroomden binnen en korte tijd later werd in Billancourt, naast Parijs, de onderneming Renault Frères opgericht door de broers Louis, Marcel en Fernand. Reeds in 1899 verscheen een eerste advertentie van Renault in de krant. Vanaf 1902 begon Renault zijn eigen motoren te bouwen, die waren ontworpen door M. Viet, een voormalige werknemer van De Dion-Bouton. De gebroeders Renault namen van bij het begin deel aan wedstrijden en behaalden heel wat mooie zeges. Zo was er de viervoudige zege in de wedstrijd Parijs-Bordeaux in de categorie van de zogeheten ‘voiturettes’. In 1904 introduceerde Renault zijn typische motorkap met schuine en afgeronde neus, afgewerkt met koper, zoals die een jaar eerder voor het eerst te zien was bij De Dion-Bouton. Het grote verschil was echter dat Renault zijn radiator tussen de motor en het schutbord monteerde. Deze motorkapvorm zou later door verscheidene autoconstructeurs worden overgenomen. Een jaar eerder liet Marcel het leven tijdens de wedstrijd Parijs-Madrid. De competitie werd trouwens onderbroken in Bordeaux door het grote aantal dodelijke slachtoffers en Louis Renault besloot op dat ogenblik nooit nog een wagen in te schrijven in welke competitie dan ook.

Tussen 1902 en 1905 kende de onderneming een grote groei en steeg de productie van 600 tot 2.100 wagens. In 1913 was Renault de grootste autoconstructeur van Frankrijk, met een jaarproductie van ongeveer 10.000 wagens en bedrijfsvoertuigen.​

Het was ook in die tijd dat Renault zo’n 1.500 taxi’s leverde aan de stad Parijs. Zij speelden een belangrijke rol in de Eerste Wereldoorlog als de zogeheten ‘Taxis de la Marne’, die honderdduizenden Franse soldaten naar het front brachten.
In 1976 werden de competitieafdeling van Alpine en de Gordini-fabriek van Viry-Châtillon gefuseerd tot de afdeling Renault Sport en in 1978 bracht Renault een revolutie teweeg in de F1-wereld door de eerste 1,5-liter-turbomotor te lanceren. Een beslissing die oorspronkelijk op hoongelach werd onthaald bij de concurrentie. Maar toen Renault in 1979 zijn eerste zege behaalde, besloten alle grote teams hun eigen turbomotor te ontwikkelen. Sindsdien is Renault een van de voornaamste drijvende krachten achter de Formule, zowel als motorleverancier als met zijn eigen bolides.

Vandaag de dag is Renault een van de grootste automerken ter wereld.

Praktische info

Autoworld Museum Brussels
Jubelpark 11, 1000 Brussel
Metro Merode

Openingsuren :
Alle dagen open (7/7)  van 10u tot 18u

Toegangstickets :
Volwassene : 11 €
Senior : 9 €
Student : 8 €
Kids 6-12 : 4 €

bezoekersinfo : 
www.autoworld.be of +32 2 736 41 65

Bekijk deze klant ook op Eventonline:

Unieke vergaderzalen te Brussel – Autoworld

 

Shares

You May Also Like

Tijd dus voor uw personeels- of eindejaarsfeest!

De mooiste tijd van het jaar staat weer voor de deur. Weldra zal een ...

Winterse meeting- en eventlocaties in Gent & Oost-Vlaanderen

Weldra is het weer zover. Die Kerst- en Eindejaarsfeer. Tover dus die vuurkorven, schapenvelletjes ...

Café Local pakt uit met fabelachtige remodelling

Wanneer je iemand vraagt of ze al van Café Local gehoord hebben, dan krijg ...

LIVING PLATES, een vernieuwend concept

Tafels komen tot leven! Het event agency Creationz lanceert dit najaar een mooi concept ...

Art of Confusion, een wondere wereld van verbeelding!

Stap binnen in een wondere wereld van verbeelding Wie ‘Art of Confusion’ zegt, stapt ...

Business Faculty verleent eerste hulp bij welzijn tijdens je vergadering

Je wil een succesvolle vergadering inrichten? Al eens nagedacht over een powerfood buffet of ...