Subsidies voor herstelplan internationale B2B-congressen en -evenementen

Door de huidige crisis moet de MICE-sector zich opnieuw uitvinden. Zo wordt er vooruitgelopen op veranderingen, nagedacht over de integratie van nieuwe technologieën in evenementen en over het kiezen van nabijgelegen locaties. Er zijn vele wegen die tot nieuwe innovatieve oplossingen kunnen leiden. Zeker in Brussel, dat voor het zevende opeenvolgende jaar de belangrijkste Europese bestemming voor de organisatie van congressen van internationale verenigingen is, staat de sector voor een grote uitdaging. Om de sector te ondersteunen heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest onlangs een fonds van 2 miljoen euro opgericht. Het fonds wil organisatoren aanmoedigen om Brussel als bestemming voor toekomstige evenementen te kiezen.

Sinds maart 2020 heeft de annulatie, of in het beste geval, het uitstel van tienduizenden evenementen tot grote problemen geleid voor de wereldwijde MICE-sector (Meetings, Incentives, Conferencing, Exhibitions). In slechts enkele weken tijd ging alles over naar digitaal. De evenementen moesten zichzelf opnieuw uitvinden in de vorm van vergaderingen of opleidingen op afstand.

De essentiële ingrediënten van een congres of een professioneel evenement (netwerken, informele uitwisselingen, enz.) ontbreken echter wanneer bijeenkomsten via internet plaatsvinden, hoe groot het aantal deelnemers ook is. Brussel, als marktleider in de organisatie van internationale congressen en evenementen, steunt daarom vernieuwende initiatieven en geeft concrete hulp voor de organisatie van fysieke evenementen.

Meet brUSsels

Brussel beschikt over een pak troeven. .
De ideale geografische ligging, de aanwezigheid van Europese instellingen,de meertalige context en het uitgebreide netwerk van verenigingen zijn de belangrijkste voordelen. En dat hebben de organisatoren van B2B-congressen en – evenementen goed begrepen. De Europese hoofdstad hoort bij de topbestemmingen voor de meest uiteenlopende evenementen. Op de jaarlijkse ranglijst van de Unie van Internationale Verenigingen (UIA) staat Brussel voor het zevende opeenvolgende jaar op de eerste plaats in Europa en op de tweede plaats wereldwijd. Het afgelopen jaar nam het aantal congressen in Brussel toe met 30%.

Subsidies voor de organisatoren van internationale B2B-congressen en -evenementen: een investering voor de lange termijn

Brussel lanceerde nog maar pas een projectoproep die tot september 2020 openstaat. De oproep is bedoeld om de organisatoren van B2B-evenementen (minimaal 200 deelnemers, één overnachting in Brussel) financieel te ondersteunen door hen een subsidie toe te kennen. Deze subsidie dient om de huur van de locatie voor hun evenement te financieren, ongeacht of dit op korte termijn plaatsvindt of in de komende jaren. Op dit moment bedraagt het budget 2 miljoen euro. Per evenement wordt maximaal 50.000 euro toegekend.

“Brussel staat in Europe op de eerste plaats van bestemmingen voor congressen en op de tweede plaats wereldwijd volgens de Unie van Internationale Verenigingen (UIA). Het zakelijk toerisme is goed voor 52% van de overnachtingen in het Brusselse Hoofdstelijk Gewest. Het is duidelijk dat de congres- en associatiesector essentieel is voor de economie en de invloed van Brussel. De gezondheidscrisis had een zeer negatieve impact op de laatste door de annulatie van beurzen en salons. Dankzij het heroplevingsplan van visit.brussels en de oprichting van dit ondersteuningsfonds, doen we wat in onze macht ligt om de machine opnieuw op te starten en de spelers te ondersteunen.” zegt Rudi Vervoort, Minister-President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Deze projectoproep richt zich rechtstreeks tot nationale en internationale verenigingen en federaties, NGO’s, stichtingen van openbaar belang, evenementenbureaus en particuliere bedrijven, die alle reden hebben om voor hun volgende internationale evenement voor Brussel te kiezen en niet voor een andere bestemming.

Meer informatie over de projectoproep, inclusief de voorwaarden en de te volgen procedure: https://visit.brussels/nl/article/steunfonds-voor-congressen-meetings-b2bevenementen-referentie-8.1)

Meer informatie over het Convention Bureau en het Association Bureau: https://visit.brussels/nl/lists/meetings-homepage

Meer informatie over de UIA: https://uia.org/

Conventiebureau Brussel – Visit Brussels

Shares

You May Also Like

Een duidelijk signaal …

De Corona-crisis heeft heel wat roet in het eten gegooid. Daar zijn we het ...

Toerisme Oostende is verheugd dat de meeting industrie weer perspectieven krijgt

Na een intense periode is Toerisme Oostende verheugd dat de meeting industrie weer perspectieven ...

Antwerpse Oktoberfesten op het water

Van zaterdag 19 september tot en met zaterdag 3 oktober zouden normaal gezien de ...

Alliance Belgian Event Federations evolueert naar Confederation Events

De Alliance Belgian Event Federations werd opgericht om de Belgische evenementenindustrie te verenigen tijdens ...

Technopolis organiseert eerste online Directors Forum Ecsite

We tonen dat Technopolis alles in huis heeft om digitale events te organiseren.” Technopolis organiseert ...

Een digitale oplossing voor uw event?

U wil graag opnieuw boodschappen communiceren naar uw doelpubliek? Een product lanceren of een ...