Vandersmissen Feestservice blaast 40 kaarsjes uit

Vandersmissen Feestservice is een catering begrip in de Belgische MICE-sector. Het bedrijf viert dit jaar zijn veertigste jubileum. Erik Wood, CEO van Eventonline, had bijgevolg een gesprek met oprichter en zaakvoerder Marc Vandersmissen en zijn dochter Tinne.

“Veertig jaar geleden zijn we bescheiden gestart met heel beperkte middelen, met wat potten en pannen, een traiteurservice, een beetje home cooking avant-la-lettre eigenlijk”, aldus Marc Vandersmissen. “Beetje bij beetje hebben we het bedrijf uitgebreid tot wat het nu is. We hebben dan ook constant geïnvesteerd.”

Het bedrijf startte op kleine schaal, met opdrachten voor plaatselijke verenigingen, communiefeestjes, trouwfeesten. “Kortom, alles wat haalbaar was en we legden de lat constant hoger totdat we op een bepaald moment in 1983 de vraag kregen om een feest te organiseren voor 4.000 genodigden. Het maximumaantal dat we tot dan hadden gedaan was 400 man. Iedereen stelde zich de vraag of ons dat zou lukken. Maar het was een geslaagd event en van toen af is de bal beginnen rollen.”

In veertig jaar tijd heeft het bedrijf zich opgewerkt naar het topsegment van de Belgische cateraars. Dit is het resultaat van een constante zoektocht naar kwaliteit en door de beleving centraal te plaatsen”, stelt Marc Vandersmissen. “Kwalitatief richten wij ons naar het goede middensegment omdat dat natuurlijk de grootste markt is. We doen dat door met heel kwalitatieve producten te werken. We voorzien immers zelf in heel veel producten. We bakken bijvoorbeeld onze broodjes zelf. Ook onze pralines maken we zelf, onze eigen koekjes, we roken zelfs onze zalm zelf. Allemaal ambachtelijke activiteiten de aan de basis liggen van de kwaliteit die we bieden.”

De horeca is internationaal geëvolueerd. Zo zijn er Aziatische tendensen ingeslopen, zoals sushi. Vandersmissen zweert echter bij voornamelijk streekgebonden producten. Aardbeien uit Hoogstraten bijvoorbeeld. “De ecologische voetafdruk is ook een belangrijk gegeven voor ons. We voelen dat de mensen appreciëren dat je hoge kwaliteit levert, versheid. Twee belangrijke pijlers voor ons zijn tevredenheid en beleving.”

Veertig jaar als bedrijf actief zijn, is niet niks. “Je kan dat vergelijken met het lopen van een marathon. Trainen, trainen en nog eens trainen om die te kunnen uitlopen”, vindt de zaakvoerder. “Steeds ook de kwaliteit bewaken, maar ook altijd jezelf heruitvinden.”

“1983 was een belangrijke mijlpaal in de groei van ons bedrijf”, vult dochter Tinne aan. “Geleidelijk aan hebben we grotere klanten gekregen. Via SK Lierse zijn we als catering bedrijf in het voetbal gerold. Voor voetbalclub Genk bijvoorbeeld verzorgen we elke wedstrijd zo’n 1.000 à 1.200 couverts. Ondertussen hebben we reeds 400 matchen achter de kiezen met gemiddeld 1.000 couverts per match … Live Nation is ook een belangrijke partner. Voor de VIP van de Werchter Classic cateren we zo’n 5.000 genodigden.”

“Onlangs hadden we een business avond op Genk”, voegt Marc Vandersmissen eraan toe. “Op dergelijk event werken we samen met twee-sterren chefs. Die schrijven hun signatuur uit en wij mogen dat uitvoeren. Dus eigenlijk wel heel belangrijk. Da’s bijgevolg ook een blijk van vertrouwen van de chefs om met ons samen te werken, het is hun signatuur, hun naamkaartje, maar wij ‘drukken’ het wel.” 

De bedrijfsleider heeft de markt in België zien evolueren. “Er is ontzettend veel veranderd. Ook door de benadering. Vroeger ging het vooral om alles mooi te presenteren. Mooie buffetten, met zalm en kreeft. Vooral ook kwantiteit. Nu opteert men meer voor verfijning, beleving. Wij presenteren bijvoorbeeld de voorgerechtjes op borden. Vroeger gebeurde dat op schalen.”

Innoveren en inspireren vindt Marc Vandersmissen nog steeds een noodzaak. “Heel belangrijk vind ik ervoor te zorgen dat ons team voldoende geïnspireerd wordt. Zo organiseren we elk jaar vier masterchefs met onze eigen koks. Die krijgen dan de opdracht om zelf een gerecht te bereiden wat bij ons niet wordt geserveerd. Dat wordt dan die avond zelf gepresenteerd en ze zitten bijgevolg zelf mee aan tafel.” Een onderlinge wedstrijd eigenlijk. “Daaruit worden dan bruikbare gerechten gefilterd”, aldus Tinne. Het is voor onze chefs een heuse uitdaging, een culinaire workshop als het ware. Ons eigen sterrenrestaurant op dat moment.”

Klanten hebben een groter referentiekader gekregen door de sociale media. “De klant is zich beter bewust van wat er culinair allemaal kan. We blijven echter dichtbij onze core business: beleving en authenticiteit, dicht bij de seizoenen inzake ingrediënten”, aldus Tinne.

“Door onze mensen constant uit te dagen, blijven we creativiteit in de keuken stimuleren. We laten hen mee participeren in het verhaal”, stelt de zaakvoerder. “Daarnaast luisteren we naar het verhaal van de klant en gaan daaruit iets nieuw distilleren. Ons succes ligt in het feit dat we gedurende de afgelopen veertig jaar op maat zijn blijven werken, terwijl service en kwaliteit hoog in het vaandel wordt gedragen. Klantentevredenheid genereert immers nieuwe klanten.”

Bekijk deze klant ook op Eventonline:

HEERLIJK – EERLIJK – SFEERLIJK – Vandersmissen Feestservice

Shares

You May Also Like

Choose a unique location for your meetings

Oostende is the ideal place to host meetings. The unique setting is just a ...

@Hallehof – Seminar@home

Prachtig gerenoveerd kasteel op een schitterend domein. Uw meeting wordt gegarandeerd naar een hoger ...

Veldeman bouwt impressionant tentendorp voor WK Jumping

In september vormde het domein Zangersheide het decor voor het WK jumping voor jonge ...

Informele netwerkdrink voor eventsector Bien Venue in Interactive Hub

Sinds een aantal jaar wordt regelmatig de gratis informele drink voor de eventsector ‘Bien ...

2018 werd gevierd door DELA in Docks Dome

Het jaarlijkse personeelsfeest van DELA vond plaats bij DOCKS DOME. Voor het 80-jarige jubileum ...

Lucky Events neemt Casino Las Vegas over

Geert Watty is reeds lange tijd actief in de evenementensector. Twaalf jaar geleden nam ...