Waar kon u dit jaar het lekkerst eten? Op die vraag zocht De Morgen een antwoord. Van gevestigde waarden als The Jane en Hertog Jan tot het Gentse restaurant Publiek en Comptoir des Galeries in Brussel: Dit zijn volgens culinair recensente Agnes Goyvaerts de tien beste restaurants van 2014.
Souvenir, Ieper
Een IJslander, wie zat daar in Ieper op te wachten? Zijn vrouw, Joke Michiel, om te beginnen, die hem leerde kennen toen ze masterclasses met jonge chefs begeleidde voor Kanaal Z. Voorts al wie graag hedendaags eet in een frisse, lichte omgeving. Vilhjalmur Sigurdarson kookt met overtuiging en tovert met bezieling verrassende gerechten uit eenvoudige producten. Een waardige vertegenwoordiger van wat we gemakshalve ‘de Scandinavische golf’ zijn gaan noemen.
Oak, Gent
De verrassing 2014 van Gent zit achter de onopvallende gevel van een nieuwbouw. Binnen heeft Marcello Ballardin met zijn kompaan Dominik D’hooge een aangename, huiselijke sfeer gecreëerd. De Braziliaanse Italiaan, of omgekeerd, hield zich de laatste jaren bezig met het ontwikkelen van nieuwe gerechten voor Pure C. Met zijn rechterhand, de Griek Eric Ivanidis, creëert hij de aantrekkelijkste borden die barsten van smaak.
The Jane, The Upper Bar, Antwerpen
Antwerpen had nood aan een restaurant als The Jane. Keuken op topniveau, een uitzonderlijke site, maar met de schwung waarop Sergio Herman een patent heeft. Ik heb alleen nog maar geluncht in de Upper Bar, en dat was super. Verrassende cocktails, kleurige kleine gerechten, uitzicht op de eters beneden. In 2015 zal ik misschien de ‘grote’ keuken van Nick Bril gaan proberen.
Comptoir des Galeries, Brussel
Brussel heeft geen gebrek aan restaurants, maar in de omgeving van de Grote Markt wint kwantiteit het meestal van kwaliteit. In de prachtige Sint-Hubertusgaanderij kwam een hotel, en met het advies van Julien Burlat (Dôme, Antwerpen) een heerlijke Frans/Belgische keuken zonder franje maar met af en toe een exotische toets. Hier wordt nog gewerkt: in huis bereide charcuterie, en ouderwetse paté en croûte. Ik was ook gecharmeerd door de vriendelijke bediening en de intelligente wijnsuggesties.
Karmeliet, Brugge
Wat doet een vaste waarde als het restaurant van Geert en Mireille Van Hecke op een lijstje van restaurants van 2014? Omdat ik er een van de beste maaltijden van het jaar genoten heb. Perfectie van de eenvoudige preskop bij het aperitief tot de hemelse langoustine met gebakken ganzenlever en gemarineerde aubergine erna. Dat GaultMillau hem dit jaar een punt afnam, is een schande.
Vrijmoed, Gent
Vrijmoed is chic. Een prachtig huis, weelderige bloemen, vlekkeloze service, interessante wijnen. Maar denk nu vooral niet aan een aftandse of stijve bedoening: Michaël kookt zwierig en vernieuwend, en ik verdenk hem ervan een zware neiging tot perfectionisme te koesteren. Iets te vieren? Snel Daarheen. Niets te vieren? Even snel naar Vrijmoed, nu het nog betaalbaar is.
Hertog Jan, Zedelgem
In de hogere regionen van gastronomisch België was de verhuis van Hertog Jan van Brugge naar Zedelgem het evenement van het jaar. Het jonge team onder leiding van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens nam bezit van een oude boerderij, liet die sober en strak verbouwen, terwijl de tuinman al maanden bezig was de uitgestrekte moes- en kruidentuin aan te leggen. De keuken is geraffineerd, fris, en geheel in de lijn van de tijdsgeest ook gezond. Drie sterren hebben hun prijs.
Publiek, Gent
Olly Ceulenaere stond daar met zijn gescheurde jeans, helemaal niet voorbereid om door de baas van Michelin op het podium te worden geroepen. Zeer snel viel de eerste Michelinster en dat blijft, hoe je het draait of keert, voor een kok een Olympische medaille. In Publiek moet je zijn voor hedendaagse keuken in een eigentijdse sfeer. Echtgenote Kelly zorgt voor een vrolijke, ongedwongen bediening.
Superette Edwin, Gent
Als er een prijs was voor de meest kosmopoliete eetplek in Vlaanderen, zou hij zonder twijfel naar de Superette van Kobe Desramaults gaan. Die mocht in november dan ook de Gouden Palm voor beste concept restaurant in ontvangst nemen. Ik hoor wel dat het ter plaatse in de houtoven gebakken brood niet altijd constant van kwaliteit is, én duur wordt gevonden, maar hier doen ze zelfs met een eenvoudige pizza of een toast met een gepocheerd eitje de ogen van hun klanten blinken.
Flavie’s tafel, Nieuwpoort
Soms heb je geen zin in gebrande prei of gelakte paling, maar in een goed glas wijn en een huiselijk bereide schotel. Dan is er Flavie’s keuken, in Nieuwpoort. Het interieur is warm en knus ingericht, de open keuken heeft geen geheimen. Hier worden geen frieten gebakken, maar stoemp gemaakt met verse groenten. Op een steenworp van de visafslag, zwemmen de tongetjes rechtstreeks naar de pan. Originele wijnen.
Bron: De Morgen