Toerisme Vlaanderen geeft uitleg bij de huidige corona-maatregelen

Om je zo goed mogelijk te ondersteunen en informeren over de coronamaatregelen voor de meeting- en eventsector, geven we jou in deze nieuwsbrief een korte update van de huidige maatregelen, de steunmaatregelen en hulpmiddelen die ter beschikking zijn van de MICE-sector.

Huidige corona-maatregelen

Op basis van de laatste nationale veiligheidsraad is de capaciteitslimiet voor evenementen met publiek nog steeds van toepassing, met name maximaal 200 personen binnen en 400 personen buiten. Voor permanente infrastructuren, is er echter wel de mogelijkheid om van de limieten af te wijken, d.m.v.  het COVID Infrastructure Risk Model (CIRM). Meer informatie hieronder.

  • De geldende sectorprotocollen moeten toegepast worden en voor elke bezoeker van een evenement, ouder dan 12 jaar, is het nog steeds verplicht om de mond en de neus te bedekken met een mondmasker;
  • Evenementen mogen niet plaatsvinden tussen 1 uur ’s nachts en 6 uur ’s morgens en dansen is niet toegelaten.
  • Indien voeding en dranken voor consumptie ter plaatse worden aangeboden, moet het protocol van toepassing en de horecaregels worden gerespecteerd (https://heropstarthoreca.be/).

Om een veilig verloop van een evenement te garanderen, wordt sterk aangeraden om aan de hand van het Covid Event Risk Model het veiligheidsrisico van een evenement in kaart te brengen en te evalueren onder welke voorwaarden het evenement veilig kan doorgaan. Dit is verplicht voor evenementen vanaf 200 personen en/of op de openbare weg.

https://www.toerismevlaanderen.be/covideventriskmodel

Nieuw: COVID Infrastructure Risk Model (CIRM)

Voor permanente infrastructuren, zoals evenementen-, meeting- en congreslocaties, bestaat nu de mogelijkheid om van deze limieten af te wijken. De uitbater van een permanente infrastructuur kan een uitzonderingsaanvraag indienen door een ingevulde CIRM-scan ondertekend en vergezeld van de nodige bijlagen aan de bevoegde lokale overheid te bezorgen.

Het COVID Infrastructure Risk Model, kortweg CIRM, is bedoeld voor uitbaters van een permanente infrastructuur, waaronder ook evenementen-, meeting- en congreslocaties. Het is een checklist die uitbaters toelaat, aan de hand van een aantal veiligheidsparameters, hun locatie te screenen op de COVID-19 veiligheidsrisico’s. Het CIRM beroept zich (deels) op dezelfde set parameters als het COVID Event Risk Model (CERM) maar focust zich op hoe de infrastructuur zich leent tot het COVID-veilig organiseren van evenementen.

De bevoegde lokale overheid kan op basis daarvan, in akkoord met de bevoegde minister(s), na raadpleging van een viroloog en met inachtneming van het geldende protocol, toelaten om een zittend publiek te ontvangen dat groter is dan de opgelegde capaciteitslimiet.

Alle info is te vinden op https://covideventriskmodel.be/cirm en voor vragen kan je steeds contact opnemen met het CIRM-loket (cirm@eventflanders.com).

Update: Terugbetaalbaar voorschot voor organisatoren van evenementen

Vanaf nu kunnen organisatoren van congressen en evenementen een terugbetaalbaar voorschot aanvragen bij VLAIO, het Vlaams Agentschap voor Innoveren & Ondernemen. Dit kan via deze link.

Er zijn 2 oproepen. De eerste oproep loopt in september, voor congressen en evenementen die plaatsvinden tot 31 december 2020. De uiterste indieningsdatum hiervoor is 2 oktober 12u. Een tweede oproep wordt georganiseerd voor evenementen die zullen plaatsvinden tussen 1 januari en 1 oktober 2021, met een uiterste indieningsdatum op 9 november 2020 12u.

VLAIO organiseerde daarover op 16 september een webinar. Dit kan je hier herbekijken.

VisitFlanders CVB – ToerismeVlaanderen

Shares

You May Also Like

Domaine La Butte aux Bois blijft ten dienste van zijn gasten

Vrijdagavond werden nieuwe coronamaatregelen afgekondigd. Eén van de meest opvallende voorschriften is de sluiting ...

De twee gezichten van COVID-19

De horeca gaat op slot. Voor de tweede keer in 2020. Vier weken lang. ...

De oneerlijkheid van de coronacrisis

Allemaal samen. Dat is de enige manier om het virus klein te krijgen. En ...

The Oval Office ontketent een evolutie

Full-service communicatiebureau dat ‘real-life experiences’ centraal stelt The Oval Office ontpopt zich tot een volwaardig ...

Dino’s veroveren Technopolis!

Tijdelijke expo Dinopolis belooft extra bezoekers aan te trekken Dinopolis is open! Technopolis de poorten ...